Zelenskis pirmo reizi skaidri nosauc Kurskas operācijas mērķi
foto: EPA/Scanpix
Brīvprātīgais izvadā arbūzus un pārtiku karotājiem uz ceļa Sumu reģionā netālu no robežas ar Krieviju, 2024. gada 17. augustā.
Pasaulē
2024. gada 19. augustā, 10:15

Zelenskis pirmo reizi skaidri nosauc Kurskas operācijas mērķi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Viens no Ukrainas bruņoto spēku operācijas mērķiem Kurskas apgabalā ir "buferzonas" izveide Krievijas teritorijā, ikdienas video uzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis pirmo reizi skaidri nosauc Kurskas operā...

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenski svētdien vakara videouzrunā mudināja Kijivas partnerus paātrināt bruņojuma piegādes, kā arī uzsvēra, ka karam nav brīvdienu. "Tikko [armijas] virspavēlnieks [Oleksandrs] Sirskis ziņoja par situāciju Ukrainas austrumos un par operāciju Kurskas apgabalā, par [gūstekņu] apmaiņas fondu, par mūsu brigāžu komplektēšanu, rezervēm," sacīja Zelenskis.

"Attiecībā uz mūsu partneru piegādēm - ir nepieciešams paātrinājums. Mēs ļoti lūdzam - karam nav brīvdienu, vajadzīgi lēmumi, vajadzīga savlaicīga izsludināto palīdzības pakešu loģistika," uzsvēra prezidents. Viņš piebilda, ka šobrīd īpaši vēršas pie ASV, Lielbritānijas un Francijas.

To, ka Kijiva ir iecerējusi izveidot "drošības zonu" Kurskas apgabalā, lai aizsargātu Sumu un citus Ukrainas apgabalus no Krievijas apšaudēm, iepriekš paziņoja ministre valsts reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka. Pēc viņas teiktā, šajā zonā nonākušie Krievijas iedzīvotāji atradīsies starptautisko humanitāro tiesību aizsardzībā.

Tāpat, kā norādīja Vereščuka, Kijiva atvērs humānos koridorus Krievijas iedzīvotāju evakuācijai gan Krievijas, gan Ukrainas virzienā. Pirms tam Zelenskis paziņoja par militārās komandantūras izveidošanu Kurskas apgabala teritorijā. "Ukraina aizsargā sevi un savu cilvēku dzīvības pierobežas kopienās un īsteno aktīvu rīcību Krievijas teritorijā."

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks par Ukrainas bruņoto spēku operācijas mērķi Kurskas apgabalā dēvēja Kijivas pozīciju pastiprināšanu sarunās ar Maskavu. Taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka uzskata par bezperspektīvām sarunas ar tiem, kas uzbrūk civiliedzīvotājiem, un solījis "pienācīgu atbildi", vēsta "The Moscow Times".

Putins pavasarī arī pieprasīja izveidot sanitāro zonu Ukrainas pierobežas apgabalu teritorijā, lai pārtrauktu Belgorodas apgabala apšaudes. Maijā Krievijas armija sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, tomēr līdz jūnija sākumam tā faktiski apstājās.

Ukrainas bruņotie spēki Kurskas apgabalā iebruka 6. augusta rītā un pēc stāvokļa uz 15. augustu pārņēma savā kontrolē 1150 kvadrātkilometrus Krievijas teritorijas un 82 apdzīvotas vietas. Tāpat Ukrainas militārpersonas varētu būt sagūstījušas aptuveni 2 tūkstošus cilvēku, ieskaitot steidzamā dienesta karavīrus.