Rēzeknes uzņēmējs arī Lietuvā pārdos "Zvēru loto", "Cirku" un citas spēles
Bizness un ekonomika
2012. gada 22. aprīlis, 11:09

Rēzeknes uzņēmējs arī Lietuvā pārdos "Zvēru loto", "Cirku" un citas spēles

Jauns.lv

Rēzeknes uzņēmums SIA "Galda spēļu darbnīca" plāno atjaunotās, padomju laikā rūpnīcā "Straume" ražotās galda spēles piedāvāt arī Lietuvas tirgū, sola "Galda spēļu darbnīcas" īpašnieks Andris Mejers.

­ ­ Jau ziņots, ka līdz 2011.gada 1.septembrim Rēzeknes uzņēmums "Galda spēļu darbnīca" plānoja sērijveida ražošanā ieviest piecas galda spēles, kuras padomju laikā ražoja rūpnīcā "Straume", iepriekš sacīja Mejers. Patlaban ir atjaunotas spēles "Zvēru loto", "Jautrie ugunsdzēsēji", "Kurš pirmais?", "Jūras kauja" un "Izšūšana".

"Kā jau parasti, notiek neparedzētas aizkavēšanās un spēļu ražošanu sākām pērn decembrī. Patlaban spēles jau tiek tirgotas aptuveni 80 rotaļlietu veikalos visā Latvijā, bet pasūtījumu skaits ir augošs un pasūtījumi saņemti aptuveni no 150 veikaliem," sacīja Mejers.

Uzņēmējs piebilda, ka katrs veikals tirdzniecībai ņem divai līdz trīs spēles un, piemēram, šā gada janvārī pārdotas 200 līdz 300 spēles. Kopumā četros mēnešos Latvijā pārdotas aptuveni 3000 uzņēmuma saražotās galda spēles.

"Pēc mūsu spēlēm ir pieprasījums arī Lietuvā, patlaban jau esam vienojušies ar tirdzniecības pārstāvi šajā valstī un atliek tikai pārtulkot tās lietuviešu valodā. Spēles tiks tulkotas arī žemaišu dialektā un pārdotas Žemaitijas reģionā. Prognozēju, ka pārdošanas apjomi Lietuvā var būt vēl lielāki nekā Latvijā," sacīja Mejers.

Uzņēmējs piebilda, ka nākotnes plānos ietilpst arī spēļu tulkošana igauņu valodā un pārdošana Igaunijā - tas varētu notikt 2013.gadā. Tāpat uzņēmuma plānos ir atjaunot visas kādreiz "Straumē" ražotās galda spēles, jo to bijis vairāk nekā patlaban piecas atjaunotās.

"Vecāki arvien biežāk saprot, ka, pavadot laiku tikai pie datora, bērns gudrāks kļūst, bet, spēlējot kādreiz populārās galda spēles, bērna attīstība rit veiksmīgāk, turklāt tās parasti spēlē divatā vai četratā, kas nozīmē arī sociālo kontaktu," savu ideju skaidro Mejers.

Viņš piebilda, ka veikalos pieejams plašs klāsts ar mūsdienīgām galda spēlēm, taču sarunās ar tirgotājiem radās doma, ka būtu labi pircējiem piedāvāt arī padomju laikā rūpnīcā "Straume" ražotās spēles. "Kopš 2011.gada pavasara darbojos Rēzeknes Biznesa inkubatorā, un tas palīdz mazajam biznesam," piebilda Mejers.

Uzņēmējs piebilda, ka patlaban visas spēles tiek izgatavotas Rēzeknē, arī jau daudzus gadus iepriekš ražotās spēles "Domino", "Cirks", "Riču-raču". "Mums ir neliela drukas iekārta, arī spēļu dizainu zīmējam paši," piebilda Mejers.

Spēles tiek pārdotas veikalos visā Latvijā, turklāt tirgotāji pieprasa gan vislētākos variantus - spēles uz biezāka papīra, gan arī dārgākus variantus, kuri izgatavoti cietajā iepakojumā un uz cietāka kartona. "Lai gan ir liela konkurence no Krievijas un Ķīnas galda spēļu ražotāju puses, tomēr aug pieprasījums arī pēc Rēzeknē ražotajām spēlēm," sacīja Mejers.

Viņš sacīja, ka "Galda spēļu darbnīcas" spēlēm vidējā tirāža ir 1000 eksemplāru, līdz ar to tām ir augstāka pašizmaksa nekā Krievijā vai Ķīnā ražotajām. "Tāpēc arī ar nopelnīto nebija iespējams uzkrāt starta kapitālu veco spēļu ražošanas sākšanai un izlēmu izmantot Biznesa inkubatora pakalpojumus," sacīja Mejers.

No patlaban ražotajām spēlēm populārākās ir "Cirks" un "Riču-raču", bet 1000 eksemplāru tirāža tiekot pārdota aptuveni pusgada līdz gada laikā. Uzņēmējs ražo arī spēli "Monopolists", kura ir līdzīga pasaulē plaši pazīstamajai spēlei "Monopoly".

"Tāpat varam izgatavot spēles arī pēc speciāla pasūtījuma, piemēram, esam izgatavojuši spēli "Iepazīsti Ventspili". Ir ideja parunāt ar "Berga bazāra" īpašniekiem un izgatavot spēli "Monopols" speciāli "Berga bazāram", kurā tiktu izmantota stilizēta Ulmaņlaiku nauda, bet nopērkamie objekti būtu "Berga bazārā" strādājoši veikali, kafejnīcas," stāstīja Mejers.


LETA Nozare.lv

/

Foto: Ieva Čīka/ LETA