
Septiņas zivis, kuras zinātnieki neiesaka lietot uzturā

Zivis ir svarīgs pārtikas produkts, kas bagāts ar omega-3 taukskābēm. Tomēr ne visas zivis ir vienlīdz veselīgas. Dažas sugas bīstamā līmenī var saturēt dzīvsudrabu, mikroplastiku un citas toksiskas vielas.
Pēc izdevuma Dr. Axe, 2023. gada pētījums, ko veica Vides darba grupa (ASV), liecina: tikai vienas saldūdens zivs lietošana ir ekvivalenta mēnesim, kad tiek dzerts ūdens ar bīstamām ķimikālijām.
Lūk, septiņas zivju sugas, no kurām labāk izvairīties:
1. Tilapija
Satur maz omega-3, bet daudz iekaisuma omega-6 taukskābju. Var padziļināt hroniskas un autoimūnas slimības. Īpaši neiesaka zivis no Ķīnas - izvēlieties ražotājus no ASV, Kanādas, Ekvadoras vai Peru.
2. Plekstes
Apdraudēta pārmērīgas nozvejas dēļ. Turklāt zivis bieži tiek ķertas ar videi kaitīgām metodēm.
3. Belugas ikri
Reta un apdraudēta suga. Beluga var nodzīvot līdz 100 gadiem un tiek novērtēta melno ikru dēļ, taču tās populācija strauji sarūk. Tā vietā labāk izvēlēties zilās stores ikrus.
4. Jūras asaris
Ir pakļauts pārmērīgai nozvejai un bieži satur dzīvsudrabu, kas padara to nedrošu biežai lietošanai.
5. Zutis
Organismā uzkrājas antipirēni un citi toksīni. Turklāt zuši ir būtiski ekosistēmām un jau apdraudēti.
6. Fermas lasis (īpaši Atlantijas)
Fermas lašus audzē piesārņotos apstākļos, tie var saturēt antibiotikas un pesticīdus. Tajos ir vairāk omega-6 nekā omega-3, un izraisa iekaisumu.
7. Atlantijas zilais tuncis
Gandrīz pazudis pārmērīgas nozvejas dēļ (palikuši mazāk nekā 3% vēsturiskās populācijas). Turklāt satur bīstami augstu dzīvsudraba līmeni.
Ne visas zivis ir veselīgas. Pievērsiet uzmanību izcelsmei, ekoloģiskajai noturībai un piesārņojuma līmenim, iesaka "Postimees.ee".