Valsts prezidents saņem Telekomunikāciju asociācijas Goda biedra diplomu
Valsts prezidents Andris Bērziņš no Latvijas Telekomunikāciju asociācijas prezidenta Pētera Šmidres saņēmis LTA Goda biedra diplomu.
Bizness un ekonomika
2012. gada 21. decembris, 12:23

Valsts prezidents saņem Telekomunikāciju asociācijas Goda biedra diplomu

Jauns.lv

Apmeklējot Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) 2012. gada pasākumu, Valsts prezidents Andris Bērziņš saņēma LTA Goda biedra diplomu. Turklāt Andris Bērziņš ir pirmais Valsts prezidents, kas neatkarīgās Latvijas laikā apmeklējis LTA pasākumu kopš tās dibināšanas gada.

Latvijas Telekomunikāciju asociācijas 2012. gada nogales pasākums notika 18. decembrī Rīgas radio un televīzijas tornī Zaķusalā. Svinību laikā tika sumināti telekomunikāciju nozares labākie speciālisti, viesi varēja doties ekskursijā uz torņa skatu laukumu. Šo iespēju izmantoja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš. Viņš 1971. gadā absolvējis tagadējo Rīgas Tehnisko universitāti Elektronikas un telekomunikāciju fakultāti (toreizējo Rīgas Politehnisko institūtu), un daži no viņa studiju laiku kolēģiem ir LTA biedri, kuri arī bija šajā pasākumā.

Saņemot Latvijas Telekomunikāciju asociācijas Goda biedra diplomu, Andris Bērziņš teica aizkustinošu runu. „Klaidonis no pasaules nāk mājās, un, ja pasi izsniedz, tad viss kārtībā! Radiotehniskā izglītība devusi milzīgas iespējas. Dzīvē vismaz sešas reizes esmu apmetis kūleni un nostājies atkal uz kājām. Joprojām prātā neliniāro ķēžu teorija, tā parādīja, cik sarežģītā vidē dzīvojam. Izglītība bijusi ļoti vērtīga. Tā Latvijas vārdu nesusi ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Tagad, tiekoties ar daudziem valstu vēstniekiem, dažkārt viņiem par Latviju un Rīgu daudz nav jāstāsta, jo viņi saka: mēs zinām. Viņi šeit savā laikā mācījušies civilo aviāciju un radiotehniku. Gods būt Latvijas Telekomunikāciju asociācijas Goda biedram! Kas zin’, varbūt vēl nākotnē noderēs...”, tā smejot atzina Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Andris Bērziņš ir pirmais Valsts prezidents, kas neatkarīgās Latvijas laikā apmeklē Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) pasākumu kopš tās dibināšanas gada. LTA  prezidents Pēteris Šmidre Valsts  prezidenta klātbūtni telekomunikāciju nozares Ziemassvētku pasākumā vērtē kā „augstāko atzinību, ko Valsts prezidents izrāda telekomunikāciju nozares attīstībai Latvijā, ar savu personīgo klātbūtni pagodinot LTA biedrus gada noslēguma pasākumā”.

Savukārt LTA izpilddirektors Jānis Lelis Valsts prezidentu Andri Bērziņu asociācijas biedru vārdā atļaujas dēvēt par nozares speciālistu. „1971. gadā Valsts prezidents reizē ar vairākiem pašreizējiem LTA biedriem absolvēja toreizējo Rīgas Politehnisko institūtu tagadējo Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikāciju fakultāti. Līdz ar to Valsts prezidents telekomunikāciju nozares jautājumus izprot,” tā Jānis Lelis, uzsverot, ka tas arī izskaidro prezidenta dziļo interesi par nozares attīstību Latvijā un LTA paveikto.

LTA mērķi un uzdevumi

Latvijas Telekomunikāciju asociācija (LTA) ir dibināta 1998. gadā. Biedrība apvieno sakaru nozares uzņēmumus un privātpersonas, kas iestājas par telekomunikāciju liberalizāciju un attīstību Latvijas Republikā – sekmē likumdošanas pilnveidošanu, veicina nozares organizāciju un uzņēmumu sadarbību, informē sabiedrību, piedalās izglītības, tirgus izpētes, zinātniskos un ražošanas projektos un starptautiskos kontaktos. LTA apvienojušies 73 biedri.

Kā vienu no aktuālākajiem jautājumiem nozares sakārtošanā un attīstībā LTA 2012. gadā aktivizēja darbu pie konkurencē balstīta modeļa ieviešanas virszemes ciparu TV apraidē no 2014. gada.

Kā aktuālākos 2012/2013. gada LTA uzdevumus izpilddirektors J. Lelis uzsver Eiropas Savienības (ES) noteikto funkcionālās un infrastruktūras nodalīšanas prasību ieviešanu fiksēto tīklu operatoriem ar nozīmīgu tirgus daļu kā to paredz Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2009/140/EK - par piekļuvi elektronisko komunikāciju tīkliem un ar tiem saistītām iekārtām.

LTA prioritāri šogad strādājusi pie NGN (nākamās paaudzes tīkli) šķiedru optisko kabeļu attīstības valsts mērogā, orientējoties uz nozares attīstību un tīkla koplietošanas līgumu noslēgšanu; valsts stratēģiskā multiservisa NGN tīkla attīstības sistēmprojekta izstrādes, lai nodrošinātu konkurenci telekomunikāciju nozarē. LTA veicinājusi brīvu un ekonomiski pamatotu piekļuvi eksistējošai optiskās platjoslas infrastruktūrai, balstoties uz atvērtā optiskā platjoslas tīkla principiem.

LTA ir nozīmēta par atbildīgo struktūru no Latvijas puses par projektu  „Māju automatizācijas izstrāde un ražošana” („Gudrā māja”), kas nodrošinās enerģijas ekonomiju un informācijas un telekomunikāciju tehnoloģiju izmantošanu optimizējot māju pārvaldi.

LTA 2012. gadā īpašu uzmanību pievērsa ciešākas sadarbības veicināšanai ar ES pārvaldes un nevalstiskajām institūcijām, lai kopīgi veicinātu nozares interesēm atbilstošāku regulējumu ieviešanu, saskaņā ar izaugsmes stratēģijas Europe 2020 sadaļā Digital Agenda nospraustajiem mērķiem.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders