Nopērc baznīcu! Luterāņi pārdod Zalves dievnamu. VIDEO
Nekustamo īpašumu tirgū izlikta Zalves baznīca. Seno luterāņu dievnamu tagad var iegādāties ikviens gribētājs, protams, ja maciņš atļauj.
Bizness un ekonomika
2012. gada 27. novembris, 10:18

Nopērc baznīcu! Luterāņi pārdod Zalves dievnamu. VIDEO

Jauns.lv

Pāris gadu laikā nekustamo īpašumu tirgū ir nonākuši Zalves baznīcas Neretas novadā mūri. Neskatoties uz to, ka baznīcēni savulaik vāca naudu dievnama atdzimšanai un izstrādāja tā atjaunošanas projektu, Latvijas luteriskās baznīcas vadība baznīcu iztirgojusi.

Gadsimta sākumā sākās plaša kustība gotiskā Zalves dievnama atjaunošanai. Šim mērķim ziedoja ne tikai vietējie ticīgie, bet arī sabiedrībā pazīstami cilvēki. 2006. gada janvārī Sēlijas rakstnieces Lūcijas Ķuzānes ideju atjaunot baznīcu atbalstīja arī toreizējais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns, kurš kopā ar saviem kolēģiem – tiesas senatoriem – baznīcas atjaunošanai ziedoja vairākus simtus latus. Notika vairāki labdarības koncerti ar pazīstamu operas mākslinieku piedalīšanos, tika rīkotas vairākas talkas.

Kopumā dievnama atjaunošanai tika savākti ap 4000 latu. Būvvaldē tika iesniegts dievnama atjaunošanas projekts. Kontā joprojām glabājas vairāki simti latu, kuri paredzēti baznīcas atjaunošanai.

Kad sākās krīze, ziedojumi apsīka. Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ieslīga lielos parādos un aizņēmās vairākus miljonus latu, lai mācītājiem varētu izmaksāt algas. Lai LELB izkļūtu no parādiem, tika pieņemts lēmums izpārdot baznīcas nekustamos īpašums, tostarp arī zemi ar Zalves baznīcas drupām.

Pirms pāris gadiem kāda firma zemi ar baznīcu nopirka par 60 000 latiem. Nespējot to apsaimniekot, firma baznīcu ar visu zemi atkal nolēma pārdot – šoreiz vairāk nekā par 100 000 latiem. Nekustamo īpašumu nopirka kāds šveicietis, kurš tur vēlējās nodarboties ar lopkopību. Viņam biznesa projekts neizdevās un tagad īpašums atkal izlikts tirgū.

LELB pārstāvji mierina satrauktos un saka, ka ir nostiprināts servitūts, kas jaunajam īpašniekam paģēr atjaunot dievnamu, tomēr nav noteiktas nekādas sankcijas, kas notiek gadījumā, ja dievnams netiek atjaunots.  Draudzes mācītājs Aldis Pavlovičs teic, ka nav pamata satraukumam, jo īpašuma pārdevējs it kā solot baznīcu atdāvināt atpakaļ draudzei. Tomēr pats šveicietis to neapstiprina un saka, ka grasās īpašumu pārdot nedalītu.  

Tādēļ, visiem, kuriem līdzekļi to atļauj, tagad var iegādāties ne tikai kādu muižiņu vai pili, bet pat baznīcu Latvijas laukos. Katrā gadījumā iespējams tas ir. Turklāt par cenu, kas nemaz nav īpaši lielāka kā dzīvoklim Rīgas centrā, vēsta LTV raidījums „De Facto”.

Zalves baznīca gotiskā stilā ir celta no 1851. līdz 1855. gadam ar 290 sēdvietām un iebūvētām četru reģistru ērģelēm. 1950. gadā Zalves draudze piespiedu kārtā tika likvidēta, dievnams nonāca laika zoba ziņā un tā pamazām sabruka.

Zalves pagasta pārvaldes vadītāja Dzintra Noreika teic, ka bija skaists un pārdomāts baznīcas atjaunošanas projekts. Četrus gadus pēc kārtas Zalvē notika talkas, lai vāktu ziedojumus, rīkoti labdarības pasākumi. Tagad par nožēlu viss ir apstājies. Augstākās tiesas tiesnesis Guļāns teic, ka situācija ir mazliet dīvaina – pārdot baznīcu, lai pēc tam cerētu, ka pircējs pēc tam to LELB atdāvinās atpakaļ.

Skatieties video: Tiek pārdota Zalves baznīca (LTV „ De Facto”)
Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video