1dienas
19stundas
37minūtes
00sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Korānu dedzinājušo krievu jaunieti, kuru Čečenijā piekāva Kadirova dēls, tiesā par valsts nodevību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Volgogradas pilsētas iedzīvotājs Ņikita Žuraveļs, kurš pērn sadedzināja Korānu, par ko Kremļa diktators Vladimirs Putins viņu aizsūtīja tiesāšanai un sodīšanai uz sava galvenā rokaspuiša Ramzana Kadirova pārvaldīto Čečeniju, tiek apsūdzēts valsts nodevībā — viņu nu uzskata par Ukrainas aģentu.

Korānu dedzinājušo krievu jaunieti, kuru Čečenijā ...

"Vai atceraties Ņikitu Žuraveļu, to pašu, kurš sadedzināja Korānu iepretim Volgogradas mošejai? Lūk, viņam draud jauns ieslodzījuma termiņš saskaņā ar pantu par valsts nodevību," ņirdzīgā tonī paziņojusi Krievijas Ģenerālprokuratūra.

Apsūdzības slēdziens jau ir apstiprināts un lieta nosūtīta Volgogradas tiesai.

Krievijas tiesībsargi apgalvo, ka 2023. gada martā Žuraveļs "izrādīja iniciatīvu, piedāvājot sadarbību" Ukrainas drošības dienesta (SBU) pārstāvim, kā arī viņam nosūtīja video, kurā redzams kara tehniku pārvadājošs dzelzceļa sastāvs, kara lidmašīnas, kā arī datus par kādas karaspēka daļas automašīnas pārvietošanos.

20 gadus vecais Žuraveļs izpelnījās plašu ievērību ar to, ka 2023. gada martā viņu aizturēja pēc "Telegram" kanālā "Utro Dagestana" (Dagestānas rīts) publicēta video, kurā kāds cilvēks, kura seja nav redzama, pie mošejas sadedzina Korānu. Krievijas Izmeklēšanas komiteja apgalvoja, ka Žuraveļs nopratināšanā atzinies, ka sadedzināja Korānu pēc ukraiņu specdienestu norādījumiem par 10 tūkstošu rubļu (100 eiro) atlīdzību.

Pēc Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītāja Aleksandra Bastrikina rīkojuma Žuraveļu nogādāja uz tiesāšanai uz Čečeniju, kurā kā viduslaiku padišahs valda "Putina ieridnieks" Ramzans Kadirovs. Viņš ir vienīgais Krievijas teritoriālo veidojumu vadītājs, kurš savā teritorijā var pilnībā valdīt pēc saviem ieskatiem, brīvi izteikties par jebkuru jautājumu, reizēm izliekoties par Krievijas ārlietu ministru, uzturēt lielu privāto armiju, kā arī likt pazemīgi "atvainoties" gandrīz jebkurai personai Krievijas teritorijā.

Lieki teikt, ka Žuraveļu Čečenijā sagaidīja atbilstoši. Kadirova tobrīd 15 gadus vecais dēls Adams, kuru mēdz uzskatīt par diktatora potenciālo mantinieku un jau tagad apber ar visa veida pagodinājumiem un ordeņiem, policijas iecirknī demonstratīvi piekāva Žuraveļu, par ko saņēma tēva uzslavu.

2024. gada 27. februārī Čečenijas galvaspilsētas Groznijas rajona tiesa Žuraveļam piesprieda 3,5 gadu ieslodzījumu kolonijā, viņu atzīstot par vainīgu ticīgo reliģisko jūtu aizskāršanā un huligānismā, Taču tagad, acīmredzot, jaunieti gaida daudz bargāks sods.