Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Spānijas Augstākā tiesa pieliek punktu "terorisma lietā" pret Katalonijas separātistu līderi Karlesu Pudždemonu
foto: AFP/Scanpix
Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons un Spānijas premjerministrs Pedro Sančess
Pasaulē

Spānijas Augstākā tiesa pieliek punktu "terorisma lietā" pret Katalonijas separātistu līderi Karlesu Pudždemonu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Spānijas Augstākā tiesa otrdien izbeigusi "terorisma" lietu pret katalāņu separātistu līderi Karlesu Pudždemonu, kurš kopš 2017.gada Katalonijas neatkarības referenduma spiests dzīvot trimdā.

Spānijas Augstākā tiesa pieliek punktu "terorisma ...

Tādējādi novērsts viens no šķēršļiem, kas, neskatoties uz nesen pieņemto amnestijas likumu, liedz Pudždemonam atgriezties Spānijā. Augstākā tiesa paziņojusi, ka lieta izbeigta, jo izmeklēšanas tiesnesis pieļāvis kļūdu un nokavējis termiņu izmeklēšanas pagarināšanai.

Tomēr šo lēmumu vēl iespējams pārsūdzēt.

Pudždemons bija cerējis, ka varēs atgriezties pēc tam, kad maija beigās Spānijas parlaments pieņēma likumu par to katalāņu nacionālistu amnestiju, kam draudēja tiesiskā vajāšana par neatkarības referenduma organizēšanu, par spīti kategoriskam Madrides aizliegumam.

Kopš 2017.gada Spānijas varasiestādes izsludinājušas Pudždemonu starptautiskajā meklēšanā, pamatojoties uz dažādām apsūdzībām, tajā skaitā par dumpi un valsts līdzekļu nelikumīgu izmantošanu.

Lai gan arī apsūdzības dumpī tikušas atceltas, Augstākā tiesa atzinusi, ka jaunais likums neattiecas uz valsts līdzekļu izšķērdēšanu, ja tie izmantoti personīgiem mērķiem vai gadījumos, ja tā bijusi Eiropas Savienības (ES) fondu nauda.

Februārī tiesa paziņoja, ka pret Pudždemonu ierosināta jauna lieta apsūdzībās par "terorismu". Šī lieta saistīta ar 2019.gada masu protestiem, kurus izraisīja 13 katalāņu separātistu līderu notiesāšana par neatkarības referenduma rīkošanu.

Protestus, kuros piedalījās tūkstošiem neatkarības atbalstītāju, organizēja slepena nacionālistu organizācija "Demokrātiskais cunami", un to laikā cita starpā uz vairākām stundām tika bloķēta Barselonas lidosta. Tolaik izmeklēšanas tiesnesis izteica aizdomas, ka aiz "Demokrātiskā cunami" slēpjas Pudždemons un citi separātistu līderi, kas atbalsta "ielu terorismu".

Pudždemons tiek meklēts arī apsūdzībās par valsts nodevību un citiem nodarījumiem, uz kuriem neattiecas likums par amnestiju.

Taču gadījumā, ja Pudždemons netiks amnestēts, Spānijas premjera Pedro Sančesa valdība ir apdraudēta, jo tā atkarīga no katalāņu nacionālistu parlamentārā atbalsta, kas tai tika sniegts apmaiņā pret amnestijas likuma pieņemšanu.

Pēc likuma pieņemšanas 30.maijā tiesām doti divi mēneši laika apsūdzību un aizturēšanas orderu atcelšanai, kas attiecas aptuveni uz 400 cilvēkiem. Taču tiesām visas lietas jāizskata individuāli, un tas ir ilgs un nogurdinošs process. Turklāt daudzi tiesneši neslēpj savu negatīvo attieksmi pret separātistu amnestiju.

Amnestijas likums izsaucis arī mēnešiem ilgus labējo  partiju protestus, kā arī veicinājis šķelšanos spāņu sabiedrībā un pat Sančesa paša pārstāvēto sociālistu rindās.