Bizness un ekonomika
2012. gada 12. janvāris, 07:01

Savisārs sola Tallinā ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu

Jauns.lv

Tallinas mērs Edgars Savisārs sola Igaunijas galvaspilsētā jau 2013.gadā ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu, trešdien vēsta nacionālā raidorganizācija ERR.

No 19. līdz 25.martam tiks veikta iedzīvotāju aptauja un, ja tallinieši bezmaksas sabiedriskā transporta ideju atbalstīs, tā tiks īstenota, publikācijā laikrakstā "Õhtuleht" norādīja mērs.

Avīze gan uzskata, ka šī ideja ir visai negaidīta. Vēl tikai decembrī pilsēta noslēgusi 4,6 miljonus eiro (3,2 miljonus latu) vērtu līgumu par bezkontakta biļešu pārdošanas sistēmas attīstīšanu.

2012.gadā Tallinas budžetā no transporta biļešu tirdzniecības paredzēti 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) ieņēmumi, atgādina laikraksts. Šīs summa vairāk nekā par trešo daļu sedz Transporta departamenta izdevumus.

Kad preses konferencē mēram vaicāja, kāpēc bezmaksas transporta ieviešana paredzēta tieši 2013.gadā, kad notiks pašvaldību vēlēšanas, Savisārs atbildēja, ka 2013.gads izraudzīts tāpēc, ka tas seko pēc 2012.gada.

Viņš arī atklāja, kā domā segt 20 miljonus eiro, kurus pilsēta zaudēs, atceļot maksu par sabiedrisko transportu.

Iztrūkums tiks kompensēts ar ienākumiem, kas tiks iegūti pēc Tallinas Autobusu apvienības apvienošanas ar Tallinas Tramvaju un trolejbusu apvienību, kā arī resursiem, kas līdz šim tika tērēti kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas izbūvei, skaidroja Savisārs.

Pašvaldība arī cer, ka bezmaksas transporta iniciatīva mudinās iedzīvotājus aktīvāk pierakstīties Tallinā, kas savukārt palielinās pilsētas ieņēmumus no ienākuma nodokļa.

LETA