Bizness un ekonomika
2012. gada 4. jūlijā, 00:52

Reklāmas nozares pārstāvji pozitīvi vērtē ieceri noteikt vienotu kārtību reklāmu izvietošanai pašvaldībās

Jauns.lv

Latvijas Reklāmas asociācija un Vides reklāmas asociācija pozitīvi vērtē ieceri visā Latvijā noteikt vienotu kārtību reklāmas izvietošanas, ekspluatācijas un grafiskā dizaina nomaiņas saskaņošanai ar pašvaldību.

Vides reklāmas asociācijas valdes priekšsēdētāja Ilma Kauliņa uzskata, ka topošie noteikumi vērtējami pozitīvi. Asociācija jau vairāk nekā gadu līdzdarbojas šo noteikumu tapšanā - daļa priekšlikumu, ko izteikusi asociācija, bijuši precizējoši, savukārt daļa priekšlikumu izteikti, lai konkrētās noteikumu normas sekmētu, nevis bremzētu vides reklāmu biznesa attīstību.

Vislielākie iebildumi asociācijai bijuši par kārtību, kādā reklāma izvietojama uz pašvaldību zemes, jo sākotnējās noteikumu normas bloķējušas iespēju izvietot jaunus reklāmas objektus, ja netiek izdalīts kadastra numurs zemesgabalam, uz kura izvietota reklāma.

Arī Latvijas Reklāmas asociācijas valdes locekle Ingrīda Krīgere-Lāce informēja, ka asociācijas priekšlikumi tika ņemti vērā un jaunie Ministru kabineta noteikumi reklāmas pasūtītājam atvieglos reklāmas saskaņošanas procesu.

Paredzēts, ka visās pašvaldībās būs viens cilvēks, pie kura būs jāvēršas un kas atbildēs par vides reklāmas izvietošanu. Noteikts arī vienāds dienu skaits, kad pašvaldībām būs jāsniedz atbilde, un vienāds dokumentu apjoms, kas iesniedzams reklāmas saskaņošanai.

4.jūnijā notikušajā Ministru kabineta komitejas sēdē tika nolemts kārtību, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās, atbalstīt un uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) svītrot noteikumu projektā paredzēto regulējumu attiecībā uz reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošanu gar ceļiem, kā arī to terminu definīcijas, kas jau skaidrotas vai lietotas citos normatīvajos aktos ar augstāku juridisko spēku.

VARAM tika uzdots arī noteikt minimālās prasības skatlogos un uz skatlogiem izvietojamās reklāmas saturam un izmēram, kuras saskaņošanai ar pašvaldībām nav jāiesniedz.

Precizētais noteikumu projekts VARAM bija jāsaskaņo ar Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Savukārt pēc 25.jūnijā notikušās valdības komitejas sēdē nolemts ministrijām saskaņot juridiskus un tehniskus jautājumus un mēneša laikā jauno kārtību iesniegt izskatīšanai valdībā.

Kā ziņots, noteikumu projekta galvenais mērķis ir noteikt vienādas prasības visā Latvijā reklāmas izvietošanas, ekspluatācijas un grafiskā dizaina nomaiņas saskaņošanai ar pašvaldību. Līdz šim valsts līmenī reklāmas izvietošanas un ekspluatācijas saskaņošana ar pašvaldībā nav tikusi regulēta.

Kārtībā, kādā saņemama atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās, paredzēts noteikt, cik un kādi dokumenti uzņēmējam jāiesniedz pašvaldībai, lai saņemtu atļauju reklāmas izvietošanai, cik ilgā laikā pašvaldībai jāizsniedz atļauja reklāmas izvietošanai, kādi ir reklāmas projektu saskaņošanas posmi, kāds ir pašvaldības izsniegtās atļaujas saturs un derīguma termiņš.

Jaunajos noteikumos tiks skaidroti arī reklāmas termini, tostarp "izkārtne" un "mobilā reklāma".

Paredzēts arī noteikt, ka saistībā ar reklāmas izvietošanu turpmāk pašvaldībām pašām būs jāiegūst atsevišķi saskaņojumi, piemēram, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas saskaņojums.

Plānots, ka reklāmas izvietošanas, ekspluatācijas un grafiskā dizaina maiņas saskaņošanu ar pašvaldību būs elektronisks pakalpojums, taču vienlaikus būs arī iespēja saņemt pakalpojumu klātienē un pa pastu.

Papildus reklāmas izvietošanas atļaujai pašvaldībām vairs nebūs jāizsniedz speciālas reklāmas vai izkārtņu pases.

Pašvaldībai turpmāk būs jāizsniedz reklāmas izvietošanas atļauja, nepieprasot iesniegt jaunu projektu, ja iesniegtajā reklāmas projektā būs saturiski nebūtiskas nepilnības, piemēram, pareizrakstības kļūdas, un ja projekta iesniedzējs rakstiski apliecinās to novēršanu pirms reklāmas izvietošanas.

Vienotā kārtība reklāmas izvietošanas, ekspluatācijas un grafiskā dizaina nomaiņas saskaņošanai ar pašvaldību stāsies spēkā pieņemšanas valdībā un publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

LETA