Krievijas miljonāru peļņu uzdod par investīcijām Latvijā
Z torņi Balasta dambī – Krievijas biznesa projekts, zviedru bankas kredīts, pircēji lielākoties no Krievijas. Un mums mēģināja iestāstīt, ka tā ir investīcija Latvijas ekonomikā.
Bizness un ekonomika
2013. gada 12. novembris, 06:12

Krievijas miljonāru peļņu uzdod par investīcijām Latvijā

Jauns.lv

Reklāmas kampaņu, kas aicina arī turpmāk trešo valstu pilsoņiem bez ierobežojumiem dāļāt uzturēšanas atļaujas pret īpašumu, finansē arī ārzemnieki, pārsvarā no Krievijas, kuri Rīgā un Jūrmalā ceļ mājokļus saviem tautiešiem.

Formāli Ērika Stendzenieka realizētās reklāmas kampaņas finansētājs ir nodibinājums Latvijas konkurētspējas attīstības fonds, kura vadībā ir Līga Uzkalne (nekustamo īpašumu uzņēmuma Vestabalt saimnieka Alda Plauža meita), vairāku nekustamo īpašumu firmu vadītājs Vestards Rozenbergs un no uzturēšanās atļauju sistēmas finansiāli atkarīgais Latio šefs Edgars Šīns.

Būvē dzīvokļus savējiem

Papētot kampaņas atbalstītājus, atklājas saites ar Krievijas uzņēmējiem. To vidū ir Towers Construction Management, kas būvē Z torņus Balasta dambī. Ķēdīte no šā uzņēmuma aizved līdz Krievijas multimiljonāra Jurija Šeflera uzņēmumam SPI Group (tam pieder arī Latvijas balzams). Paši projekta attīstītāji ir atzinuši, ka interesi par dzīvokļu iegādi šajās augstceltnēs izrāda galvenokārt ārvalstnieki.

Kampaņas autori pūlas iestāstīt, ka latvieši paliks ar ubaga tarbu, ja uzturēšanās atļauju izsniegšanā ieviesīs kvotu sistēmu. Tikai viņi noklusē, ka šīs investīcijas Latvijas ekonomikā bieži vien aizplūst prom, jo bizness pieder ārzemniekiem. No vietējiem ieguvēji ir neliels loks.

Spilgts piemērs ir Mazā Baltezera krastā uzceltais dzīvokļu nams, kurā lielu daļu mājokļu nopirkuši trešo valstu pilsoņi. Darbs bijis celtniekiem, būs sētniekiem un citam apkalpojošam personālam, tomēr nauda par īpašuma iegādi plūdīs prom – projekta attīstītājs New Europe pieder Renova Group, kuras galvenais akcionārs ir Krievijas miljardieris Viktors Vekselbergs.

Līdzīgi ir ar Lielirbes ielas daudzstāvu kompleksu Panorama Residence, kuru iegādājusies SIA Rossel – uzņēmuma īpašnieks ir Krievijas pilsonis Sergejs Siropjatovs.

Tapusi arī antireklāma

Par atbildi Latvijas izpārdošanai savu reklāmu izveidojis dokumentālās filmas Padomju stāsts režisors Edvīns Šņore. Viņš no savas kabatas apmaksājis reklāmu radio pret termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu, iegādājoties nekustamo īpašumu.

Šņore uzsver, ka pašreizējās sistēmas devums ekonomikai ir iluzors un šādā veidā tiek “pūsts nekustamā īpašuma burbulis”. Latvijas iedzīvotājiem ieguvums ir neliels, turklāt pieaug nekustamā īpašuma cenas.

Režisors arī piebilst, ka lielākā daļa no termiņuzturēšanās atļauju saņēmējiem ir no Krievijas un citām NVS valstīm, līdz ar to vide Latvijā kļūst arvien krieviskāka. “Gāzi grīdā, biedri!” ironizēts reklāmā, kurā izmantoti padomju kinohroniku kadri, velkot paralēles ar tā laika migrāciju un rusifikāciju.

Gāzi grīdā! Uzturēšanās atļaujas ikvienam

Dombrovsku biznesa faktors

Jāpiebilst, ka uzturēšanās atļauju bizness bijis ļoti svarīgs premjeram Valdim Dombrovskim ar sievu Āriju. Pagājušā gada nogalē šī likuma norma no izputēšanas glāba Dombrovskiem daļēji piederošo uzņēmumu Land Development, kas tirgo rindu mājas Vējziedi Dreiliņos. Ilgu laiku nevienam nebija intereses par šiem īpašumiem, parādi krājās, taču laimīgā kārtā vienu no mājokļiem ar zemi iegādājās pircējs no Indijas.

Elmārs Barkāns/ Foto: Rojs Maizītis