foto: EPA/Scanpix
Nepālas policija aizturējusi vervētājus Krievijas armijai karam Ukrainā
Cilvēki Senktpēterburgā iet garām afišu stendiem, kuros redzams krievu karavīrs un sauklis pievienojies savējiem, lai noslēgtu līgumdienestu Krievijas bruņotajos spēkos. Krievija, 2023. gada 28. novembris.
Pasaulē
2023. gada 6. decembris, 12:06

Nepālas policija aizturējusi vervētājus Krievijas armijai karam Ukrainā

Jauns.lv

Nepālas policija aizturējusi desmit vīriešus, kuri no bezdarbniekiem iekasēja milzīgas naudas summas par tūristu vīzām un pēc tam nosūtīja viņus nelegālai vervēšanai Krievijas armijā, ziņo "Reuters".

Katmandu apgabala policijas priekšnieks Bhupendra Hatri sacīja, ka pēdējo dienu laikā aizturēti desmit cilvēki un šobrīd viņi atrodas policijas apcietinājumā.

"Mēs apspriežam šo lietu ar valdības juristiem un vērsīsimies pret viņiem tiesā," aģentūrai "Reuters" sacīja Hatri.

Hatri ziņo, ka aizturētie nelikumīgi ņēma no katras personas līdz 9000 ASV dolāriem un nosūtīja tos uz Krieviju ar tūristu vīzām, galvenokārt caur Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Pēc tam viņi tika nosūtīti uz Krievijas armiju.

"Šis ir cilvēku kontrabandas gadījums... organizētā noziedzība," piebilda Hatri.

Nepālas cilvēku vervēšana

Nepāla šonedēļ lūdza Maskavu nevervēt savus pilsoņus Krievijas armijā un nosūtīt visus Nepālas karavīrus atpakaļ uz valsti. Tas noticis pēc tam, kad tika nogalināti seši tās pilsoņi, kas dienēja Krievijas armijā.

Nepāla, kas atrodas starp Ķīnu un Indiju, lūgusi Krievijai, kas 2022. gada februārī iebruka Ukrainā, izmaksāt kompensāciju nogalināto Nepālas pilsoņu ģimenēm.

Nepālas karavīri, kurus sauc par Gurkhām, ir kalpojuši Lielbritānijas un Indijas armijām kopš Indijas neatkarības iegūšanas 1947. gadā. Tas notika saskaņā ar vienošanos starp trim valstīm. Šāda līguma ar Krieviju nav.

Miljoniem nepāliešu ir nodarbināti civilos darbos - galvenokārt kā strādnieki rūpnīcās un būvlaukumos - Dienvidkorejā, Malaizijā un Tuvajos Austrumos.