Irānas ballistiskās raķetes jau nonākušas Krievijā
foto: AFP/Scanpix
Vācija, Francija, ASV un Lielbritānija solījusi spert attiecīgus soļus un sodīt piegādēs iesaistītos.
Pasaulē

Irānas ballistiskās raķetes jau nonākušas Krievijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Krievija ir saņēmusi Irānas ballistisko raķešu sūtījumus, kas, visticamāk, dažu nedēļu laikā tiks izmantoti Ukrainā pret ukraiņiem, pavēstījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Irānas ballistiskās raķetes jau nonākušas Krievijā...

Reaģējot uz raķešu piegādi, ASV, Lielbritānija, Francija un Vācija otrdien paudušas Irānai nosodījumu un paziņojušas par sankciju piemērošanu vainīgajām personām. "Mums ir apstiprinājums, ka Irāna ir veikusi ballistisko raķešu piegādes Krievijai, un mēs nekavējoties veiksim pasākumus, lai atceltu divpusējos gaisa satiksmes pakalpojumu nolīgumus ar Irānu," paziņojusi Vācijas Ārlietu ministrija.

Sankcijas tiks piemērotas aviokompānijai "Iran Air", kas pagaidām veic tiešos lidojumus, piemēram, uz Londonu. Tāpat Lielbritānija, Francija un Vācija izsludinās sankcijas pret personām un organizācijām, kas iesaistītas Irānas raķešu programmā un raķešu piegādē Krievijai.

Arī ASV un Lielbritānija otrdien oficiāli apsūdzēja Irānu par tuvā darbības rādiusa ballistisko raķešu piegādi Krievijai un solīja sodīt notikumā iesaistītās personas. "Krievija tagad ir saņēmusi šo ballistisko raķešu sūtījumus un, visticamāk, dažu nedēļu laikā tās izmantos Ukrainā pret ukraiņiem," sacīja Blinkens tikšanās laikā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Deividu Lemiju. "Irānas raķešu piegāde ļauj Krievijai izmantot lielāku daļu sava arsenāla mērķiem, kas atrodas tālāk no frontes līnijas."

ASV otrdien noteica jaunas sankcijas pret vairāk nekā desmit uzņēmumiem un privātpersonām Krievijā un Irānā, reaģējot uz Irānas lēmumu nosūtīt ballistiskās raķetes uz Krieviju. Sankcijas tika vērstas pret desmit cilvēkiem un sešiem uzņēmumiem par to līdzdalību Irānas aizsardzības nozares atbalstīšanā, kā arī tika identificēti četri kuģi, kas bija iesaistīti, "dodot iespēju Irānai piegādāt ieroču sastāvdaļas un ieroču sistēmas", teikts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

"Šodien ASV un mūsu sabiedrotie saskaņoti rīkojas, reaģējot uz Irānas neapdomīgo lēmumu nodot ballistiskās raķetes Krievijai, lai tā tās izmantotu agresijas karā pret Ukrainu," sacīja finanšu ministra vietnieks Vali Adejemo. "Irāna ir izvēlējusies pastiprināt savu iesaisti Krievijas nelikumīgajā karā, un Amerikas Savienotās Valstis kopā ar mūsu partneriem turpinās atbalstīt Ukrainu."