Pasaulē

VIDEO: "Tas ir ārkārtējs gadījums!" Libānā peidžeru eksplozijās tūkstošiem cietušo

Anna Klāra

Jauns.lv

Eksplodējot peidžeriem, Libānā cietuši vismaz 2750 cilvēki, tai skaitā neskaitāmi Libānas bruņotā grupējuma "Hezbollah" biedri. Grupējums notikušajā vaino Izraēlas spēkus, norādot, ka "Izraēla par nodarīto atmaksās".

VIDEO: "Tas ir ārkārtējs gadījums!" Libānā peidžer...

Desmitiem Libānas bruņotās grupas "Hezbollah" biedru otrdien guva nopietnus ievainojumus Libānas dienvidos un Beirūtas dienvidos, kad sprāga tehnoloģiski novecojušie rīki - peidžeri, ko grupējuma biedri izmanto saziņai. Grupējums saziņai pārtrauca izmantot mobilos telefonus aizvadītā gada oktobrī, lai izvairītos no Izraēlas iejaukšanos grupas komunikācijā.

Grupējums paziņojis, ka sprādzienos ir nogalināti divi "Hezbollah" kaujinieki, kā arī astoņus gadus veca meitenīte. Savukārt, Libānas Veselības ministrija ziņo, ka bojā astoņi cilvēki, bet ievainoti esot vismaz 2750 cilvēki, no kuriem 200 šobrīd atrodas kritiskā stāvoklī.

Lielbritānijas armijas munīcijas eksperts, norādīja, ka ierīces, visticamāk, bija aprīkotas ar 10 līdz 20 gramiem spēcīgas sprāgstvielas, kas bija paslēptas viltotā elektroniskā komponentā. Eksperts norādīja, ka sprāgstviela visticamāk bija aktivizēta pēc signāla. "Tas ir ārkārtējs gadījums. "Hezbollah" lepojas ar saviem stingrajiem drošības pasākumiem, ko grupa izstrādājusi vairāku gadu desmitu garumā," skaidro CIP analītiķe Emīlija Hārdinga. Eksperte norāda, ka "šāda mēroga pārkāpums ne tikai nesīs upurus, bet arī liks grupējumam apšaubīt visu savu drošības aparātu".

Vairāki eksperti norāda, ka šādai masveida sabotāžai pret tik lielu skaitu Libānas peidžeru bija nepieciešami savlaicīgi izlūkdati un tehniskās iespējas. Kopš Gazas konflikta sākuma aizvadītajā gadā "Hezbollah" brīdināja grupējuma biedrus neizmantot saziņai mobilos tālruņus, bailēs no Izraēlas izlūkošanas dienesta atriebības. Tā vietā Hezbollah saziņai izmantoja peidžerus, un nesen grupējumam tika piegādāta jauna partija. "Hezbollah" norādījis, ka nešaubās, ka uzbrukumu veikusi Izraēla, kas sabotējusi peidžeru piegādes ķēdi.