Republikāņi uzbrūk Volcam par Mineapoles grautiņiem, kamēr Tramps 2020. gadā par to Harisas viceprezidenta kandidātu slavējis
foto: Shutterstock
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē

Republikāņi uzbrūk Volcam par Mineapoles grautiņiem, kamēr Tramps 2020. gadā par to Harisas viceprezidenta kandidātu slavējis

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

ASV Demokrātu partijas kandidāte prezidenta amatam, pašreizējā viceprezidente Kamala Harisa par viceprezidenta amata kandidātu izraudzījusies Minesotas štata gubernatoru Timu Volcu, kuru 2020. gadā slavējis Harisas sāncensis - Donalds Tramps.

Republikāņi uzbrūk Volcam par Mineapoles grautiņie...

Republikāņi šobrīd uzbrūk Volca reakcijai saistībā ar nemieriem Mineapolē 2020. gadā, šķietami aizmirstot, ka toreizējais prezidents Donalds Tramps apgalvoja, ka "pilnībā" piekrīt tam, kā Minesotas gubernators risināja nemierus pēc Džordža Floida slepkavības.

"Es pilnībā piekrītu tam, kā viņš rīkojās pēdējās pāris dienās," Tramps teica par Volcu 2020. gada 1. jūnija telefonsarunā, kurā viņš arī raksturoja demokrātu gubernatoru kā "lielisku puisi".

Vairāk nekā četrus gadus vēlāk Trampa uzslavas vārdi par Volcu ieguvuši pavisam jaunu nozīmi, jo viņa sabiedrotie ir centušies satricināt amerikāņu atmiņas par to vasaru visā valstī notikušajiem nemieriem, saistot Volcu ar liesmu pārņemtās Mineapoles attēliem un postījumu sekām.

"Tur ir liela Nacionālā gvarde, kas ir gatava ierasties un cīnīties kā ellē. Es jums saku, ka tas, ko viņi izdarīja Mineapolē, bija neticami. Viņi iegāja un dominēja. Un tas notika nekavējoties," Tramps tolaik sacīja gubernatoriem, slavējot Volca rīcību.

Šis zvans notika nedēļu pēc Floida slepkavības. Toreiz un arī vēlāk republikāņi publiski kritizēja Volcu par to, vai viņš pārāk ilgi nav gaidījis, lai izsauktu Minesotas Nacionālo gvardi.

Tramps, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par viņa 2020. gada uzslavām Volcam un izsaukuma detaļām, norādīja, ka viņš tikai izteicis komplimentus Minesotas gubernatoram, ņemot vērā, ka līdz 1. jūnijam Volcs "bija rīkojies". Tomēr vienlaikus apgalvoja, ka vienmēr bijis neapmierināts ar to, ka Volcs nav rīkojies ātrāk.

"Svarīgs ir šo piezīmju laiks un konteksts. Viņš izteica komplimentus gubernatoram, kurš pēc vairāku dienu neprāta beidzot bija kaut ko darījis. Tātad tas nebija reālajā laikā. Tas bija pēc tam, kad Volcs beidzot kaut ko izdarīja," sacīja kāds Trampa kampaņas vecākais padomnieks.

Trampam tuvi sabiedrotie atbalsoja padomnieka teikto, norādot uz tolaik valdībā valdošo amatpersonu vidū valdošo paniku par to, kā ierobežot nekārtības, un steidzamību panākt vienošanos, lai apturētu vardarbību.

Vienlaikus pirmdien, pēc tam, kad Volcs tika nosaukts par demokrātu viceprezidenta amata kandidātu, republikāņi uzbruka viņa kā gubernatora amatam, daudz kritikas veltot viņa lēmumam par štata Nacionālās gvardes iesaukšanu pieņemšanai noteiktajā laikā. Trampa kandidāta biedrs, Ohaio senators Džeims Deivids Venss šīs nedēļas sākumā žurnālistiem sacīja, ka Volcs "ļāva nemierniekiem 2020. gada vasarā nodedzināt Mineapolu".

Volcs "sēdēja malā un ļāva Mineapolei nodegt," Floridas gubernators Rons DeSantiss rakstīja vietnē X. Arī Arkanzasas senators Toms Kotons pievienojās šim pārmetumam, norādot, ka Volcs "varēja apturēt" nekārtības, "ja viņš to būtu vēlējies", savukārt Republikāņu partijas pētniecības nodaļa apsūdzēja Volcu, ka viņš bēga "kā gļēvulis", kamēr Mineapole dega.

Vēl pirms Harisa izvēlējās Volcu, Tramps kritizēja gubernatoru par šo jautājumu, sakot: "Katram Minesotas vēlētājam ir jāzina, ka tad, kad pirms četriem gadiem anarhistu, marodieru un marksistu vardarbīgās pūļi nāca nodedzināt Minesotu... Atceraties mani? Es nespēju panākt, lai jūsu gubernators rīkotos." Tramps apgalvoja, ka viņš, nevis Volcs, reaģējot uz nemieriem, aktivizēja Nacionālo gvardi.

"Es nosūtīju Nacionālo gvardi, lai glābtu Mineapolu, kamēr Kamala Harisa nostājās ļaunprātīgo dedzinātāju un nemiernieku pusē un vāca naudu, lai glābtu noziedzniekus," sacīja Tramps.

Volcs, kurš pirmais aktivizēja gvardi pēc tam, kad miermīlīgi protesti bija pārauguši nekārtību, laupīšanas un vardarbības gadījumos, 2020. gadā sacīja, ka viņš to darījis, reaģējot uz Mineapolas un Sentpolas mēru lūgumiem.