Bizness un ekonomika
2011. gada 22. oktobris, 08:39

LDDK un VID gatavi kopīgi meklēt risinājumus, kā palielināt iekasēto nodokļu apmēru

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) gatavi sadarboties un kopīgi meklēt risinājumus, kā palielināt iekasēto nodokļu apmēru, pavēstīja konfederācijā.

Lai pārrunātu VID panākumus, noslēdzot sadarbības līgumus ar nozaru asociācijām, un turpmāko iesaisti ēnu ekonomikas samazināšanas pasākumos, LDDK tikās ar VID vadību. Tikšanās laikā tika izvērtēts līdz šim paveiktais, kā arī iezīmēta turpmākā darbība.

VID pārstāvji informēja, ka kopš 2010.gada ir noslēgti sadarbības līgumi ar 12 dažādām Latvijas nozaru asociācijām un biedrībām, kuras apņēmās sešu mēnešu laikā no sadarbības vienošanās noslēgšanas brīža uzlabot asociācijas vai biedrības biedru rādītājus attiecībā uz nodokļu samaksu. Rezultātus kopumā var vērtēt kā vidējus, jo ir asociācijas un biedrības, kuras izrādījušas lielu atsaucību un aktīvi darbojušās, lai uzlabotu nodokļu samaksas rādītājus savu biedru vidū, tomēr ir arī tādas asociācijas un biedrības, kuras nav izpildījušas sadarbības līgumā iekļautos nosacījumus un biedru rādītāji attiecībā uz nodokļu samaksu nav būtiski uzlabojušies. VID turpinās sākto sadarbību ar tām asociācijām, kuras izrāda ieinteresētību un gatavību gan sarunās, gan arī reālās darbībās sakārtot savas nozares uzņēmējdarbības vidi, iesaistoties kopīgā cīņā pret tiem nozares pārstāvjiem, kuri nemaksā nodokļus.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atzina, ka izvairīšanās no nodokļu samaksas un augstie korupcijas rādītāji ir galvenie uzņēmējdarbības konkurētspējas samazināšanas iemesli. "Sarunā ar VID pārliecinājāmies, ka ir vairākas jomas, kurās ir nepieciešama abpusēja ieinteresētība padarīt VID orientētu uz klientu, lai nodokļu iekasēšana būtu saprotamāka un orientētāka uz nodokļu maksātāju. Nākamā mēneša laikā LDDK, nozaru asociācijas un valsts institūcijas turpinās sarunas par pasākumiem, kas jāveic, lai samazinātu aplokšņu algas, padarītu godīgākus publiskos iepirkumus un samazinātu kontrabandas apmērus," viņa sacīja.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova savukārt vērsa uzmanību uz to, ka ēnu ekonomika nav tikai izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, bet ir saistīta arī ar kriminālām darbībām dažādās nozarēs. Viņa pastāstīja, ka VID atbalsta LDDK sākto sociālo kampaņu, kas vērsta uz iedzīvotāju uzvedības maiņu, jo tas ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas var sekmēt ēnu ekonomikas apkarošanu.

Pēc Jezdakovas teiktā, VID arī atzīst, ka viens no būtiskākajiem nosacījumiem sabiedrības motivācijā maksāt nodokļus ir šā procesa caurredzamība un sabiedrības pārliecība par viņu nodokļos samaksātās naudas lietderīgu izlietojumu. "Valstij un pašvaldībām būtu aktīvāk un saprotamāk jāinformē sabiedrība, jāskaidro, kur un kā tiek izmantota viņu nodokļos samaksātā nauda. Savukārt sabiedrībai ir jāsaprot, ka valstij cīņā pret ēnu ekonomiku ir ļoti būtisks ikviena iedzīvotāja atbalsts. Kamēr nodokļu pilnīga vai daļēja nemaksāšana būs sabiedrībā akceptējama parādība, kaut vai nepaprasot čeku veikalā, pērkot nezināmas izcelsmes kontrabandas preces vai saņemot algu aploksnē, atbildīgo institūciju iespējas apkarot ēnu ekonomiku būs ierobežotas un apgrūtinātas," klāstīja VID vadītāja.

Jezdakova arī uzsvēra, ka VID ir gatavs piedalīties LDDK rīkotajās diskusijās, kopīgi apspriežot un formulējot risinājumus, kas varētu palīdzēt vēl vairāk palielināt iekasēto nodokļu apmēru, mainīt iedzīvotāju uzvedību un veicināt godīgu uzņēmējdarbības vidi.

Jau vēstīts, ka LDDK 3.oktobrī sāka sociālu iniciatīvu "Pret ēnu ekonomiku – par godīgu konkurenci". Kampaņu LDDK īsteno trijos posmos. Pirmajā posmā notika plaša informatīvā kampaņa, komunikācija sociālajos tīklos un citās publiskajās vietās. Kampaņas otrajā posmā tiks iesaistīti dažādu nozaru pārstāvji, lai diskutētu par ēnu ekonomiku dažādās nozarēs. Diskusiju noslēgumā tiks apkopoti nozaru pārstāvju ieteikumi, lai LDDK tos varētu izmantot turpmākajām aktivitātēm. Savukārt kampaņas trešajā posmā pēc diskusijām un sabiedrības viedokļa apkopošanas LDDK vērsīsies pie atbildīgajām valsts iestādēm un Saeimas deputātiem, lai pārrunātu izstrādātos priekšlikumus un aicinātu pieņemt lēmumu par labu iesniegtajiem ierosinājumiem.

Kampaņas "Pret ēnu ekonomiku – par godīgu konkurenci" īstenošanā iesaistās organizācijas un uzņēmumi no dažādām tautsaimniecības nozarēm – Veselības aprūpes darba devēju asociācija, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, Latvijas Pilnvaroto auto tirgotāju asociācija, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija, Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija, Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Spēļu biznesa asociācija, kā arī vairāki Latvijas uzņēmumi.

BNS