Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Financial Times": Krieviju tur aizdomās par Eiropas vadošā ieroču ražotāja "Rheinmetall" vadītāja slepkavības plānošanu
foto: dpa/picture-alliance
"Rheinmetall" izpilddirektors Armins Papergers
Pasaulē

"Financial Times": Krieviju tur aizdomās par Eiropas vadošā ieroču ražotāja "Rheinmetall" vadītāja slepkavības plānošanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krieviju tur aizdomās par Eiropas lielākā ieroču ražotāja vadītāja slepkavības plānošanu sakarā ar viņa uzņēmuma atbalstu Ukrainai, vēsta respektablais izdevums “Financial Times” ar atsauci uz NATO diplomātiem.

"Financial Times": Krieviju tur aizdomās par Eirop...

Divi augsta ranga alianses diplomāti izteikušies, ka sazvērestību pret Diseldorfā bāzētā “Rheinmetall” izpilddirektoru Arminu Papergeru uzskata par daļu no Krievijas plašās sabotāžas un hibrīduzbrukumu kampaņas, kas vērsta pret NATO Eiropas dalībvalstīm. Par šo sazvērestību pirmo reizi ziņoja CNN.

Ar Papergera drošības pasākumiem pazīstamas personas izteikušās, ka tās pašlaik ir “visaugstākajā līmenī”, kas atbilst Vācijas kanclera Olafa Šolca apsardzei.

Šolca pārstāvis atteicās komentēt, bet pats Papergers atzinis “Financial Times”, ka Berlīne ir izveidojusi “milzīga līmeņa apsardzi ap manu personu”. Kaut gan viņš pats nevarēja apstiprināt sīkāku informāciju par sazvērestību, viņš izteicās, ka tic CNN sākotnējam ziņojumam, kurā teikts, ka ASV izlūkdienesti atklāja sazvērnieku plānus un brīdināja Vācijas varas iestādes, kuras spēja izjaukt šo sazvērestību. “Uzskatu, ka CNN to neizzīda no pirksta,” viņš sacīja, jautāts par CNN ziņojuma ticamību.

Papergers izpelnījās Kremļa dusmas 2023. gadā, kad paziņoja par plāniem Ukrainā būvēt “Panther” tanku rūpnīcu, kuru Krievijas Ārlietu ministrija draudēja iznīcināt.
Krievijas diktatora Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs nav komentējis ziņas par sazvērestību. Nav komentējusi arī Krievijas vēstniecība ASV.

Pēdējo mēnešu laikā Rietumu izlūkdienesti ir brīdinājuši par Krievijas pastiprinātiem sabotāžas mēģinājumiem Eiropā, tostarp par plānotajiem uzbrukumiem militārajām bāzēm Vācijā. Neskatoties uz pieaugošo sabiedroto izlūkdienestu brīdinājumu nopietnību, diplomāti izteikušies, ka Vācijas valdība NATO samitā Vašingtonā vēlējās šī skandāla nozīmīgumu, norāda izdevums.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien atteicās komentēt šo ziņojumu par Papergera slepkavības plānošanu, bet atzina, ka pastāv Krievijas specdienestu dažādu naidīgu pasākumu kampaņa pret NATO sabiedrotajiem.

CNN ziņoja, ka Papergera slepkavības plānošana bija tikai daļa no plašākiem Krievijas plāniem nogalināt Ukrainu atbalstošos Eiropas aizsardzības industrijas vadītājus, taču Papergera slepkavības plāns esot bijis visnopietnāk sagatavots. “Rheinmetall” pārstāvis Olivers Hofmans atteicies komentēt, tikai norādījis, ka nepieciešamos pasākumus vienmēr veic, regulāri konsultējoties ar drošības dienestiem.

“Rheinmetall” ražo visdažādāko militāro produkciju, tostarp artilērijas lādiņus, kaujas mašīnas, militāros dronus un “Leopard 2” tanku lielgabalus, un strauji paplašināja savu ražošanas kapacitāti pēc Krievijas invāzijas Ukrainā. 2025. gadā uzņēmums ražos aptuveni 700 000 artilērijas lādiņu jeb desmit reižu vairāk, salīdzinot ar 2022. gadu.

Papergers izteicās “Financial Times” sacīja, ka “Rheinmetall” ļoti drīz sāks ražot 155 mm lādiņus Rietumukrainā, savukārt nākamgad sāks darboties jaunās ražotnes Vācijā, kas ražos munīciju un komponentus F-35 iznīcinātājam.

Jautāts par iespējamo savas dzīvības apdraudējumu, Papergers atteica: “Es vienmēr jūtos droši. Esmu ļoti laimīgs cilvēks.”

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Eidriena Vatsone atteicās detalizēti komentēt Papergera lietu, taču norādīja, ka ASV ļoti nopietni izturas pret Krievijas pastiprināto naidīgo pasākumu kampaņu.