Atklāts Trampa administrācijas potenciālais "plāns" karadarbības izbeigšanai Ukrainā
foto: scanpix
Venss atklājis, ka Ukraina nedrīkstētu pievienoties NATO vai citām "alianšu institūcijām".
Pasaulē
2024. gada 13. septembrī, 16:50

Atklāts Trampa administrācijas potenciālais "plāns" karadarbības izbeigšanai Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Ohaio senators Džei Dī Venss, iepazīstinājis iedzīvotājus ar potenciālo Donalda Trampa administrācijas pieeju, lai izbeigtu karadarbību Ukrainā.

Atklāts Trampa administrācijas potenciālais "plāns...

Viņš norāda, ka miera panākšanas labad, "Tramps varētu nosēsties pie viena galda ar krieviem, ukraiņiem un eiropiešiem, kuriem sacītu: "Jums, puiši, ir jāsaprot kā izskatās noregulējums miera panākšanai!"

Venss pieļauj, ka pēc miera panākšanas, Ukrainā būtu nepieciešams ieviest demilitarizētu zonu, kas būtu "pamatīgi jānocietina, lai Ukrainā atkal nevarētu iebrukt krievi". Tāpat viņš skaidrojis, ka Ukrainai apmaiņā pret neatkarību būtu jāievēro neitralitāte, kas nozīmē, ka valsts nedrīkstētu pievienoties NATO vai citām "alianšu institūcijām".

Venss nekonkretizēja, kas kontrolēs "demilitarizēto zonu", bet norādīja, ka pašreizējā nošķīruma līnija saglabāsies, un tas šajā variantā nozīmētu, ka Ukraina neatgūs teritoriju, ko tagad okupējusi Krievija. "Donalda Trampa politika paredz, ka jābūt ne tikai spēcīgiem, bet arī gudriem. Un jāuzsāk sarunu vešana," sacīja republikāņu viceprezidenta amata kandidāts.

Jau ziņots,ka 16. februārī medijs "Bloomberg" publicējis Donalda Trampa "miera plānu", ko medijam atklājušas Trampam pietuvinātas personas. Šis plāns paredz spēcīgi ietekmēt gan Ukrainu, gan Krieviju. Saskaņā ar vienu no Trampa padomniekiem, Tramps plāno šantažēt Ukrainu, draudot apturēt ASV militāro palīdzību, lai piespiestu Kijivu sēsties pie sarunu galda ar Maskavu. Savukārt Krieviju Tramps plāno piespiest darīt to pašu, draudot palielināt bruņojuma piegādes Ukrainai.

Trampa padomnieki Lerijs Kudlovs un Roberts O'Braiens arī publiski aicinājuši noteikt stingrākas sankcijas Krievijas centrālajai bankai, lai pamudinātu Vladimiru Putinu noslēgt miera līgumu. Vienlaikus avoti apliecina, ka Trampa komanda šobrīd neveic nekādas sarunas ar Krievijas vai Ukrainas viduātjiem par šo tēmu. Tas izskaidrojams ar Amerikas tiesību aktiem, kas aizliedz privātpersonām risināt sarunas valdības vārdā.