Krievijas karā iemānītie afrikāņi sauc pēc palīdzības
foto: Shutterstock
Ganas karogs.
Pasaulē

Krievijas karā iemānītie afrikāņi sauc pēc palīdzības

Māris Puķītis

Jauns.lv

Ar viltu Krievijas karā pret Ukrainu ievilināti afrikāņi no Ganas atrodas okupētajā Doneckas apgabala daļā un izmisīgi lūdz palīdzēt atgriezties mājās, vēsta Ganas TV3. Adresāts gan izvēlēts savdabīgi – viņi cer uz Krievijas atsaucību.

Krievijas karā iemānītie afrikāņi sauc pēc palīdzī...

Grupa no Ganas Rietumāfrikā ieradusies Krievijā 6. augustā un sākotnēji nogādāti Kostromā. Viņus savervējis kāds darbonis no Ganas, solot labi apmaksātu darbu. Vīrieši stāsta, ka viņi paši maksāja par lidmašīnas biļetēm un vīzām, un viņiem solīts darbs, apsardzē, tikai vispirms vajadzīga militāra apmācība.

Pēc tam afrikāņi parakstīja līgumu ar armiju krievu valodā, kuru neviens no viņiem nesaprot, un viņiem atņēma pases. TV3 intervētā trijotne apgalvo, ka viņi tiek turēti pret savu gribu Krievijas okupētajā Doņeckas apgabalā, un  šie varētu būt vienīgie izdzīvojušie no sākotnējās grupas. Pārējie, iespējams, aizvesti karot, viens ir aizbēdzis, un viņa atrašanās vieta nav zināma.

“Mēs šobrīd esam Ukrainā... Mums nav kaujas pieredzes,” sūrojas kāds ganietis. “Mēs lūdzam, mēs gribam atgriezties mājās.” Viņu ģimenes ir vērsušās pēc palīdzības Ganas policijā.

Līdzīgi gadījumi, kad ārzemnieki ievilināti Krievijas armijā, ir zināmi par Indiju, Nepālu, Ēģipti, un Kubu. Ziņu aģentūra “Bloomberg” jūnijā vēstīja, ka Krievija piespiež Āfrikas studentus un migrantus doties karot, draudot atņemt vīzas, ja viņi nepiekritīs.

Tikai pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina un Indijas premjerministra Narendras Modi tikšanās krievi atbrīvojuši 45 indiešus, kas bija padarīti par lielgabalgaļu.