Pasaulē

Tokijas bibliotēkās saplēsti "Annas Frankas dienasgrāmatas" eksemplāri

Jauns.lv

Japānas galvaspilsētas Tokijas publiskajās bibliotēkās kopš gada sākuma ir saplēstas vismaz 265 grāmatas, kas ir "Annas Frankas dienasgrāmatas" eksemplāri vai citas grāmatas ar informāciju par šo holokaustā bojāgājušo meiteni un nacistu īstenoto ebreju vajāšanu, piektdien paziņoja Tokijas publisko bibliotēku padome.

Tokijas bibliotēkās saplēsti "Annas Frankas dienas...

Nezināmie vandaļi lielākoties ir izplēsuši 10 līdz 20 lapas no šīm grāmatām. Bibliotekāri kopš janvāra beigām ir atraduši vismaz 265 šādi sabojātas grāmatas 31 bibliotēkā. 

Japāna un nacistiskā Vācija bija sabiedrotās Otrajā pasaules karā. Lai gan Japānā ir bijuši vairāki ebreju holokausta noliegšanas gadījumi, minētās grāmatu bojāšanas motīvi vēl nav zināmi un tos izmeklē policija. 

Ir sabojātas grāmatas, kuras interneta datubāzē var atrast pēc atslēgvārda "Anna Franka".

Japānas ministru kabineta galvenais sekretārs Josihide Suga nosauca šādu vandalismu par "apkaunojošu" un sacīja, ka Japāna necietīs šādas darbības.

ASV bāzētais Simona Vīzentāla centrs nosauca šo vandalismu par naida kampaņu un aicināja Japānas varas iestādes atrast tās vaininiekus.

Ebreju meitene Anna Franka uzrakstīja šo dienasgrāmatu divu gadu laikā, kamēr viņa ar ģimeni slēpās kādā dzīvoklī nacistu okupētās Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā. Viņas ģimene tika nodota, un Anna Franka 1945.gadā nomira koncentrācijas nometnē 15 gadu vecumā.