Bizness un ekonomika
2011. gada 24. augusts, 22:53

"IKI" veikalos, veicot pirkumu ar maksājumu karti, varēs no konta noņemt skaidru naudu

Jauns.lv

Veikalu tīklā "IKI" turpmāk bankas "Citadele", "DnB NORD Bankas", "Latvijas Krājbankas", "Nordea Bank Finland" ("Nordea") Latvijas filiāles un "SEB bankas" klientiem, veicot pirkumu ar maksājumu karti, būs iespēja no konta noņemt skaidru naudu, pavēstīja veikalu tīkla pārstāvji.

"Esmu pārliecināta, ka to [jauno pakalpojumu] novērtēs visi mūsu pircēji – gan reģionos, kur ne vienmēr blakus ir bankomāts, gan tie, kuriem ir nepieciešams izņemt nelielu naudas summu," sacīja "IKI" un "Cento" apsaimniekotāja "Palink" rīkotājdirektore Dace Zundure.

Lai no kartes konta noņemtu skaidru naudu, pircējam pagaidām būs jāveic pirkums vismaz viena lata apmērā, taču jau tuvāko nedēļu laikā naudu būs iespējams izņemt, veicot pirkumu par jebkuru summu, klāstīja veikalu tīkla pārstāvji un piebilda, ka brīdī, kad notiek norēķināšanās ar maksājumu karti, pircējam ir jānosauc summa, kuru tas vēlas noņemt no kartes konta, un šī naudas summa tiks pieskaitīta pirkumam, un pēc tam, kad pircējs būs apstiprinājis darījumu, viņš saņems čeku, kur atsevišķi būs apstiprināti abi darījumi. Veikala kasē būs iespējams skaidrā naudā no konta noņemt summu no viena santīma līdz 50 latiem.

Par minētā pakalpojuma priekšrocībām veikalu tīkla pārstāvji atzina iespēju no konta noņemt nelielas naudas summas, kas ir mazākas par pieciem latiem, kā arī saņemt naudu tikai monētās, tāpat neatkarīgi no tā, cik daudz naudas tiek izņemts, pakalpojumam netiks piemērota komisijas maksa. Veikalu tīkla pārstāvji arī piebilda, ka iedzīvotājiem šis pakalpojums it ļoti ērts reģionos – vietās, kur nav tik pieejams un plašs banku izvietoto bankomātu tīkls.

Veikalu "IKI" pārstāvji piebilda, ka minētais pakalpojums "IKI" veikalu kasēs visā Latvijā pieejams no trešdienas. Latvijā ir 32 "IKI" veikali.

Zundure žurnālistiem trešdien apliecināja, ka jau tuvākajā laikā jaunais pakalpojums būs pieejams arī visos 23 "Palink" apsaimniekotajos veikalos "Cento".

Banku pārstāvji trešdien žurnālistiem paskaidroja, ka veikalu tīkls "IKI" izvēlēts par pirmo veikalu tīklu, kurā ieviest šo pakalpojumu, jo "IKI" jau ir pieredze šāda pakalpojuma apkalpošanā – Lietuvā "IKI" tīkls ir vienīgais, kurā šāds naudas izmaksas pakalpojums ir pieejams.

Maksājumu karšu centra "First Data Latvia" izpilddirektore Baltijas valstīs Zanda Brīvule-Jansone žurnālistus informēja, ka no šīs nedēļas jau apmēram 400 veikalos visā Latvijā bankas "Citadele", "DnB NORD Bankas", "Latvijas Krājbankas", "Nordea" Latvijas filiāles un "SEB bankas" klientiem, veicot pirkumu ar maksājumu karti, būs iespēja no konta noņemt skaidru naudu.

Viņa arī norādīja, ka jau kopš 2000.gada šāds pakalpojums Latvijas iedzīvotājiem ir pieejams, kad to pirmā ieviesa "SEB banka", taču patērētājiem trūka informācijas par to, kurās tirdzniecības vietās var iegūt šo pakalpojumu. Tāpēc minētās piecas Latvijas bankas nolēmušas saviem karšu lietotājiem, kopumā vairāk nekā vienam miljonam cilvēku, piedāvāt pakalpojumu "Naudas izmaksa", kas sniedz iespēju, norēķinoties veikalā ar maksājumu karti par jebkuru summu, papildus no kases izņemt arī skaidru naudu.

"Atšķirībā no bankomātiem, kas izsniedz tikai banknotes, veikalā no kartes konta var izņemt summu gan latos, gan santīmos," klāstīja "First Data Latvia" izpilddirektore, taču piebilda, ja veikala kasē nebūs pieprasītās summas, patērētājs pakalpojumu nevarēs saņemt.

Paredzēts, ka pakalpojums būs vairāk orientēts uz Latvijas reģioniem, kur pieeja bankomātiem ir ierobežota. "Ceram arī uz reģionālo veikalu atsaucību šā pakalpojuma sniegšanā," uzsvēra Brīvule-Jansone un norādīja, ka ir plānots krietni palielināt pakalpojumu "Naudas izmaksa" sniedzošo tirdzniecības vietu skaitu.

Pagaidām komisijas maksa par šo pakalpojumu nav jāmaksā, arī tirgotājiem bankām nav jāmaksā papildus par pakalpojuma sniegšanu, apliecināja "First Data Latvia" pārstāve un uzsvēra, ka "Naudas izmaksas" ieviešana ir lielisks piemērs nozaru sinerģijai.

Projektā iesaistītie ir arī izveidojuši mājaslapu www.naudasizmaksa.lv, kurā var noskaidrot, kur atrodas tuvākā tirdzniecības vieta, kurā var izmantot naudas izmaksas pakalpojumu. Paredzēts, ka tuvākajā laikā šādu informāciju varēs saņemt, arī piezvanot uzziņu tālruņu operatoriem. Brīvule-Jansone atklāja, ka Latvijas iedzīvotāji arī ir aicināti ziņot par tādām tirdzniecības vietām, kurās, viņuprāt, būtu jāievieš šis pakalpojums ‒ to var izdarīt minētajā mājaslapā.

Tirdzniecības vietās, kurās būs pieejams jaunais pakalpojums, pie kases būs violeta uzlīme ar uzrakstu "Naudas izmaksa". Brīvule-Jansone informēja, ka iesākumā tirdzniecības vietās tiks izlīmēti arī plakāti un būs pieejami bukleti ar informāciju par jauno pakalpojumu.

"Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska uz jautājumu, kāpēc "Swedbank" nav iesaistījies šajā projektā, paskaidroja, ka "Swedbank" strādā pie sava šāda pakalpojuma projekta. "Strādājam ar citu maksājumu platformu, ne "First Data Latvia"," viņa teica.

Jakubovska arī norādīja, ka līdz šim naudas izmaksas pakalpojumam Latvijā nebija novērots liels pieprasījums. "Analizējam esošo situāciju, piemēram, kāda ir gatavība kopumā tirgū izsniegt naudu no kases, piemēram, reģionos kāda lielāka uzņēmuma algas dienā utt.," klāstīja "Swedbank" preses sekretāre.

"First Data Latvia" ir lielākais karšu apstrādes centrs Baltijas reģionā. "First Data Latvia" nodrošina savienojumu ar starptautiskajām maksājumu karšu organizācijām, kā arī degvielas uzpildes staciju karšu norēķinu tīkliem. Kompānija veic starptautisko un lokālo karšu autorizāciju, vietējos starpbanku un starpuzņēmumu norēķinu aprēķinus, kā arī darījumu apstrādi.

BNS