Bizness un ekonomika
2011. gada 25. novembris, 02:01

Baltijas valstis Briselē nespēj vienoties par sašķidrinātās gāzes termināla būvniecību

Jauns.lv

Šodien Briselē notikušajā Eiropas Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sēdē Latvija, Lietuva un Igaunija nepanāca tūlītēju vienošanos par reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa (LNG) būvniecību Latvijā, tāpēc Eiropas Komisija (EK) veiks neatkarīgu priekšizpēti par LNG projekta īstenošanai ekonomiski izdevīgāko vietu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijā.

Šodien Briselē Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piedāvāja Igaunijas ekonomisko attiecību un komunikāciju ministram Juhanam Partam un Lietuvas enerģētikas ministram Arvīdam Sekmokam parakstīt divas deklarācijas par sadarbību reģiona būtiskāko enerģētikas projektu īstenošanā - vienu par LNG termināla projekta īstenošanu Latvijā, bet otru par sadarbības turpināšanu Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta virzībā, kuru līdztekus Baltijas valstīm būtu parakstījusi arī Polijas puse. Tomēr ne Lietuva, ne Igaunija nepiekrita Latvijas piedāvājumam.

Kā iepriekš tika lemts Baltijas valstu premjeru sanāksmē, EK veiks neatkarīgu priekšizpēti, bet sarunas par LNG termināla būvniecību Baltijas valstu vidū tiks turpinātas ministru, ministriju un premjeru līmenī.

"Visa reģiona enerģētiskās drošības interesēs bija panākt vienošanos par LNG projekta īstenošanu Latvijā pēc iespējas ātrāk, lai saskaņā ar iepriekš pušu pausto apņemšanos līdz 2015.gadam novērstu Baltijas valstu enerģētikas tirgus izolētību, diversificējot piegādes tīklus un piegādātājus. Tas savukārt ļautu stiprināt valstu enerģētisko drošību un veidot vienotu Baltijas valstu gāzes tirgu. Šādu pieeju atbalstīja arī EK. Latvija arī turpmākajās sarunās aizstāvēs kompleksu pieeju reģionālo enerģētikas projektu virzībā, lai nebūtu jāuzņemas nesabalansēti riski un tādēļ nerastos neprognozējamas papildu izmaksas enerģijas gala patērētājiem Latvijā. Turklāt arī EK bija paudusi, ka panākot vienošanos par Latvijas piedāvājumu, tā būtu gatava līdzfinansēt reģionāla LNG projekta īstenošanu," uzsvēra Pavļuts.

Šonedēļ tikšanās laikā ar Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem Eiropas Savienības enerģētikas komisāra birojs bija norādījis, ka Baltijas valstu vienošanās gadījumā par LNG projekta īstenošanas vietu, EK būtu gatava atteikties no savas neatkarīgās priekšizpētes veikšanas. Latvijas uzdevumā priekšizpēti par reģionāla sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izbūves iespējām Baltijā veica Lielbritānijas uzņēmumu "GL Noble Denton" un "Energy Contract Company" konsorcijs, par optimālāko vietu šādam projektam atzīstot Latviju.

Latvija jau šā gada jūlijā aicināja kaimiņvalstis skatīt visus Baltijas reģiona enerģētikas projektus kā reģiona attīstības kopumu, vienojoties par visu trīs valstu atbalstu atsevišķiem infrastruktūras projektiem un to realizācijas termiņiem, tostarp iekļaujot piedāvājumā atbalstu LNG termināļa būvniecībai Latvijā.

LETA