foto: Getty Images
Lietuva iepirks kāpurķēžu bruņutransportierus
Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns
Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 15:35

Lietuva iepirks kāpurķēžu bruņutransportierus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Lietuva ir nolēmusi otrajā kājnieku kaujas mašīnu iepirkumā iegādāties bruņutransportierus ar kāpurķēdēm, nevis riteņiem, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

"Pagājušajā nedēļā mēs nacionālajā aizsardzības sistēmā nolēmām, ka turpināsim ar kāpurķēžu" bruņutransportieriem, Kasčūns teica otrdien preses konferencē Alītas apmeklējuma laikā.

Ministrs uzsvēra mobilitātes nozīmi. Viņš paskaidroja, ka Lietuva plāno izveidot divīzijas izmēra vienību un iepirkt tai tankus, kurus varētu papildināt ar kāpurķēžu bruņutransportieriem.

Kasčūns apliecināja, ka ir nolemts tanku bataljonu veidot pakāpeniski, aprīkojot rotu pēc rotas. Pirmās tanku piegādes gaidāmas 2027.gadā.

2023.gadā Aizsardzības ministrija pabeidza 2016.gadā sākto kājnieku kaujas mašīnu "Boxer" iepirkumu. Lietuvā tās pārdēvētas par "Vilkas" ("Vilks"). Kopumā par 670 miljoniem eiro tika iepirktas 89 tādas kaujas mašīnas un divi mācību spēkrati.

Ar šiem bruņutransportieriem pilnībā aprīkota Lietuvas mehanizētā kājnieku brigāde "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks"). Pirms diviem gadiem Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņoja par plāniem iepirkt vēl 120 kājnieku kaujas mašīnas.

Papildu valsts finansējums tiks izmantots arī vidēja un maza darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei un pirmās bruņutransportieru iepirkuma fāzes pabeigšanai

Līgumus paredzēts slēgt šogad pēc aizsardzības finansējuma palielināšanas līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pagājušajā nedēļā valdība apstiprināja papildu 136 miljonus eiro piešķiršanu šī gada aizsardzības finansējumam.

Apmēram 51 miljons eiro tiks izlietoti avansa maksājumiem par vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām, 45 miljoni eiro – mobilajām maza darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām un 40 miljoni eiro – kājnieku kaujas mašīnām.