foto: Abhishek Maharjan/Sipa USA/ Vida Press
Nepāla pieprasa Krievijai nevervēt karam tās pilsoņus
Nepālas ārlietu ministrs Prakašs Sauds cenšas izlūgties Krievijas sapratni.
Pasaulē
2024. gada 27. janvāris, 21:46

Nepāla pieprasa Krievijai nevervēt karam tās pilsoņus

Jauns.lv

Nepāla kārtējo reizi pieprasījusi Krievijai izbeigt tās pilsoņu vervēšanu karam pret Ukrainu, atgriezt jau dienošos un nogādāt dzimtenē kritušo līķus.

Krievija savervējusi vairāk nekā 200 nepāliešu, vismaz 14 ir jau krituši, aģentūrai AP paudis Nepālas ārlietu ministrs Prakašs Sauds.

“Mēs lūdzām Krievijai nekavējoties pārtraukt vervēt savā armijā Nepālas pilsoņus, nekavējoties atgriezt tos, kas tajā jau dienē, atgriezt dzimtenē nogalināto līķus, sniegt medicīnisko palīdzību un atgādāt tos, kuri bija ievainoti kaujās,” klāsta ministrs. Viņš janvārī apspriedis šo jautājumu ar Krievijas pārstāvjiem, tiekoties Nepievienošanās kustības konferencē Ugandā.

“Mēs skaidri viņiem likām saprast, ka mūsu pilsoņiem nav atļauts dienēt [citas valsts] armijā, un viņus nepieciešams nekavējoties nosūtīt atpakaļ,” teic ministrs. Vienīgais izņēmums nepāliešiem ir Indijas un Lielbritānijas armijas.

Katru gadu desmitiem tūkstošu nepāliešu dodas strādāt uz ārzemēm, taču tam vajadzīga valdības atļauja. Nesen Nepālas valdība aizliedza saviem pilsoņiem doties darbā uz Krieviju un Ukrainu, lai neļautu kļūt par algotņiem.

Pēc Sauda vārdiem, Krievijas varasiestāžu pārziņā ir 12 nepāliešu mirstīgās atliekas no 14 zināmajiem Ukrainā kritušajiem. Nepāla prasījusi Krievijai izmaksāt viņu ģimenēm kompensāciju. Vēl pieci nepālieši atrodas Ukrainas gūstā. “Mēs lūdzam Krievijas pusi pielikt pūliņus viņu atbrīvošanai,” saka Saids. Nav gan skaidrs, kāpēc Nepāla nevēršas pie Ukrainas.