Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Katalonijas separātistu līderis Pudždemons izvairās no aresta Spānijā un atkal aizbēdzis uz Beļgiju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Bijušajam Katalonijas premjerministram Karlesam Pudždemonam nebija nodoma padoties Spānijas varasiestādēm, kad viņš šonedēļ īslaicīgi atgriezās valstī, sestdien paziņoja pats Pudždemons.

Katalonijas separātistu līderis Pudždemons izvairā...

"Man nekad nav bijis nodoma padoties varasiestādēm", Pudždemons teica sestdien platformā "X" publicētā video, norādot, ka Spānijas varasiestādēm nav tiesību tiesāt katalāņu līderus un lieta pret viņiem ir politiski motivēta.

Piektdien Pudždemons paziņoja, ka ir atgriezies Beļģijā, kur pēdējos septiņus gadus pavadījis trimdā.

Spānijas varasiestādes ceturtdien uzsāka plašu Pudždemona meklēšanas operāciju, pēc tam kad viņš negaidīti bija atgriezies Spānijā un Barselonā pie reģiona parlamenta atbalstītajiem teica īstu uzrunu, bet tad atkal nozuda.

Pudždemons ceturtdien pie Katalonijas parlamenta Barselonā runāja īsi pirms balsojuma par sociālista Salvadora Iljas iecelšanu Katalonijas premjerministra amatā.

Viņš pauda, ka bija vēlējies iekļūt Katalonijas parlamentā, lai nobalsotu par nākamo premjerministru, taču atteicies no tādiem plāniem, lai izvairītos no aizturēšanas.

Spānija izsludinājusi Katalonijas ekspremjeru meklēšanā saistībā ar apsūdzībām par Katalonijas centieniem 2017.gadā iegūt neatkarību.

Lai gan Spānijas parlaments maijā pieņēma amnestijas likumu attiecībā uz katalāņu līderiem, augstākā tiesa 1.jūlijā nolēma, ka tā nav pilnībā attiecināma uz Pudždemonu.

Aizdomās par palīdzības sniegšanu Pudždemonam aizturēti trīs policisti, lai gan Katalonijas reģionālā policija ir noliegusi sadarbību ar viņu.

Ilja sestdien tika inaugurēts Katalonijas premjerministra amatā.