Tastatūras karotājs, Trampa bijušais atbalstītājs un padomdevējs Zelenskim - kas ir Trampa šāvējs Raiens Veslijs Rūts?
foto: AFP/Scanpix
Raiens Rūts tiek turēts aizdomās par iespējamu Donalda Trampa slepkavības mēģinājumu.
Pasaulē

Tastatūras karotājs, Trampa bijušais atbalstītājs un padomdevējs Zelenskim - kas ir Trampa šāvējs Raiens Veslijs Rūts?

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Par otro atentāta mēģinājumu pret ASV prezidenta amata kandidātu Donaldu Trampu aizturēts Raiens Veslijs Rūts, kurš sevi sociālajos tīklos attēlojis kā brīvības cīnītāju, kurš ceļo pa pasauli, uzrunā pasaules līderus, dodas uz Ukrainu, lai atbalstītu tās kara centienus, un apliecina gatavību mirt par mērķiem, kuriem viņš tic.

Tastatūras karotājs, Trampa bijušais atbalstītājs ...

Havaju salās dzīvojošais 58 gadus vecais būvnieks Raiens Veslijs Rūts ziņu aģentūrām pastāstīja, ka viņš vairākus mēnešus pavadījis Ukrainā, strādājot pie tā, lai no Afganistānas uz šo valsti atvestu ārvalstu kaujiniekus. Platformā "X” viņš lūdza ASV prezidentu Džo Baidenu “sūtīt Ukrainai visus mūsu rīcībā esošos ieročus” un piedāvāja Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim padomus par militāro stratēģiju.

Taču grandiozais tēls, ko vīrietis par sevi radīja tiešsaistē, nesakrita ar realitāti. Vienā no intervijām pagājušajā gadā viņš atzina, ka nav nodrošinājis nevienu vīzu afgāņu kaujiniekiem, kurus, kā viņš apgalvoja, ir gatavs nosūtīt uz Ukrainu.

Savulaik atbalstījis Trampu, bet tagad savu viedokli mainījies 

Rūta ierakstus Baidenam, Zelenskim un citām slavenām personībām, šķiet, ignorēja - līdz brīdim, kad viņu šonedēļ arestēja Floridā pēc tam, kad viņš, iespējams, gaidīja Trampu ar automātu pie bijušā prezidenta Palmbīčas golfa laukuma. Rūts vēlāk tika aizturēts, un viņam tika izvirzītas divas apsūdzības, tostarp par šaujamieroča glabāšanu un par šaujamieroča ar dzēstu sērijas numuru glabāšanu.

Gadu pirms iespējamā slepkavības mēģinājuma Rūts internetā publicēja ziņas, kurās kritizēja Trampu un izrādīja lielu interesi par atbalstu Ukrainai tās karā ar Krieviju. Vienā no 2020. gada ierakstiem Rūts apgalvoja, ka 2016. gadā atbalstīja Trampu, taču ir mainījis savu viedokli par bijušo prezidentu: “Es un visa pasaule cerējām, ka prezidents Tramps būs citādāks un labāks nekā kandidāts, taču mēs visi bijām ļoti vīlušies, un, šķiet, ka jūs kļūstat arvien sliktāks”. Pavisam nesen viņš ierosināja, ka Trampa priekšvēlēšanu kampaņas sauklim vajadzētu būt “padarīt amerikāņus atkal par vergiem”.

Saskaņā ar Federālās vēlēšanu komisijas ierakstiem 2019. un 2020. gadā Rūts ziedoja nelielas summas Demokrātu partijas kandidātu kampaņām. Rūts toreizējo kandidātu Džo Baidenu nodēvēja par “miegaino Džo” un kritizēja viņu kā cilvēku, kurš “neko neaizstāv un kurš ir tikpat klibs kā Hilarija [Klintone]”.

Aicinājis ciemos Kimu Čenunu un solījies cīnīties par Ukrainu

Rūts interesi par politiku izrādīja vēstījumos pasaules līderiem jau 2020. gadā, kad viņš vairākkārt vērsās pie Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna. Viens no Rūta vēstījumiem skanēja šādi: “Es vēlos uzaicināt jūs uz Havaju salām atvaļinājumā. Mēs labprāt jūs uzņemtu un izklaidētu... Es šeit esmu līderis un varu noorganizēt visu ceļojumu. Lūdzu, atbrauciet.”

Dienās pirms un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Rūts desmitiem reižu rakstīja par šo konfliktu. “Es esmu gatavs doties uz Ukrainu, karot un mirt,” viņš rakstīja vienā no ziņām. Savukārt Zelenskim viņš solīja pievienoties cīņā un lūdza Ukrainas līderi atbildēt. 

Saskaņā ar intervijām ar vairākiem cilvēkiem, kas viņu tur satika, kā arī sociālajos tīklos publicētajām fotogrāfijām, Rūts patiešām izpildīja savu solījumu doties uz Ukrainu, taču viņa centieni atbalstīt valsti, šķiet, nebija tālu aizgājuši. Internetā iegūtās fotogrāfijās redzams, kā Rūts pozē ar prokrieviski noskaņotām zīmēm, kā arī lielu skaitu dronu Kijivas Maidana laukumā. 

Ukrainas Sauszemes spēku pavēlniecības ārvalstu leģiona pārstāvis apliecināja, ka Rūts vairākas reizes sazinājies ar pavēlniecību, taču viņš nekad nav bijis tās militārās vienības sastāvā, kurā cīnās ārzemju brīvprātīgie: “Mēs vēlamies paskaidrot, ka Raiens Veslijs Rūts nekad nav bijis Starptautiskajā leģionā, nav bijis ar to saistīts vai saistīts jebkādā statusā. Jebkādi apgalvojumi vai ierosinājumi, kas liecina par pretējo, ir pilnīgi neprecīzi.”

Tiek raksturots kā maniakāls

Žurnālists Maikls Vasjura, kurš 2022. gadā Ukrainā satika Rūtu un intervēja viņu, stāsta, ka pēc tam, kad Rūta centieni pievienoties valsts Starptautiskajam leģionam tika noraidīti, viņš Kijivā izveidoja improvizētu piemiņas vietu karā kritušajiem ārvalstu karavīriem. “Viņš tur bija katru dienu. Runājot ar viņu, bija skaidrs, ka tu nerunā ar parastu cilvēku. Viņš bija maniakāls. Viņš bija ārkārtīgi uzticīgs. Viņš to visu darīja tikai pēc savas personīgās iniciatīvas, jo viņam rūpēja šis jautājums.”

ASV pilsone Evelīna Ašenbrennere, kura divus gadus dienēja Ukrainas Starptautiskajā leģionā, pastāstīja, ka viņi vairākas reizes brīdinājuši Rūtu, lai viņš iet pa oficiāliem ceļiem, lai vervētu cilvēkus cīņai Ukrainā, bet viņš vienkārši neklausīja. Viņa medijiem parādīja vairākas ziņas, kurās Rūts pauda dusmas par to, ka, viņaprāt, Ukraina nevēlas pieņemt viņa palīdzību.

Amerikānis Raiens O'Līrijs, Nacionālās gvardes veterāns, kurš cīnās Ukrainā un 2022. gadā sastapās ar Rūtu, raksturoja viņu kā “nekaitīgu”, bet ne kā cilvēku, kuram vajadzētu atrasties kara zonā.

Pagājušajā gadā Rūts bija uzrakstījis grāmatu par karu - “Ukrainas neuzvaramais karš: demokrātijas liktenīgā kļūda, pasaules pamešana un globālais pilsonis - Taivāna, Afganistāna, Ziemeļkoreja un cilvēces gals” - un tās digitālo versiju par 2,99 dolāriem pārdeva Amazon. Grāmatā viņš nosodīja Trampu kā “idiotu” un “muļķi” un, šķiet, atsaucās uz savu iepriekšējo atbalstu Trampam, rakstot: “Es esmu pietiekami vīrišķīgs, lai pateiktu, ka es kļūdījos un pieļāvu briesmīgu kļūdu.”

Tajā pašā laikā Rūts arī pauda atbalstu Taivānai. Tiešsaistes ierakstos Rūts apgalvoja, ka ir iesaistīts “Taivānas Ārvalstu leģionā” - grupā, kas it kā vervē ārvalstu militāro personālu, lai kara ar Ķīnu gadījumā cīnītos par Taivānu. Taču vairāki cilvēki, kas grupas tīmekļa vietnē norādīti kā atbalstītāji, sacīja, ka viņiem nav nekādu zināšanu par leģionu vai tā darbību, un daži par Rūtu nekad iepriekš nebija dzirdējuši.

Vairākkārt sodīts

Tomēr gados pirms starptautiskajiem centieniem Rūtam dzimtenē Ziemeļkarolīnā bija bijušas sadursmes ar likumu. Laikraksts “Greensboro News and Record” 2002. gadā ziņoja, ka viņš tika arestēts pēc tam, kad bija iebarikādējies vietējā uzņēmumā ar ložmetēju. Tiesas ieraksti liecina, ka viņam tika izvirzītas apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroča glabāšanu, kā arī citas apsūdzības, un viņš atzina savu vainu.

Saskaņā ar tiesas dokumentiem turpmākajos gados Rūtam tika izvirzītas vairākas mazāk nopietnas apsūdzības krimināllietās, no kurām dažas vēlāk tika atceltas. Viņš vairākkārt tika apsūdzēts par bezvērtīgu čeku izrakstīšanu, un 2003. gadā viņš atzina savu vainu vienā no šīm apsūdzībām. 2009. un 2010. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par kontrolējamo vielu glabāšanu un zagta transportlīdzekļa glabāšanu, abas apsūdzības tika atceltas, un viņš tika atzīts par vainīgu zagtu preču glabāšanā, par ko viņam tika piespriests trīs gadus ilgs nosacīts sods.

Savulaik cīnījies ar izvarotāju un saņēmis par to apbalvojumu

Pirms saķeršanās ar likumu un pievēršanās politikai, Rūts medijos tika attēlots kā vietējais varonis pēc tam, kad viņš, kā ziņots, vajāja un cīnījās ar iespējamu izvarotāju. Par savu rīcību vīrietis saņēma apbalvojumu no vietējās policijas, un laikraksts viņu nosauca par “superpilsoni, ja ne supervaroni”.

Nesen viņš pārcēlās uz Havaju salām un uzsāka celtniecības uzņēmumu, kas nodarbojās ar nelielu mājiņu būvniecību. Kāds Havaju salas iedzīvotājs, kurš sociālajā tīklā Facebook Rūta uzņēmumam veltīja sliktu atsauksmi, pastāstīja, ka viņu satraukusi Rūta reakcija uz kritiku: “Viņš vienkārši sāka lamāties: “Tu domā, ka esi labāks par mani, jo tev ir nauda?”. 

Apsvēris kandidēt uz Honolulu mēra amatu

Šķiet, ka viņš pat apsvēra iespēju šogad kandidēt uz Honolulu mēra amatu. Improvizētā tīmekļa vietnē “Balsot par Raienu Rūtu”, kurā norādīta kontaktinformācija, kas sakrīt ar Rūta kontaktinformāciju, ir gandrīz 70 ierakstu, kuros pausts Rūta viedoklis par piekļuvi vēsturiskām vietām, mājokļu krīzi salā, viņa ierosināto “karu pret termītiem” un traucēkļiem, ko rada gailenes.

Rūta vecākais dēls Orans raksturo vīrieti kā mīlošu tēvu un gādīgu tēvu: “Es nezinu, kas ir noticis Floridā. Tas neizklausās pēc cilvēka, kuru es pazīstu.”

Tiesas prāva pret Rūtu ilga mazāk nekā 10 minūtes. Rūts smaidīja un dažreiz pat smējās. Pret viņu tika izvirzītas divas apsūdzības. Telefona ieraksti liecina, ka Rūts apmēram 12 stundas atradās mežainajā apvidū netālu no Trampa golfa laukuma. SKS tipa šautene, kas tika atrasta notikuma vietā, nebija izmantota. Mašīnas, ar kuru brauca Rūts, numura zīme bija reģistrēta citai nozagtai automašīnai. Nākamā tiesas sēde paredzēta nākamajā pirmdienā.