Latvijas biznesa haizivis. TOP 20
Latvijas 20 lielākie uzņēmumi gada laikā nopelnījuši gandrīz pusmiljardu latu.
Bizness un ekonomika
2012. gada 24. jūlijs, 19:45

Latvijas biznesa haizivis. TOP 20

Jauns.lv

Pērn 20 Latvijas vērtīgākie uzņēmumi nopelnījuši gandrīz pusmiljardu latu – 479,6 miljonus latu. Visvairāk pērn nopelnījušas skandināvu bankas. Tām seko „Latvenergo” un „Latvijas Valsts meži”.

Izdevums „Telegraf – business” sastādījis Latvijas biznesa haizivju topu:

* „Swedbank”. Ja 2010. gadā „Swedbank” strādāja ar 45 miljons latu zaudējumiem, tad pērn banka jau spēja strādāt plusos un nopelnīt 80,4 miljonus. Bankas kuģi no kursa nespēja novirzīt pērnā gada novembrī notikusī panika, kad pāris dienu laikā no „Swedbank” kontiem tika noņemti ap 30 miljoniem latu un izplatījās baumas par iespējamo bankas bankrotu.

* SEB banka. TOP 20 otrajā vietā arī ir skandināvu banka – SEB, kura pērn nopelnījusi 60,6 miljonus latu.

* „Latvenergo”. Trešajā lietā ir energokompānija, jo bez elektrības taču nevar iztikt neviens. Lai arī domas par kompānijas peļņu dalās, tā jūtas visnotaļ stabili. „Lursoft” sarēķinājusi, ka pērn „Latvenergo” peļņa bija 52,2 miljoni, bet pats „Latvenergo” apgalvo, ka tā bijusi ievērojami mazāka – tikai 43,7 miljons latu. 90% no energokompānijas peļņas tiek ieskaitīti valsts budžetā, jo „Latvenergo” ir valstij piederošs uzņēmums.

* „Latvijas Valsts meži”. Arī ceturtajā vietā ir valstij piederošs uzņēmums. „Latvijas Valsts meži” gan pērn nopelnīja būtiski mazāk nekā 2010. gadā. Ja pērn uzņēmuma peļņa sastādīja 50,9 miljonus latu, tad gadu iepriekš tā bija 78 miljoni. Peļņas samazināšanās saistīta ar to, ka pērn tika izcirsts mazāk meža, nekā pirms tam: 2010. gadā izcirta 8,5 miljonus kubikmetrus, bet pērn – 6,6 miljonus. Šogad plānots izcirst vēl mazāk meža – 5,5 miljonus kubikmetru.

* „Latvijas Mobilais telefons”. Mobilo sakaru operatora peļņa pērn bija 28,8 miljons latu. Asā konkurence ar „Biti” un „Tele2” LMT noteikti liek aizmirst zelta laikus, kad, piemēram, 2007. gadā LMT peļņa bija 63 miljoni.

* „Latvijas Gāze”. Lai arī pērn „Latvijas Gāze” pārdeva par 13% mazāk dabasgāzi, nekā 2010. gadā, uzņēmums pērn strādāja ar ievērojamu - 27,1 miljoniem latu lielu peļņu.

* „Lattelecom”. Kompānijas prezidents Juris Gulbis ar „Lattelecom” 2011. gada peļņu – 21,8 miljoniem latu ir apmierināts, ņemot vērā to, ka valsts iedzīvotāju skaits samazinās.

* „Bolderaja Ltd”. Kokapstrādes uzņēmums „Bolderaja Ltd” pērn ir nopelnījis 21,6 miljonus latu.

* „Tele2”. Kaut arī „Tele2” peļņa ir ievērojami zemāka nekā LMT – tikai 19,9 miljoni, šī mobilo sakaru kompānija Latvijas vērtīgāko uzņēmumu vidū no LMT daudz neatpaliek.

* „ABLV”. Topa vidū ir iekļuvusi vēl viena banka. Bijusī „Aizkraukles banka” pērn ir nopelnījusi 19,1 miljonu latu.

* „Latvijas dzelzceļš”. Arī mūsu dzelzceļa kompānija pērn ir nopelnījusi tikpat, cik „ABLV” banka – 19,1 miljonus.

* „Uralchem Trading”. Krievijas rūpniecības giganta „Uralhim” Latvijas meitas uzņēmums, kas nodarbojas ar minerālmēslu vairumtirdzniecību, pērn strādāja ar 12,9 miljonu latu peļņu. Jāteic, ka uzņēmums ir strauji „uzņēmis apgriezienus”. Gada laikā „Uralchem Trading” apgrozījums ir pieaudzis par 57,7% jeb līdz 719 miljoniem latu.

* „Alco”. Pērnā gada vērtīgāko uzņēmumu „atklājums” ir jaunpienācējs – Saldus kompānija „Alco”, kura strādājusi ar 10,5 latu lielu peļņu. Ar alkoholu šim uzņēmumam, kā varētu spriest pēc nosaukuma, nav nekāda sakara. Tā ir naftas kompānija, kas piegādā degvielu no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas. „Alco” ir „izaudzis” no savulaik labi pazīstamā uzņēmuma „Kurzemes degviela”.

* „Rietumu banka”. Šī banka pērn nopelnījusi 10,1 miljons latu.

* „Repharm”. Uzņēmums, kuram pieder zāļu vairumtirdzniecības firma” Recipe plus” un „Mēness aptiekas” pērn strādājis ar 9,8 miljons latu lielu peļņu.

Repharm

*. „Latvijas Finieris”

.  Uzņēmums, kuru jau labu laiku nesekmīgi cenšas iegādāties Krievijas kompānija „Sveza”, 2011. gada peļņa ir 9,5 miljons latu liela.

* „Itera Latvija”

. Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā iekļuvusi arī „Latvijas Gāzes” akcionārs – kompānija „Itera Latvija”, kura nopelnījusi 8,2 miljonus latu. Jāteic, ka uzņēmuma lielie peļņas rādītāji pārsvarā saistīti ar no „Latvijas Gāzes” saņemtajām dividendēm.

* „Ventspils nafta” termināls

. „Ventspils naftas” kontrolētais terminālis ar naftas produktu tranzītu pērn nopelnījis mazliet vairāk par 8 miljoniem latu.

* Latrostrans”

. Arī šī naftas produktu tranzītkompānija, kura kontrolē maģistrālos naftas cauruļvadus, arī nopelnījusi vairāk par 8 miljoniem.

* „Olainfarm”

. Vērtīgāko uzņēmumu topu noslēdz farmācijas uzņēmums „Olainfarm”, kurš pērn nopelnījis 6,9 miljonus latu.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA