"Viņi tā arī nepārnāca mājās!” Mistiskākās bērnu pazušanas lietas vēsturē
foto: ddp / Vida Press
Madelenas Makkenas lieta ir viena no populārākajām pazušanas lietām pasaulē.
Pasaulē

"Viņi tā arī nepārnāca mājās!” Mistiskākās bērnu pazušanas lietas vēsturē

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Bērnu pazušana ir viens no traģiskākajiem un šokējošākajiem notikumiem, kas var skart ģimeni. Dažos gadījumos bērni tiek atrasti, un noslēpums tiek atrisināts, tomēr ir arī tādas lietas, kuras paliek neatrisinātas gadiem ilgi, radot plašas spekulācijas, teorijas un jautājumus, uz kuriem atbildes neviens, iespējams, nekad neuzzinās.

"Viņi tā arī nepārnāca mājās!” Mistiskākās bērnu p...

Dažas no pasaulē slavenākajām bērnu nolaupīšanas lietām, kas joprojām nav atrisinātas un saņēmušas plašu mediju uzmanību, ir kļuvušas par traģiskām leģendām, rosinot dažādus minējumus un izmeklēšanas pieņēmumus. 

Madelēna Makkena

Trīs gadus vecā Madelēna Makkena pazuda 2007. gada 3. maijā īsi pirms savas ceturtās dzimšanas dienas no īrēta dzīvokļa Algarves kūrortpilsētā Prajā da Lusā, Portugāles dienvidos, kamēr viņas vecāki vakariņoja netālu esošajā restorānā. 

Madeleinas lieta ir viens no slavenākajiem un visplašāk medijos atspoguļotajiem bērnu pazušanas gadījumiem pasaulē – viņas fotogrāfijas gadiem ilgi tika publicētas laikrakstos, un vairākas meitenes apgalvoja, ka ir pazudusī Madelēna. Tomēr viņas pazušana joprojām nav atrisināta, izraisot globālas diskusijas un daudzas teorijas par notikušo.

2027. gada septembrī Madeleinas vecāki Keita un Džerijs tika oficiāli atzīti par aizdomās turamajiem pēc tam, kad izmeklēšana pievērsās teorijai, ka viņa varētu būt mirusi dzīvoklī negadījuma rezultātā. Tomēr 2008. gadā viņiem tika atsaukts aizdomās turamo statuss, un viņi tika atbrīvoti no jebkādām apsūdzībām.

Pēdējais jaunums lietā bija 2023. gadā, kad par aizdomās turamo tika nosauks Kristians Brukners, kurš lielījās ar naudu pie kuras tika lielākoties laupot. "Viņš bija lielisks zaglis. Viņš pat runāja par bērnu pārdošanu, varbūt uz Maroku.... Un es domāju, ka viņš, iespējams, pārdeva kādam Madiju. Varbūt seksa tīklam,” pauda viņa draugs Maikls Tatšils.

foto: ddp / Vida Press
Madelenas Makkenas lieta ir viena no populārākajām pazušanas lietām pasaulē.
Madelenas Makkenas lieta ir viena no populārākajām pazušanas lietām pasaulē.

Ītans Patza

Sešus gadus vecais Ītans Patza pazuda 1979. gada 25. maijā, kad viņš pirmo reizi viens pats devās uz skolas autobusa pieturu. Viņa pazušana izraisīja plašu mediju uzmanību un starptautiskas meklēšanas kampaņas.

Ītana lieta palika neatrisināta gandrīz 30 gadus, līdz 2012. gadā policija atsāka izmeklēšanu. Šajā laikā vīrietis vārdā Pedro Hernandess, kurš strādāja tuvējā veikalā, atzinās, ka nogalinājis zēnu. Hernandess apgalvoja, ka pievilinājis zēnu un nosmacējis viņu savā pagraba telpā. Tomēr, lai gan viņš atzinās, Ītana ķermenis nekad netika atrasts.

Pēc ilga tiesas procesa Pedro Hernandess 2017. gadā tika atzīts par vainīgu slepkavībā un notiesāts uz mūža ieslodzījumu. Ītana pazušana būtiski ietekmēja bērnu aizsardzības sistēmu, un viņš bija viens no pirmajiem bērniem, kuru fotogrāfija tika izvietota uz piena pakām, lai palīdzētu atrast pazudušos bērnus.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ītans kļuva par pirmo bērnu, kura fotogrāfiju drukāja pat uz piena pakām.
Ītans kļuva par pirmo bērnu, kura fotogrāfiju drukāja pat uz piena pakām.

Bens Nīdhams

1991.gada 24. jūlijā 21 mēnesi vecais Bens Nīdhams pazuda no vietas, kur viņa ģimene strādāja ģimenes saimniecībā. Neskatoties uz daudzkārtējām meklēšanām un iespējamiem pavedieniem, Bens nekad netika atrasts.

Bena ģimene bija pārcēlusies uz Kosu, kur viņa vecāki palīdzēja atjaunot ģimenes māju. Dienā, kad viņš pazuda, māte strādāja restorānā, kamēr Benu pieskatīja vecvecāki. Viņš spēlējās ārā, bet pēkšņi pazuda bez pēdām. Gadu gaitā tika piedāvātas dažādas teorijas par to, kas ar Benu varēja notikt, tostarp nolaupīšana vai nelaimes gadījums.

2016. gadā britu policija pieņēma teoriju, ka Bens varētu būt gājis bojā būvdarbu laikā netālu no mājas. Tika veikti plaši rakšanas darbi, bet viņa mirstīgās atliekas tā arī netika atrastas.

foto: scanpix
Mākslīgais intelekts radījis foto, kā Bens varētu izskatīties mūsdienās.
Mākslīgais intelekts radījis foto, kā Bens varētu izskatīties mūsdienās.

Aša Digrī

Deviņus gadus vecā Aša Digrī 2000. gada 14. februāra agrā rītā izgāja no savas mājas un pazuda. Viņu redzēja vairāki autobraucēji ejot gar šoseju, aptuveni pusotru jūdzi no viņas mājas. Kad kāds autovadītājs piedāvāja palīdzību, Aša aizbēga mežā, un tā bija pēdējā reize, kad viņu redzēja. Pēc dažām dienām tika atrasta viņas mugursoma, bet viņas atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Lai gan izmeklēšana un jauni pavedieni ir mēģināti, lieta joprojām paliek neatrisināta. Ašas vecāki nav zaudējuši cerību viņu atrast, un viņas pazušana joprojām ir viens no lielākajiem noslēpumiem ASV bērnu nolaupīšanas vēsturē. 

2024. gada septembrī gan izmeklētāji izvirzījuši versiju, ka deviņus gadus vecā Aša tikusi nogalināta, bet līķis noslēpts.

foto: Ekrānuzņēmums
Tiek uzskatīts, ka meitenīte tikusi nogalināta.
Tiek uzskatīts, ka meitenīte tikusi nogalināta.

Džordža un Dženijas Sodderu bērni

Džordža un Dženijas Sodderu ģimenes traģēdija ir viena no noslēpumainākajām pazušanas lietām ASV vēsturē. 1945. gada Ziemassvētku naktī pieci no viņu desmit bērniem pazuda ugunsgrēka laikā viņu mājās Fejetvilā, Rietumvirdžīnijā. Pēc ugunsgrēka viņu mirstīgās atliekas netika atrastas, un tika izvirzīta teorija, ka bērni varētu būt izglābušies vai nolaupīti.

Dažas dienas pirms ugunsgrēka Džordžs ziņoja par dīvainiem svešiniekiem, kuri novēroja viņa māju. Viens no viņiem pat piedāvāja dzīvības apdrošināšanu, brīdinot, ka māja "sadegs" saistībā ar Džordža politiskajiem uzskatiem.

Sodderu ģimene gadiem ilgi centās atrisināt noslēpumu par savu bērnu pazušanu, pat uzstādot reklāmas stendu ceļa malā ar informāciju par bērniem. Dažus gadus vēlāk viņi saņēma fotogrāfiju, kurā, viņuprāt, bija redzams viņu pieaudzis dēls Luiss, pastiprinot aizdomas, ka bērni varētu būt dzīvi.

Kaut arī izmeklētāji uzskatīja, ka bērni gājuši bojā ugunsgrēkā, Sodderu ģimene nekad nepiekrita šai versijai. Bērnu pazušana joprojām ir neizskaidrota, paliekot kā viens no noslēpumainākajiem gadījumiem ASV vēsturē.

foto: (Foto: Ekrānuzņēmums)
Bērni pazuda ugunsgrēka laikā.
Bērni pazuda ugunsgrēka laikā.