Floridieši gatavojas "Miltonam"

"Miltons tuvojas!": Florida gatavojas "gadsimta viesuļvētrai"; 09.10.2024.

"Miltons" sasniedzis piektās kategorijas viesuļvētras spēku, brāzmām sasniedzot ātrumu 270 kilometrus stundā (75 metrus sekundē) un 9. oktobra vakarā ar ...

Pasaulē

VIDEO: ASV laika ziņu moderators atklāj, cik postoša var izrādīties viesuļvētra "Miltons"

Anna Klāra

Jauns.lv

Kamēr Florida gatavojas gadsimta viesuļvētrai "Miltons", vairāki ASV laika ziņu moderatori ar mākslīgā intelekta palīdzību atspoguļojuši, cik postošas varētu izrādīties vētras sekas.

VIDEO: ASV laika ziņu moderators atklāj, cik posto...

Jau ziņots, ka trešdienas, 9. oktobra vakarā un 10. oktrobra rītā, Floridu skars piektās kategorijas vētra, kas atnesīs stipru vēju, spēcīgas lietavas un strauju ūdens līmeņa celšanos piekrastes pilsētās, kas padarīs neiespējamu palicēju izdzīvošanu. Prognozēts, ka Floridā vēja brāzmu ātrums trešdien sasniegs 270 km/h vakarā tas ar visu spēku trieksies pret blīvi apdzīvoto Tampas līča apkaimi. Papildu apdraudējumu rada ne tikai postošais vējš, bet gaidāmā straujā ūdens līmeņa celšanās, vietumis paaugstinoties pat par 3 - 4,5 metriem.

Kā norāda ASV "Laika ziņu kanāls", ūdens līmenim paaugstinoties līdz vienam metram, iedzīvotājiem vairs nebūs iespējams evakuēties no savām dzīvesvietām, jo mašīnas šādos apstākļos nebūs iedarbināmas. Ūdens līmenim paaugstinoties līdz 2 metriem, dzīvojamām ēkām būs pilnībā applūdis pirmais stāvs, kas nozīmē, ka paglābties no plūdiem būs iespējams vien otrajā stāvā.  Tomēr prognozes liecina, ka dažviet Floridā ūdens līmenis pakāpsies vēl augstāk - līdz 3 vai 4,5 metriem. "Šādos apstākļos vairs nav iespējams idzīvot," vēsta televīzijas kanāls - būs applūdis arī ēku otrais stāvs, bet ūdenī lielā ātrumā var triekties dažādi objekti, kā mašīnas koki un daudz kas cits.

Pašlaik vēja brāzmu ātrums ir nedaudz samazinājies līdz 210 km/h, tādējādi "Miltons" pazemināts līdz ceturtās kategorijas vētrai, taču speciālisti uzsver, ka tas būtiski nemazinās stihijas katastrofālo efektu, nonākot līdz Floridas piekrastei. Papildu risku rada tas, ka Floridas apdzīvotās vietas ir pilnas ar nenovāktiem gruvešiem pēc iepriekšējās vētras "Helēna", kas nodarīja štatam milzu postījumus. 

Floridas gubernators Rons Desantiss paziņoja, ka praktiski visā Floridas pussalā izsludināta lielāka vai mazāka trauksme saistībā ar tuvojošs vētru. Aviokompānijas nodrošina papildu lidojumus no Tampas, Orlando, Fortmaiersas un Sarasotas, jo lielceļi ir pārslogoti un degvielas uzpildes stacijās sāk trūkt degvielas.