Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Mēs esam gaļa." Ukrainas gūstā nonācis Ēģiptes pilsonis atklāj, kā kļuvis par Krievijas armijas algotni
foto: Ekrānuzņēmums
Ukraiņu karavīri norāda, ka ārvalstu algotņi, kas cīnās par okupantiem, ir tik ļoti nobijušies, ka bieži "baidās vairāk no saviem komandieriem nekā no nāves".
Pasaulē

"Mēs esam gaļa." Ukrainas gūstā nonācis Ēģiptes pilsonis atklāj, kā kļuvis par Krievijas armijas algotni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas armija gūstā saņēmusi Ēģiptes pilsoni, kurš bija pievienojies Krievijas okupācijas spēkiem. Kā stāsta gūsteknis, viņš noslēdza līgumu ar Krievijas armiju, jo viņa vīzas termiņš bija beidzies, atklāj "Radio Svoboda" sižets "Donbasa Realitātes".

"Mēs esam gaļa." Ukrainas gūstā nonācis Ēģiptes pi...

"Nav ūdens, nav nekā." Kur un kā tika sagūstīts ēģiptietis

Kurahoves virziens, kas atrodas uz dienvidiem no Pokrovskas, ir vieta, kur Krievija veic kājnieku uzbrukumus, izmantojot tankus un bruņutransportierus (BTR). Šajā reģionā Ukrainas aizstāvji bieži sastop arī algotņus no citām valstīm.

"Tagad tur ir arī ēģiptieši. Pēdējā reizē viņi tika paņemti gūstā. Bija vēl kādi afrikāņi, nezinu, no kuras valsts. Mēs viņus izprovocējām, lai viņš (ēģiptietis - red.) padotos," sacīja viens no Ukrainas karavīriem.

Karavīrs piebilda, ka ārvalstu algotņi, kas cīnās par okupantiem, ir tik ļoti nobijušies, ka bieži "baidās vairāk no saviem komandieriem nekā no nāves". Viņi tiek piespiesti cīnīties, izmantojot ļoti nežēlīgas metodes.

Medijiem izdevās sazināties ar vienu no gūstekņiem. 25 gadus vecais Ēģiptes pilsonis tika sagūstīts Pobedā, ciematā netālu no Marjinkas.

Gūsteknis stāsta, ka viņu uzdevums bija nokļūt noteiktā punktā, nostiprināties un gaidīt. Pēc divu dienu pavadīšanas zem apšaudes viņa grupa nolēma padoties.

foto: Ekrānuzņēmums
Okupantu padošanos gūsta Ukrainas karavīri no 33. brigādes iemūžināja video.
Okupantu padošanos gūsta Ukrainas karavīri no 33. brigādes iemūžināja video.

"Nav sakaru, nav ūdens, nav nekā. Tāpēc mēs padevāmies. Teicām: "Puiši, mēs padodamies." No otras puses neviens neatbildēja. Tad viens Ukrainas puisis teica: "Redziet dronu, ejiet tam pakaļ." Un mēs tā arī izdarījām," stāstīja ārvalstu algotnis.

Padošanos gūstā Ukrainas karavīri no 33. brigādes iemūžināja video. Divi Krievijas karavīri uz ceļa tika nogalināti, jo viņus apšaudīja Krievijas artilērija.

Kā okupantu algotnis nonāca līdz tam, ka devās slepkavot ukraiņus

Gūsteknis izrādījās lingvistikas fakultātes students Krievijā – tur viņš studēja angļu un krievu valodas. Līgumu ar okupācijas spēkiem viņš parakstīja šī gada 3. martā.

"Es esmu Ēģiptes pilsonis. Šogad parakstīju līgumu, jo man beidzās vīzas termiņš. Esmu trešā kursa students, palicis tikai pēdējais . Internetā izlasīju, ka pēc likuma, ja tu neesi Krievijas pilsonis, viņi nevar tevi nosūtīt uz "speciālo militāro operāciju"," viņš sacīja.

Tomēr izrādījās, ka tieši tur viņu arī nosūtīja

Ēģiptietis apgalvoja, ka atteicies doties karot uz Ukrainu. Viņam it kā jau bija sagatavota Krievijas pilsonība, kuru viņš ieguva bez savas ziņas. Viņš sacīja, ka bija šokēts, jo nebija iesniedzis nekādus dokumentus Iekšlietu ministrijai. Dokumenti tika iesniegti viņa vietā, lai viņu varētu nosūtīt uz karu pret ukraiņiem.

Algotnis atceras, kā krievi viņu ieslodzīja telpā, kas izskatījās pēc cietuma, lai viņš neaizbēgtu. Pēc tam viņu ievietoja KAMAZ kravas automašīnā un nosūtīja uz poligonu, pēc tam viņu iekļāva uzbrukuma grupā, kas devās uzbrukumā Kurahoves virzienā. Viņš stāsta, ka tur apstākļi bija šausminoši.

"Godīgi sakot, mēs esam gaļa. Ja tu negribi doties uzdevumā, viņi var šaut, iemest bedrē. Bedrē viņi tevi ieslēdz, un tu neko neredzi. Es zinu cilvēku, kas bedrē sēdēja trīs nedēļas," viņš sacīja.

foto: Ekrānuzņēmums
Šogad parakstīju līgumu, jo man beidzās vīzas termiņš. Esmu trešā kursa students, palicis tikai pēdējais, norādīja Ēģiptes pilsonis.
Šogad parakstīju līgumu, jo man beidzās vīzas termiņš. Esmu trešā kursa students, palicis tikai pēdējais, norādīja Ēģiptes pilsonis.

Krievija sūta ārvalstu algotņus uzbrukumos

Krievija piesaista algotņus karā pret Ukrainu un bieži vien sūta viņus uzbrukumos. Pēc jaunākajiem datiem no Nacionālā pretošanās centra okupētajās teritorijās vietējie iedzīvotāji novēro jaunu algotņu grupu ierašanos, ko ieved Kremlis. Starp tiem ir kaujinieki no Kubas un Nepālas.

Jau šī gada sākumā Indija vērsās pie Krievijas ar lūgumu atgriezt savus pilsoņus, kuri strādāja Krievijas armijā palīgpozīcijās.

Koordinācijas štāba karagūstekņu jautājumos pārstāvis Petro Jaceņko norāda, ka Krievija piedzīvo savas mobilizācijas resursu trūkumu, tāpēc dalībai karā arvien vairāk piesaista ārzemniekus. Starp Ukrainas gūstekņiem ir Kubas, Nepālas, Āfrikas un Latīņamerikas valstu pilsoņi.