Krievijā 18 līdz 19 gadus vecām sievietēm tagad būs jauns dzīves uzdevums
foto: AFP/Scanpix
Pirms tam Putins pieprasīja valdībai pārliecināt Krievijas iedzīvotājus vairāk dzemdēt, lai "daudzi bērni būtu modē, kā kādreiz Krievijā - pa septiņiem, pa desmit cilvēkiem ģimenēs".
Pasaulē
2024. gada 9. septembrī, 05:07

Krievijā 18 līdz 19 gadus vecām sievietēm tagad būs jauns dzīves uzdevums

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas sievietēm jāsāk dzemdēt bērni 18 līdz 19 gadu vecumā un jāveido ģimenes, studējot institūtā, jo "labākās ģimenes ir studentu", paziņoja Krievijas Valsts domes deputāte Žanna Rjabceva.

Krievijā 18 līdz 19 gadus vecām sievietēm tagad bū...

"Varu teikt - dzemdēt, dzemdēt un vēlreiz dzemdēt, ir jādzemdē. Bet ne tikai aizgāja, sasaldēja kaut kādas [olšūnas], nav skaidrs, kas tur ir. Es tomēr kaut kā pa vecam, dzemdēt pa vecam," teica Rjabceva.

Pēc viņas teiktā, Krievijā nav jēgas stimulēt dzimstību ar naudu, jo ražotnēs "pelna pietiekami" un "izdzīvot šobrīd nevienam nenākas" kā 1990. gados, kad cilvēki "staigāja ar rūtainām somām". "Es rūpnīcā 2001. gadā saņēmu algā vistas un majonēzi. Šodien nekā tāda nav," norādīja Rjabceva. Deputāte informēja, ka viņai ir divi bērni un viņa "negrasās apstāties pie sasniegtā", jo 2016. gadā solīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam paaugstināt dzimstību.

Pirms tam Putins pieprasīja valdībai pārliecināt Krievijas iedzīvotājus vairāk dzemdēt, lai "daudzi bērni būtu modē, kā kādreiz Krievijā - pa septiņiem, pa desmit cilvēkiem ģimenēs". Pēc viņa teiktā, tas ļaus risināt darba roku trūkuma problēmu valstī.

Iepriekš Krievijas Zinātņu akadēmijas Centrālā ekonomikas matemātikas institūta direktors Alberts Bahtizins aicināja varas iestādes veikt "speciālu demogrāfisko operāciju", lai nepieļautu totālu valsts iedzīvotāju izmiršanu nākotnē. "Mēs gadā zaudējam 500 līdz 600 tūkstošus cilvēku. Un tas rada draudus nacionālajai drošībai, ņemot vērā teritorijas apmērus un ievērojama cilvēku skaita nepieciešamību, lai uzturētu ekonomikai vajadzīgos izaugsmes tempus," uzsvēra Bahtizins.

Zinātnieks atgādināja ANO prognozi, ka līdz gadsimta beigām Krievijas iedzīvotāju skaits kritīsies līdz 120,5 miljoniem. Vienlaikus eksperts vērsa uzmanību, ka ir arī pesimistiskāks 106 miljonu cilvēku vērtējums no Pasaules Veselības organizācijas (PVO) finansētā rādītāju mērīšanas un iedzīvotāju veselības stāvokļa novērtēšanas institūta.

Viņš piebilda, ka Ekonomikas pētniecības institūta prognozes uzrāda tālāku dzimstības kritumu Krievijā, tostarp sieviešu skaita fertīlajā vecumā "ievērojamā samazinājuma" dēļ - no 15 līdz 49 gadiem, un reproduktīvākajā - no 20 līdz 29 gadiem. "Pēc mūsu aprēķiniem, līdz 30. gadam šādu sieviešu skaits samazināsies par 9%," precizēja Bahtizins.

Pēc 2023. gada rezultātiem dzimstības koeficients (vidējais bērnu skaits uz vienu sievieti reproduktīvā vecumā) Krievijā ir nokrities līdz 1,4 līdz minimumam 17 gadu laikā, bet dzimušo skaits ik gadu samazinās jau vairāk nekā 10 gadus pēc kārtas. Ar maija dekrētu, kuru Putins parakstīja uzreiz pēc piektā prezidenta termiņa sākuma, valsts galva pieprasīja, lai līdz 2030. gadam summārais dzimstības koeficients pakāptos līdz 1,6, bet līdz 2036. gadam - līdz 1,8.