Jau pirms 6 gadiem Putins esot piedāvājis Polijai piedalīties Ukrainas sadalīšanā
Pirms mēneša Sikroskis vēl bija Polijas ārlietu ministrs. Viņš sniedzis interviju, pēc kuras atzinis, ka esot ticis pārprasts.
2014. gada 21. oktobris, 08:21

Jau pirms 6 gadiem Putins esot piedāvājis Polijai piedalīties Ukrainas sadalīšanā

Jauns.lv

Polijas Seima (parlamenta) spīkers Radoslavs Sikorskis apgalvo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2008.gadā piedāvājis Polijai piedalīties Ukrainas sadalīšanā, ziņo britu aģentūra "Reuters".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sikorskis, kurš līdz septembrim bija Polijas ārlietu ministrs, intervijā ASV interneta vietnē "Politico" pavēstīja, ka Putins izteicis šādu piedāvājumu 2008.gadā toreizējam Polijas premjerministram Donaldam Tuskam viņa Maskavas vizītes laikā. Pēc šīs intervijas publicēšanas Sikorskis paziņoja, ka daļa no tās ir "nepareizi interpretēta".

"Viņš (Putins) gribēja, lai mēs kļūtu par dalībniekiem šajā Ukrainas sadalīšanā .. Tā bija viena no pirmajām lietām, ko Putins pateica manas valsts premjerministram Donaldam Tuskam, kad viņš apmeklēja Maskavu," teikts Sikorska intervijā, kas datēta ar 19.oktobri.

"Viņš (Putins) pēc tam sacīja, ka Ukraina ir mākslīga valsts, ka Ļvova ir poļu pilsēta, un kāpēc lai mēs (Krievija un Polija) to kopīgi nenokārtotu," teikts Sikorska intervijā. Abu pasaules karu starplaikā Polijas sastāvā bija liela daļa tagadējās Rietumukrainas, tostarp Ļvovas pilsēta.

Sikorskis, kurš bija pavadījis Tusku šajā Maskavas apmeklējumā, intervijā sacīja, ka Tusks neatbildēja uz Putina piedāvājumu, zinot, ka šī saruna tiek ierakstīta, un ka Polija neizrādīja nekādu interesi par to.

"Mēs viņiem likām ļoti skaidri saprast, ka mēs negribam nekādi iesaistīties," teikts Sikorska intervijā.

Pēc šīs intervijas publicēšanas Sikorskis pirmdienas vakarā savā "Twitter" kontā ierakstīja, ka tajā "daži vārdi ir nepareizi interpretēti", un piebilda, ka Polija nepiedalās citu valstu teritoriju aneksijās.

Šī intervija var saasināt saspīlējumu starp Poliju un Krieviju, starp kurām jau ir domstarpības par krīzi Ukrainā un par divu spiegošanā Maskavai aizdomās turētu vīriešu aizturēšanu Polijā.

"Ja Putins izteicis šādu priekšlikumu, tad tas ir skandalozs," pirmdienas vakarā intervijā Polijas sabiedriskajai raidsabiedrībai TVP paziņoja premjerministre Eva Kopača, kas nomainījusi Tusku šajā amatā pēc viņa izraudzīšanas par Eiropadomes prezidentu.

"Neviens Polijas premjerministrs nepiedalīsies tādā necienīgā darbībā kā citas valsts sadalīšana," sacīja Kopača un piebilda, ka viņa iepriekš nebija dzirdējusi par šādu priekšlikumu. 

Sikorska interviju vietnei "Politico" komentēja arī Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Pirmkārt, mēs slikti pazīstam šī izdevuma daiļradi. Kopumā šī informācija ir līdzīga izdomājumam," Peskovs paziņoja laikrakstam "Gazeta.Ru".

Sikorska intervija nav pirmais gadījums, kad ir pieminēti Krievijas mēģinājumi gūt Polijas atbalstu Ukrainas sadalīšanai. Pēc martā notikušās Krimas aneksijas Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis nosūtīja vēstuli Polijas, Rumānijas un Ungārijas valdībām, piedāvājot kopīgi sadalīt Ukrainu.

BNS/Foto: AFP/LETA