Vācijā aizliegtā islāma centra vadītājs pats pametis valsti
foto: Shutterstock
Pirms divām nedēļām 57 gadus vecajam Mofatem tika dots rīkojums līdz trešdienai atstāt Vāciju.
Pasaulē

Vācijā aizliegtā islāma centra vadītājs pats pametis valsti

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijā varasiestāžu aizliegtā islāma centra bijušais vadītājs pats atstājis valsti pēc tam, kad viņam bija izsniegts izraidīšanas rīkojums, trešdien pavēstīja varasiestādes.

Vācijā aizliegtā islāma centra vadītājs pats pamet...

Mohammads Hadi Mofate, kas bija Hamburgas Islāma centra vadītājs, pirms tas jūlijā tika aizliegts, otrdienas vakarā pametis Vāciju, teikts Hamburgas Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Pirms divām nedēļām 57 gadus vecajam Mofatem tika dots rīkojums līdz trešdienai atstāt Vāciju, pretējā gadījumā viņš tiktu deportēts piespiedu kārtā uz paša rēķina.

Mofatem nebūs atļauts atkal ieceļot Vācijā 20 gadus, un, ja viņš to izdarīs, viņam var tikt piespriests trīs gadu cietumsods, norādīja ministrija.

Hamburgas pavalsts iekšlietu ministrs Endijs Grote Mofati raksturoja kā "vienu no Vācijas ietekmīgākajiem islāmistiem".

"Mēs turpināsim stingri vērsties pret islāmistiem, izmantojot visus mūsu rīcībā esošos tiesiskos līdzekļus," paziņojumā norādīja ministrs.

Izmeklētāji jūlijā vērsās pret Hamburgas Islāma centru, pēc tam, kad bija secinājuši, ka centrs ir "islāmistu ekstrēmistu organizācija", kas saistīta ar Irānu un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Irāna asi reaģēja uz apsūdzībām un, šķiet, īstenojot atbildes soli, slēdza vācu valodas institūtu Teherānā.

Mofates aizceļošana notikusi laikā, kad islāmistu ekstrēmistu draudi Vācijā ir viens no galvenajiem politiskās dienaskārtības jautājumiem pēc augusta beigās Zolingenes centrā notikušās trīs cilvēku slepkavības.

Uzbrukumu pastrādājis nelegālais imigrants no Sīrijas, un atbildību par to uzņēmies teroristu grupējums "Islāma valsts".

Šis uzbrukums Vācijā atkal izraisījis asas debates par imigrāciju, un šonedēļ iekšlietu ministre Nensija Fēzere paziņoja par robežkontroles atjaunošanu uz visām sauszemes, lai ierobežotu nelegālo migrantu pieplūdumu.

Valdība arī apsolījusi paātrināt deportācijas un nedēļu pēc Zolingenes uzbrukuma pirmo reizi kopš talibu atgriešanās pie varas Kabulā deportēja par noziegumiem notiesātos afgāņus atpakaļ uz viņu dzimteni.