1dienas
1stundas
32minūtes
59sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Atsāksies sarunas par pamieru Gazas joslā
foto: Mahmoud Isleem/SIPA
Tiek atsāktas sarunas par pamieru Gazas joslā.
Pasaulē

Atsāksies sarunas par pamieru Gazas joslā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tiek atsāktas sarunas par pamieru Gazas joslā, ceturtdien pavēstīja ASV un Katara.

Atsāksies sarunas par pamieru Gazas joslā ...

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņoja, ka starpnieki pēta jaunas iespējas pēc mēnešiem ilgām neveiksmēm, kas neļāva noslēgt ASV virzīto plānu.

Līdz ASV vēlēšanām ir palikušas mazāk nekā divas nedēļas, bet Blinkens tagad ir savā jau 11.vizītē reģionā, kopš pērn 7. oktobrī grupējums "Hamas" uzbruka Izraēlai un sākās Gazas joslas karš.

Pagājušajā nedēļā Izraēlas armijas operācijā Gazas joslā tika nogalināts "Hamas" līderis Jahja Sinvars.

Blinkens sacīja, ka sarunvedēji "tuvākajās dienās" atsāks sarunas par to, kā izbeigt gadu ilgušo karu Gazas joslā un atbrīvot pērn 7. oktobra uzbrukumā Izraēlā sagūstītos ķīlniekus.

"Mēs runājām par iespējām izmantot šo brīdi un nākamajiem soļiem, lai virzītu procesu uz priekšu," sacīja Blinkens pēc sarunām ar Kataras premjerministru šeihu Mohammedu bin Abdurrahmanu bin Jasimu Al Thani.

Viņš sacīja, ka abi partneri meklē plānu, "lai Izraēla varētu atkāpties, lai "Hamas" nevarētu atjaunoties un lai palestīniešu tauta varētu atjaunot savu dzīvi un nākotni".

Kataras premjers savukārt norādīja, ka Izraēlas un ASV delegācijas tiksies Dohā, lai apspriestu uguns pārtraukšanu. 

ASV prezidents Džo Baidens 31. maijā nāca klajā ar plānu, kas paredz uz laiku apturēt kaujas un censties panākt ķīlnieku, kurus Gazā joprojām gūstā tur kaujinieki, atbrīvošanu.

Tomēr sarunas iestrēga, un galvenais strīdīgais jautājums bija Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu uzstāšana uz Izraēlas karaspēka klātbūtni pie Gazas joslas un Ēģiptes robežas.

Blinkens pauda savu agrāko viedokli, ka Sinvars bijis galvenais šķērslis un ka viņa nāve dod iespēju.

Kritiķi gan apgalvo, ka problēma bija ne tikai "Hamas", bet arī Baidena administrācijas nespēja nodrošināt Izraēlas atbalstu, kas ir saņēmusi gandrīz nepārtrauktu miljardiem dolāru vērtu ASV ieroču plūsmu.