Pasaulē

"Bēdziet, citādi mirsiet!": Baidens vēršas pie Floridas rietumu iedzīvotājiem; "gadsimta viesuļvētra "Miltons"" tūlīt būs klāt!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens aicina Floridas štata iedzīvotājus steigšus evakuēties no tuvojošās viesuļvētras "Miltons". Prognozē, ka šī piektās kategorijas vētra atnesīs ne tikai briesmīgu vēju, bet arī spēcīgas lietavas un strauju ūdens līmeņa celšanos piekrastes pilsētās, kas padarīs neiespējamu palicēju izdzīvošanu.

"Bēdziet, citādi mirsiet!": Baidens vēršas pie Flo...

"Tas ir dzīvības un nāves jautājums, un tas nav pārspīlējums," paziņoja Baidens, aicinot nekavējoties evakuēties visus, kuri atrodas sevišķi riskantajās zonās.

Pirmie vētras vēstneši jau ir klāt — Floridas rietumu piekrastē vēja brāzmas kļūst aizvien spēcīgākas un pieņemas spēkā arī lietus.

Miljoniem Floridas iedzīvotāju steigšus pamet savas mājas vai veic nepiešamos pasākumus teritorijas aizsardzībai, kamēr pussalas rietumu piekrastei strauji tuvojošais "Miltons" trešdien atkal bija kļuvis par piektās kategorijas viesuļvētru, kuras vēja brāzmu ātrums ssniedz 270 km/h un trešdienas vakarā ar visu spēku trieksies pret blīvi apdzīvoto Tampas līča apkaimi. Papildu apdraudējumu rada ne tikai postošais vējš, bet gaidāmā straujā ūdens līmeņa celšanās, vietumis paaugstinoties pat par 3 - 4,5 metriem.

Floridieši gatavojas "Miltonam"

"Miltons tuvojas!": Florida gatavojas "gadsimta viesuļvētrai"; 09.10.2024.

"Miltons" sasniedzis piektās kategorijas viesuļvētras spēku, brāzmām sasniedzot ātrumu 270 kilometrus stundā (75 metrus sekundē) un 9. oktobra vakarā ar ...

Pašlaik vēja brāzmu ātrums ir nedaudz samazinājies līdz 210 km/h, tādējādi "Miltons" pazemināts līdz ceturtās kategorijas vētrai, taču speciālisti uzsver, ka tas būtiski nemazinās stihijas katastrofālo efektu, nonākot līdz Floridas piekrastei.

Papildu risku rada tas, ka Floridas apdzīvotās vietas ir pilnas ar nenovāktiem gruvešiem pēc iepriekšējās vētras "Helēna", kas nodarīja milzu postījumus.

Floridas gubernators Rons Desantiss paziņoja, ka praktiski visā Floridas pussalā izsludināta lielāka vai mazāka trauksme saistībā ar tuvojošs vētru. Aviokompānijas nodrošina papildu lidojumus no Tampas, Orlando, Fortmaiersas un Sarasotas, jo lielceļi ir pārslogoti un degvielas uzpildes stacijās sāk trūkt degvielas.

Tikai pirms nepilnām divām nedēļām ASV dienvidaustrumus, tostarp Ziemeļkarolīnu un Floridu postīja viesuļvētra "Helēna", kas bija nāvējošākā kopš 2005. gada "Katrīnas", paņemot vismaz 225 cilvēku dzīvību. Vairāki simti cilvēku joprojām ir pazuduši bez vēsts. Floridā bojā gāja vismaz 14 cilvēki.

Jāpiebilst, ka 2005. gada augusta viesuļvētra "Katrīna" paņēma 1392 cilvēku dzīvību, bet 135 pazuda bez vēsts. Tā nodarīja postījumus 125 miljardu dolāru apmērā tā laika izteiksmē.