Bizness un ekonomika
2012. gada 24. aprīlis, 11:08

SEB grupa Latvijā pirmajā ceturksnī nopelna 5,4 miljonus latu

Jauns.lv

SEB grupas pamatdarbības peļņa Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija 5,4 miljoni latu, kas ir gandrīz četras reizes mazāk nekā 2011.gada pirmajos trīs mēnešos, aģentūrai BNS pavēstīja "SEB bankas" sabiedrisko attiecību pārstāve Agnese Strazda.

Viņa informēja, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi trijos mēnešos sasnieguši 20,1 miljonu latu, kas ir par 6% vairāk nekā 2011.gada pirmajā ceturksnī, savukārt izmaksas salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trīs mēnešiem samazinājušās par1%, neiekļaujot vienreizējas izmaksas 2011.gada pirmajā ceturksnī.

Strazda informēja, ka SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 10,8 miljonus latu - par 8% mazāk nekā 2011.gada pirmajā ceturksnī, savukārt pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un papildu uzkrājumiem bija 5,4 miljoni latu.

Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā  31. martā sasniedza 1,04 miljardus latu, kas ir par 8% vairāk nekā 2011.gada marta beigās, bet kopējais kredītportfelis  31. martā bija 2,02 miljardi latu.  Šogad pirmajā ceturksnī no jauna izsniegto kredītu apjoms "SEB bankā" bija 83,7 miljoni latu, kas ir par 52% vairāk kā gadu iepriekš, 68% no jaunajiem kredītiem piešķirti uzņēmumiem. Bankas kapitāls un rezerves 31. martā bija 295,9 miljoni latu, bet aktīvu apjoms 31. martā bija 2,53  miljardi latu. SEB grupas Latvijā kapitāla pietiekamības rādītājs marta beigās bija 19,76%, savukārt "SEB bankas" likviditātes rādītājs  31.martā bija 47,42%.

Strazda informēja, ka pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu iepriekš par 52% palielinājies "SEB bankas" piešķirtā finansējuma apjoms uzņēmumiem un privātpersonām. Izaugsmi turpināja uzrādīt arī mājokļu kredītu tirgus, jo pirmajā ceturksnī pieprasījums pēc mājokļu kredītiem "SEB bankā" sasniedza augstāko līmeni kopš 2009.gada sākuma.

"SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols atzina, ka gads ir iesācies ļoti dinamiski. "Lai arī primā ceturksnis gada ietvaros vienmēr ir ar zemāko biznesa aktivitāti, šogad tieši ar pirmo ceturksni saistīti vairāki pēdējo gadu rekordi. Mājokļu kreditēšanā pieprasījums bija augstākais kopš 2009. gada, uzrādot arī pieaugumu 69% apmērā salīdzinājumā ar pirmo ceturksni gadu atpakaļ. Šogad par 21% palielinājies arī pieprasījums pēc "SEB līzinga" finansējuma,"  atzina Ozols.

Viņš piebilda, ka finanšu rādītāju attīstību ietekmējis arī fakts, ka gandrīz par 9% palielinājies aktīvo klientu privātpersonu skaits un par gandrīz 7% uzņēmumu skaits, kas aktīvi izmanto "SEB bankas" pakalpojumus.

"Tai pat laikā nevar ignorēt pasaulē notiekošo. Eksporta piebremzēšanos lielā mērā nosaka pieprasījuma samazināšanās vairākos Latvijai būtiskos noieta tirgos. Sarunās ar uzņēmumiem skaidri iezīmējas fakts, ka izaugsmes plāni mijas ar ekonomikas attīstības mērenajām prognozēm. Pirmajā ceturksnī piešķirtais jaunais finansējums vairāk kā 80 miljonu latu apmērā iezīmē "SEB bankas" lomu gan privātpersonu, gan uzņēmumu ieceru finansēšanā. Esam gatavi pārdomāta biznesa finansēšanai arī uz priekšu,"  piebilda "SEB bankas" prezidents.

Jau vēstīts, ka SEB grupas pamatdarbības peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 60,6 miljoni latu, kas vairākas reizes pārsniedz peļņas apmēru 2010.gadā, bet pērn pirmajā ceturksnī SEB grupa nopelnīja 20,9 miljonus latu.

Pēc   aktīvu  apmēra "SEB banka" ir otra lielākā banka Latvijā.

BNS