Bizness un ekonomika
2013. gada 21. maijs, 02:29

Naftas izpētes urbuma veicēji Baltijas jūrā ir optimistiski noskaņoti

Jauns.lv

Pirmdien Melngalvju namā pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa viesojās naftas izpētes urbuma veicēji Baltijas jūrā. Viņi atklāja, ka ir optimistiski un cerīgi noskaņoti.

Uzņēmuma "Kuwait Energy Company" pārstāvis Muhameds Al Houkals pēc tikšanās sarunā ar žurnālistiem bija izvairīgs. Viņš vien norādīja, ka, raugoties nākotnē, ir optimistiski un cerīgi noskaņots. "Mēs tiešām esam cerīgi un optimistiski," teica Al Houkals.

Viņš atturējās prognozēt, vai un kādos apjomos Baltijas jūrā varētu būt atrodama nafta. "Mēs nevaram droši teikt, līdz neesam sasnieguši mērķi, un tad mēs redzēsim, kas mums ir."

Patlaban darbi noritot saskaņā ar plānu. Pēc "Kuwait Energy Company" pārstāvja teiktā, darbu veikšana esot ļoti dārga, jo jārēķinās arī ar vides jautājumiem. Precīzu summu, cik uzņēmumi ieguldījuši projektā, viņš neatklāja. "Mēs esam ieguldījuši daudz naudas, es nevaru pašlaik teikt, [cik]. Ja mēs kaut ko atradīsim, tas būs tā vērts."

Tāpat arī netika atklāts, cik cilvēku strādā uz platformas. Darbs tiek veikts maiņās, lidojumi uz platformu notiekot bieži. Arī pats "Kuwait Energy Company" pārstāvis tagad dodas uz Liepāju, lai no turienes dotos tālāk uz darbu veikšanas vietu.

LETA jau ziņoja, ka pie prezidenta šodien ieradās pārstāvji no uzņēmumiem "Kuwait Energy Company", " PKN Orlen" un "PBK", kas veic naftas izpētes urbumu Baltijas jūrā. Prezidenta preses dienestā aģentūru LETA informēja, ka tikšanās notiek saistībā ar "Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A" un "PKN Orlen" meitasuzņēmuma "Orlen International Exploration and Production Company B.V" kopuzņēmuma SIA "Balin Energy" sākto naftas izpētes urbuma veikšanu Baltijas jūrā Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Pārējie tikšanās dalībnieki ar žurnālistiem nerunāja. Tikšanās reizē piedalījās "Kuwait Energy Company" izpilddirektors Mansurs Abuhamsīns, "PKN Orlen" prezidents Jaceks Kravecs un citi abu uzņēmumu pārstāvji, kā arī SIA "PBK" valdes loceklis Ojārs Kehris un Latvijas goda konsuls Teksasā, ASV Stīvens Peins.

Prezidenta preses dienests informē, ka sarunas gaitā uzņēmēji informēja Valsts prezidentu par to, ka sāktie urbšanas darbi jau paveikti aptuveni trešdaļu dziļā posmā no plānotajiem 1500 metriem, kā arī uzsvēra, ka šī noteikti ir vērienīgākā šāda veida operācija Baltijas jūrā, kas pēc sākotnējiem plāniem varētu aizņemt 30 dienas.

"Kuwait Energy Company" izpilddirektors Abuhamsīns īpaši atzīmēja to, ka šis ir arī ļoti cerīgs aizsākums un vienlaikus liels gods piedalīties šajā izpētes operācijā, par kuru Latvijas valdība tiks informēta regulāri un secīgi, izklāstot paveikto un ieskicējot nākamos soļus. "Ļoti ceram, ka nākamajā sarunā būsim pie jums jau ar labām ziņām."

Valsts prezidents novēlēja projekta virzītājiem veiksmi un solīja tam savu atbalstu nepieciešamības gadījumā.

LETA jau ziņoja, ka uzņēmums "Balin Energy" Baltijas jūrā, Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, ir sācis naftas izpētes urbuma veikšanu, biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja uzņēmuma pārstāvis Jānis Austriņš.

Naktī uz 11.maiju pusiegremdējamā peldošā urbšanas platforma-kuģis "Ocean Nomad" ieradās noteiktajā urbuma vietā, kas atrodas 104 kilometru attālumā no Latvijas rietumu krasta. Pati urbšanas platforma noteiktajā vietā tika uzstādīta 12.maijā, tad arī sākās urbuma veikšana. Urbumu paredzēts veikt aptuveni 30 dienās, un tas notiks vietā, kur jūras dziļums ir 132 metri. Plānotais urbuma dziļums ir 1500 metri.

"Balin Energy" valdes loceklis un kompānijas "Orlen Upstream" vadītājs Vjeslavs Prugars norāda, ka tuvāko piecu gadu laikā kompānija izpētē un ražošanā varētu investēt līdz pat 1,6 miljardiem ASV dolāru jeb 848 miljoniem latu. "Tikko sāktā Baltijas projekta urbšanas fāze rada jaunas iespējas šajā reģionā, un mēs ceram, ka šis projekts ļaus mums pietuvoties noteiktajam ogļūdeņražu ražošanas mērķim," pauž Prugars.

Savukārt "Kuwait Energy" vadītāja Sāra Akbara uzsver, ka izpētes urbums ļaus uzzināt vairāk par šo teritoriju un ļaus izvērtēt, vai tajā ir komerciāli iegūstami ogļūdeņražu apjomi.

Jau ziņots, ka "Balin Energy" šā gada otrajā ceturksnī gatavojās veikt pirmo izpētes urbumu Latvijas ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā. Bija paredzēts, ka urbumu veiks uzņēmuma "Diamond Offshore Drilling, Inc." meitasuzņēmums, izmantojot pusiegremdētu peldošo urbšanas platformu "Ocean Nomad".

"Diamond Offshore" ir vadošs uzņēmums urbumu veikšanā atklātā jūrā, kura rīcībā ir piemērotas jūrā veicamo urbumu platformas, kā arī plaša pieredze urbumu veikšanā, gādājot par drošību un vides aizsardzību.

Kā vēstīts, izpētes plānu pamatā ir 2008. un 2009.gadā izsniegtās licences veikt ģeoloģisko veidojumu izpēti. Sadarbībā ar uzņēmumu darbus jūrā savas kompetences ietvaros pārraudzīs attiecīgās Latvijas uzraudzības iestādes: Latvijas Ekonomikas ministrija, Ārlietu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Urbuma veikšanu uzraudzīs arī uzņēmums "Senergy", kas ir starptautiski pazīstama enerģētikas pakalpojumu kompānija, nodrošinot augstākos vides aizsardzības standartus.

Laikā kopš licenču iegūšanas "Balin" ir veicis sagatavošanās pētījumus, izmantojot arhivētus ģeoloģiskos, seismiskos un ģeofizikālos datus. Pēc tam uzņēmums veica detalizētu pētījumu, iegūstot seismiskos datus vēl par 300 kvadrātkilometriem teritorijas. Pēc datu interpretācijas un integrācijas tika noteikta pirmā vertikālā izpētes urbuma vieta.

2012.gadā "Balin" veica detalizētu virskārtas seismisko pētījumu par izraudzīto urbuma vietu. Savukārt Latvijas Hidroekoloģijas institūts nesen veica detalizētu vides pētījumu, lai iegūtu būtiskus vides datus par urbuma vietu. Viss sagatavošanās darbs ir veikts saskaņā ar atbildīgo Latvijas iestāžu izsniegtām atļaujām.

SIA "Balin Energy" ir "Kuwait EnergY Company NetherlandsCooperatief U.A" un "PKN Orlen" meitasuzņēmuma "Orlen International Exploration and Production Company B.V" kopuzņēmums.

Uzņēmējs Pēteris Šmidre, kurš savulaik arī nodarbojies ar naftas izpēti uz cietzemes Gudenieku tuvumā, iepriekš sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" teica, ka par darbošanos iespējamā naftas ieguvē Baltijas jūrā pie Latvijas krastiem varēs sākt priecāties tad, kad nafta sāks tecēt nopietnos apjomos no kāda veiksmīga urbuma.

LETA