1dienas
21stundas
36minūtes
07sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Turcijā teroristiskajā uzbrukumā aviācijas uzņēmumam nogalināti pieci cilvēki

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vismaz pieci cilvēki ir gājuši bojā, un 22 ir ievainoti uzbrukumā Aviācijas un Kosmosa rūpniecības uzņēmumam "Turkish Aerospace Industries"(TAI) galvenajam birojam netālu no Turcijas galvaspilsētas Ankaras, ziņo "BBC".

Turcijā teroristiskajā uzbrukumā aviācijas uzņēmum...

Valsts iekšlietu ministrs Ali Jerlikaja platformā “X” paziņoja, ka divi uzbrucēji incidenta laikā tika "neitralizēti". Notikuma vietā tika nosūtīti ugunsdzēsēji un medicīniskās komandas. Nav skaidrs, cik cilvēki bija iesaistīti uzbrukumā un vai ir citi aizdomās turētie, kas jāapcietina.

Turcijas iekšlietu ministrs Ali Jerlikaja pavēstīja, ka aiz šī uzbrukuma visticamāk stāv Kurdistānas Strādnieku partija (PKK). Arī aizsardzība ministrs Jasars Gilers norādīja uz PKK, ko Turcija, ASV un Eiropas Savienība (ES) uzskata par teroristisku organizāciju. PKK kopš 1984. gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības, raksta "LETA".

Vietējie mediji ziņo, ka sprādziens notika ap maiņas laiku, un personāls ātri noslēpās patvertnēs. Daži mediji ir publicējuši fotogrāfiju, kurā, iespējams, redzams viens aizdomās turētais, kurš pārlienot pāri vārtiem un ienāk ēkā, turot ieroci.

Ankaras mērs Mansurs Javašs paziņoja, ka viņš ir "dziļi apbēdināts" par šo ziņu. "Es ģimenēm novēlu Dieva žēlsirdību un ātru atveseļošanos ievainotajiem. Mēs nosodām terorismu. Izsaku līdzjūtību." Turcijas tieslietu ministrs Jilmazs Tunčs platformā “X” paziņoja, ka Ankaras galvenā prokuratūra ir sākusi izmeklēt incidentu. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans šobrīd atrodas Krievijas pilsētā Kazaņā, kur piedalās BRICS samitā.

TAI ir nozīmīgs spēlētājs Turcijas aviācijas rūpniecībā. Tas izstrādā un ražo dažādus lidaparātus gan komerciālai, gan militārai izmantošanai. Šis uzņēmums ir NATO dalībvalsts noteiktais licencētais ražotājs ASV izstrādātajiem F-16 iznīcinātājiem. TAI arī piedalās vecāku lidmašīnu modernizācijā, lai tās turpinātu izmantot Turcijas militārajām vajadzībām.

Uzņēmuma divi galvenie īpašnieki ir Turcijas bruņotie spēki un Turcijas valdības civilā struktūra, kas ir atbildīga par valsts aizsardzības spēju uzlabošanu un militāro iepirkumu pārvaldīšanu. Sprādziens notika laikā, kad šonedēļ Stambulā notiek liela aizsardzības un aviācijas rūpniecības tirdzniecības izstāde.