Vakariņas karalim Čārlzam III Francijai izmaksā gandrīz pusmiljonu eiro
foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Lielbritānijas karalis Čārlzs III un Francijas prezidents Emanuels Makrons iedzer banketā Versaļas pilī 2023. gada 20. septembrī.
Pasaulē

Vakariņas karalim Čārlzam III Francijai izmaksā gandrīz pusmiljonu eiro

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Saskaņā ar audita datiem Francijas prezidenta kancelejai vakariņas karalim Čārlzam III izmaksājušas 475 tūkstošus eiro.

Vakariņas karalim Čārlzam III Francijai izmaksā ga...

Britu monarha vizītei pagājušā gada septembrī prezidents Emanuels Makrons nopietni sagatavojās - viesus cienāja ar zilo omāru, krabi un sieru asortiem.

Tagad secināts, ka prezidenta kancelejas budžetā ir 8,3 miljonu eiro robs.

Elizejas pilij tagad jāpieliek "ievērojamas pūles prezidenta administrācijas finanšu bilances atjaunošanai un uzturēšanai", norāda auditori.

No vakariņām iztērētajiem līdzekļiem vairāk nekā 165 tūkstoši eiro izlietoti viesu pārtikai, dzērieni izmaksāja vēl 40 tūkstošus eiro. Banketa viesiem, kuru vidū bija aktieris Hjū Grānts, panākumiem bagātais "Arsenal" treneris Arsēns Vengers un "Rolling Stones" solists Miks Džegers, tika piedāvāta zilo omāru un krabju ēdienkarte.

Viesi tika cienāti ar sieriem, ieskaitot franču "Comte" un britu "Stychelton Blue". Savukārt desertā tika pasniegts rozā makarūna cepums ar rožu ziedlapiņu krēmu un avenēm.

Ekstravagantais bankets Versaļas pilī kļuvis par daļu no karaļa Čārlza trīs dienu valsts vizītes Francijā. Sākotnēji tā bija paredzēta martā, taču tika atlikta plašo protestu pret pensiju reformu dēļ, kas pārņēma lielās pilsētas.

2023. gada jūlijā Luvrā notika bankets Indijas premjerministram Narendram Modi. Šis notikums prezidenta kancelejai izmaksāja 412 tūkstošus eiro.

Prezidenta kancelejas izdevumi, tostarp valsts pieņemšanām, pieauguši par 14%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, bet ieņēmumi tikai par 6,5%, teikts auditoru ziņojumā, vēsta BBC.

Karalis Čārlzs III 75. dzimšanas dienu ieskandina ar pirmssvētku tēju un torti

Dienu pirms savas 75. dzimšanas dienas karalis Čārlzs III apmeklēja sev par godu rīkoto dzimšanas dienas tējas pēcpusdienu Haigrovhausā (Tetberijā, ...