Bizness un ekonomika

Vidzemes Augstskola ir pirmā Baltijā un ceturtā augstskola Eiropā, kas saņem Eko karogu

Jauns.lv

Vidzemes Augstskola pirmā Baltijā saņēmusi Zaļā karoga balvu, patlaban Latvijā tā ir "Eko piramīdas augšpusē", kas paredz lielu atbildību un apņemšanos tālākam darbam, šodien svinīgajā Eko karoga pacelšanas pasākumā, uzrunājot klātesošos, sacīja Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Savā uzrunā viņš pauda atzinību tam, ka ekoloģiskā domāšana ir nonākusi arī līdz augstskolām. Viņš norādīja, ka iegūtais tituls pierāda, ka augstskolai tuva ir ne tikai tīrība ekoloģiskā ziņā, bet arī garīgā tīrība, "jo mums ir skaidri mērķi, ir ļoti skaidras idejas un vīzijas, uz ko mēs tiecamies, un ir prieks, ka mēs neesam tādi vienīgie", atzina rektors.

Savukārt Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Inesis Boķis ("Valmierai un Vidzemei"), uzrunājot klātesošos, atzīmēja, ka Vidzemes Augstskolas iegūtais ekoaugstskolas tituls ir vēl viena ļoti nozīmīga un skaista izcīnīta nominācija, kas dara lepnu arī Valmieru. Mērs augstskolai novēlēja, lai karogu un titulu izdodas saglabāt vēl ilgi.

Zaļais karogs ir simbols lielam darbam, ko paveikusi Eko padome, mācībspēki, saimnieciskie darbinieki un daudzi citi, uzrunājot klātesošos, sacīja Eko skolu programmas koordinators Daniels Trukšāns. Viņš atzina, ka Vidzemes Augstskola nav vienīgā Latvijā, kas par šo titulu cīnījusies, taču tieši ViA izdevies ekoaugstskolas statusu iegūt pirmajai Baltijā un ceturtajai Eiropā. Trukšāns izteica cerību, ka ViA piemēram sekos arī daudz citas augstskolas un vidējās izglītības iestādes.

LETA jau ziņoja, ka Šodien svinīgā pasākumā pie Vidzemes Augstskolas (ViA) mastā tika pacelts Eko augstskolas karogs, kas simbolizē ViA kā pirmo Latvijā, kas ieguvusi Eko augstskolas apbalvojumu un titulu.

Iesaistoties Eko programmā, augstskolas mērķis ir izglītot un uzlabot ne tikai augstskolas vidi un apkārtni, bet līdzdarbošanos ar pārējo sabiedrību, tādēļ arī karoga pacelšanas pasākumā būs aicināti piedalīties pārstāvji no citām Vidzemes reģionā esošajām Eko skolām, lai atzīmētu Eko skolu programmas rīcības nedēļas aktivitātes.

LETA jau ziņoja, ka ViA ir saņēmusi Zaļā karoga balvu un līdz ar to kļuvusi par pirmo augstākās izglītības iestādi Baltijā, kura ir ieguvusi starptautisko ekoaugstskolas titulu. Šāds tituls tiek piešķirts mācību iestādēm, kuras ir ieviesušas Eko programmas prasības.

Ekoskolu programmas pamatā ir brīvi piemērojama un efektīva vides pārvaldes sistēma, kura tiek ieviesta mācību iestādēs. Tā veicina izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un saimniekošanu, vienlaikus to savienojot ar studiju priekšmetiem. Eko padome, kāda darbojas arī ViA, ir viens no daudzajiem nepieciešamajiem elementiem Ekoskolu programmā, pastāstīja augstskolas pārstāvis.

LETA