Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Krievija sāk atpirkties no Ukrainā likvidēto indiešu ģimenēm
foto: AFP/Scanpix
Indijas premjerministrs Narēndra Modi mēģina izlūgties no Krievijas diktatora Putina savas valsts pilsoņu atsaukšanu no kara.
Pasaulē

Krievija sāk atpirkties no Ukrainā likvidēto indiešu ģimenēm

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievija sākusi izmaksāt kompensācijas Ukrainā likvidēto indiešu algotņu ģimenēm. Pirmās divas ģimenes naudu saņēma drīz pēc Indijas premjerministra Narēndras Modi vizītes Maskavā jūlija sākumā.

Krievija sāk atpirkties no Ukrainā likvidēto indie...

Ašvinbhaja Mangukija no Gudžarātas saņēmusi 19,5 miljonus rūpiju (213 820 eiro) par Ukrainā februārī bojāgājušo 23 gadus veco dēlu Hemilu, raksta BBC. Pret savējiem Kremlis tik devīgs nav, lielākā “prēmija” mēdz būt balta “Lada”, bijušas arī pelmeņu pakas.

Precīzs savervēto indiešu skaits nav zināms, Indijas televīzija NDTV ziņojusi par 30 līdz 40 algotņu, no kuriem vismaz 20 varētu būt ievilināti apmāna ceļā. Jūnija sākumā Indijas Ārlietu ministrija ziņoja par diviem Ukrainā nesen nogalinātiem indiešiem, un Hemils ir viens no tiem. Viņš paspēja saņemt arī algu – par diviem mēnešiem nosūtīt ģimenei 220 000 rūpiju (ap 2400 eiro), līdz pēdējo izmaksu veica Ukrainas raķetes.  
Hemila tēva, melnstrādniekam tekstila tirgū, kopā ar naudas kompensāciju piedāvāta Krievijas pilsonība, ko viņš plāno pieņemt. Jautāts, kāpēc, viņš atbild, ka Indija ir korumpēta valsts. Savāda izvēle, ņemot vērā, ka Krievijas pase nepavisam nepaver ceļu ne uz Eiropu, ne ASV un citām rietumvalstīm, bet drīzāk uzspiež kauna zīmogu. Un vēl tādam jaunpilsonim pastāv iespēja arī pašam krist par Putina murgiem Ukrainā.

Arī otra bojāgājušā, Muhameda Afsana, ģimenei Krievija piedāvājusi naudu un pilsonību. Atraitnei un abiem bērniem, divgadīgajam dēlam un gadu vecajai meitai, pilsonībai formēt dokumentus jābrauc uz Krieviju. Mirušā brālis nezina teikt, vai viņi to darīs.

Pēc Modi un Putina sarunām Maskavā Krievija solījusi atvaļināt no armijas visus Indijas pilsoņus, Indijas Ārlietu ministrija informē, ka desmit jau atgriezušies mājās.

Marta sākumā Indijas Centrālais izmeklēšanas birojs ziņoja par aģentu tīkla atklāšanu, kas, izmantojot sociālos tīklus, vervēja indiešus karam, izdevīga darba solījumu aizsegā.

Pirms tam septiņi indieši publicēja video vēstījumu, stāstot, ka viņi piespiesti karot Krievijas pusē. Viņi apgalvoja, ka atbraukuši uz Krieviju 2023. gada decembrī sagaidīt jauno gadu, un kāds tūrisma aģents piedāvājis apmeklēt arī Baltkrieviju, kam piekrituši.

“Mēs nezinājām, ka mums vajadzīga vīza. Kad ieradāmies Baltkrievijā, aģents paprasīja mums naudu un pēc tam nozuda,” stāstīja viens no indiešiem. Viņus aizturējusi policija un nodevusi Krievijas varasiestādēm. Indieši piespiesti parakstīt dokumentus viņiem nesaprotamajā krievu valodā, ar ko piekrituši kļūt par algotņiem.

Deivids Muthapans, 23 gadus vecs zvejnieks, domājis, ka brauc uz Krieviju strādāt apsardzē par 204 000 rubļu mēnesī (ap 2000 eiro), bet nokļuvis karā pie Doņeckas. Cits zvejnieks pie Ļisičanskas smagi ievainots.

Indijas likumsargi arestēja četrus vietējos pilsoņus, kas vervēja tautiešus, solot darbu vai studijas.