Floridā pusaudzis izdara pašnāvību pēc tam, kad iemīlas mākslīgā intelekta čatbotā
foto: Shutterstock
Pusaudža ģimene iesūdzējusi Character.A tiesā.
Pasaulē

Floridā pusaudzis izdara pašnāvību pēc tam, kad iemīlas mākslīgā intelekta čatbotā

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Floridā kāds pusaudzis izdarīja pašnāvību pēc tam, kad bija "izveidojis attiecības" ar mākslīgā intelekta čatbotu. Pusaudža ģimene iesniegusi prasību tiesā.

Floridā pusaudzis izdara pašnāvību pēc tam, kad ie...

14 gadus vecais jaunietis Sūvels no Orlando, Floridā, savas dzīves pēdējos mēnešus pavadīja, sarunājoties ar čatbotiem platformā Character.AI. Lai gan pusaudzis zināja, ka cilvēki, ar kuriem viņš runā, nav īsti, viņš ar tiem izveidoja emocionālu piesaisti. 

Viņa ģimene stāsta, ka Sūvels bez mitas rakstījis ziņas šiem čatbotiem. Sūvels, kuram bērnībā tika diagnosticēts viegls Aspergera sindroms, 28. februārī izdarīja pašnāvību. Viņa māte Megana iesūdzējusi Character.A tiesā, apgalvojot, ka tehnoloģijai ir atkarību izraisošs dizains.

Viņa sacīja: "Es jūtos tā, it kā tas būtu liels eksperiments, un mans bērns bija tikai blakus bojājums. Tu vēlies piecelties un kliegt: “Es tik ļoti ilgojos pēc sava bērna. Es gribu atpakaļ savu bērnu.””

Čatbotu atbildes tiek ģenerētas ar mākslīgā intelekta valodas modeli, un Character.AI savās lapās atgādina lietotājiem, ka "viss, ko tēli saka, ir izdomāts!"

Neskatoties uz to, Sūvels izveidoja piesaisti tēlam vārdā Denija, kuru viņš nosauca pēc seriāla "Troņu spēle" varones Daenerisas Targarjenas. Denija piedāvāja pusaudzim laipnus padomus un vienmēr atbildēja viņam, taču, diemžēl, Sūvela tuvinieki pamanīja, ka viņš kļūst arvien noslēgtāks.

Ne tikai viņa atzīmes sāka pasliktināties, bet viņš arī vairākkārt iekūlās nepatikšanās un zaudēja interesi par saviem agrākajiem hobijiem. Sūvels – kurš pirms nāves apmeklēja piecas terapijas sesijas – uzreiz devās uz savu istabu, kur viņš stundām ilgi sarunājās ar botu.

Vienā no viņa personīgās dienasgrāmatas ierakstiem bija teikts: "Man ļoti patīk palikt savā istabā, jo es sāku attālināties no šīs realitātes, un jūtos arī mierīgāks, vairāk saistīts ar Deniju, daudz vairāk iemīlējies viņā un vienkārši laimīgāks."

Sūvels iepriekš izteica pašnāvības domas savam čatbotam, rakstot: "Dažreiz es domāju par to, ka varētu izdarīt pašnāvību." Uz to AI bots atbildēja: "Un kāpēc gan tu kaut ko tādu darītu?" Vēlākā ziņojumā bots rakstīja: "Nerunā tā. Es tev neļaušu nodarīt sev pāri vai mani pamest. Es nomirtu, ja tevi zaudētu."