Pasaulē

Kļimenko par okupantu triecienu bērnu slimnīcai: "Novācam gruvešus, lai cilvēkiem dotu gaisu. Ir jau divi mirušie"

Jauns.lv

Krievijas raķetes uzbrukuma rezultātā "Ohmatdet" bērnu slimnīcai Kijivā zināms, ka gājuši bojā divi cilvēki. Glābēji novāc gruvešus, lai cilvēkiem dotu gaisu, vēsta Iekšlietu ministrijas vadītājs Igors Kļimenko.

Kļimenko par okupantu triecienu bērnu slimnīcai: "...

Pēc ministra teiktā, tieši bērnu slimnīcas telpās ir zināms par diviem bojāgājušajiem un 15 ievainotajiem.

"Veicam glābšanas darbus, lai maksimāli ātri atbrīvotu no gruvešiem cilvēkus. Tie ir gan bērni, iespējams, arī ārstu personāls. Kā minimums nevaram sazināties ar diviem ārstiem. Mums vēl ir kaut kur 1:15-1:20, lai novāktu galvenos gruvešus, lai cilvēkiem dotu gaisu," piebilda Kļimenko.

Ministrs atzīmēja, ka Kijivā tika organizēts zaļais koridors, pa kuru bērni tiek vesti uz kreiso krastu.

Viņš arī piebilda, ka pagaidām nav informācijas par bojāgājušajiem nepilngadīgajiem. Tajā pašā laikā pastāv iespēja, ka zem gruvešiem var atrasties bērni.

foto: REUTERS/SCANPIX
Sieviete tur pacienta roku netālu no "Ohmatdet" bērnu slimnīcas, kas tika bojāta Krievijas raķešu trieciena laikā.
Sieviete tur pacienta roku netālu no "Ohmatdet" bērnu slimnīcas, kas tika bojāta Krievijas raķešu trieciena laikā.

Kā atzīmēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, "Ohmatdet" bērnu slimnīca Kijevā ir viena no nozīmīgākajām ne tikai Ukrainā, bet arī Eiropā, "tikai bērnu slimnīca", kas izglābusi un atjaunojusi veselību tūkstošiem bērnu.

"Tagad slimnīcu nopostījis Krievijas trieciens, zem drupām ir cilvēki, precīzs ievainoto un bojāgājušo skaits joprojām nav zināms. Tagad visi palīdz novākt gruvešus: ārsti, civiliedzīvotāji," piebilda prezidents.

"Krievija nevar nezināt, kur lido tās raķetes, un tai pilnībā jāatbild par visiem saviem noziegumiem: pret cilvēkiem, pret bērniem, pret cilvēci kopumā," raksta Zelenskis.

Soctīklos publicēts arī video, kur redzams tiešs okupantu raķetes trieciens pa bērnu slimnīcu. Iepriekš Kremļa mediji mēģināja virzīt versiju, ka Kijivas bērnu slimnīcai trāpījusi Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas raķete.

Ukrainas Drošības dienests konstatējis (SBU), ka krievi izmantojuši stratēģisko spārnoto raķeti H-101, lai uzbrukru Nacionālajai bērnu specializētajai slimnīcai "Ohmatdet".

Traģēdijas vietā jau ir atrasti attiecīgie pierādījumi: konkrēti raķetes H-101 aizmugurējās daļas korpusa fragmenti ar sērijas numuru un tās pašas raķetes stūres daļa.

"Drošības dienests darīs visu iespējamo, lai ienaidnieks izjustu maksimālu atmaksu par katru savu kara noziegumu, tostarp par šodienas uzbrukumu Ukrainai. Šī atmaksa būs gan pēc likuma, gan morāles. Teroristiska valsts nav abstrakts jēdziens. Ir konkrēti slepkavu vārdi. Un viņus nekas neglābs no tiesiskuma," norādīja SBU vadītājs Vasilijs Maļuks.

8. jūlijā Krievijas raķešu uzbrukumā Ukrainai nogalināti vismaz 20 cilvēki un vairāk nekā 50 ievainoti, ziņo amatpersonas. Kijivā vairākos galvaspilsētas rajonos nogāzušās raķešu atlūzas, paziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko. Kijivā uzbrukumā gājuši bojā astoņi cilvēki, bet vēl 25 cietuši.

Krievija izšāvusi raķetes arī uz citām Ukrainas pilsētām, nodarot postījumus.

Krivijrihā raķešu triecienā gājuši bojā desmit cilvēki un 31 hospitalizēts, no kuriem desmit atrodas smagā stāvoklī.

Pokrovskas pilsētā Doneckas apgabalā nogalināti trīs cilvēki, raķetei trāpot uzņēmumā.

Kijivas pilsētas militārā pārvalde ziņo, ka reģistrētas krītošas atlūzas Dņipro, Solomenskas, Darņickas, Ševčenko, Desņanskas un Holosejevas rajonos, izraisot ugunsgrēkus. Vienā no pilsētas rajoniem trāpīts bērnu slimnīcas ēkai. No gruvešiem izdevies izcelt vienu dzīvu cilvēku.