Pasaulē
2024. gada 26. jūnijs, 13:21

VIDEO: no Rīgas aizmucis Kremļa blogeris ar krievu karavīru smej par ukraiņu meitenes spīdzināšanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Soctīklos pamatīgu ažiotāžu iemantojis no Rīgas aizbēgušā militārā blogera Kirila Fjodorova video, kurā viņš ar krievu okupantu smej par to, kā ukraiņu meiteni aizvilka uz pagrabu, jo viņa runāja ukraiņu valodā.

Krievu militārais blogeris Kirils Fjodorovs publicēja interviju ar krievu militāristu, kurš pastāstīja, kā okupētajās teritorijās tiek nolaupīti un spīdzināti ukraiņi par to, ka iedzīvotāji sarunājas ukraiņu valodā.

Blogera video publicējis ukraiņu žurnālists un emuāra autors Deniss Kazanskis. Krievu okupants stāsta, ka Mariupole un Berdjanska ir kļuvušas par "normālām" krievu pilsētām, kas divu gadu laikā ir attīrītas no "ukraiņu mēsliem", tikmēr Fjodorovs sēž līdzās un visu to apmierināti klausās.

foto: Ekrānuzņēmums
Krievu militārais blogeris Kirils Fjodorovs (pa kreisi) ar savu sarunu biedru - okupantu, kurš Berdjanskā spīdzinājis meiteni.

Okupants atklāja, ka sākotnēji Berdjanskā nopircis "Mercedes-Benz" W140 mašīnu ar ukraiņu numurzīmēm. "Iebraucām degvielas uzpildes stacijā pie Berdjanskas. Ukraiņu valodā teica - Labvakar, uzrādiet savu karti," stāsta karavīrs.

"Es viņai jautāju, kāpēc tu ar mani runā ukraiņu valodā?" stāsta okupants. Pēc šīs frāzes smaids sejā parādījās arī Fjodorovam, kurš apmierināti pagrieza galvu pret savu sarunu biedru, atrādot skatītājiem savu zirgasti.

Tikmēr okupants turpina stāstīt par diskusiju ar degvielas uzpildes stacijas darbinieci. Es viņai vēlreiz jautāju - "Kāpēc tu ar mani runā ukraiņu valodā?"

"Es tā vēlos - viņa atbildēja," saka krievs. Mēs viņu aizvedām uz tuvāko kontroles punktu, uzlikām rokudzelžus un ievietojām viņu pagrabā.

"Braucām atpūsties uz pagrabu," apmierināti un ar smaidu noslēdz okupants.

Ukrainā cilvēkus nolaupa un spīdzina nevis politisku motīvu dēļ, bet gan tādēļ, ka viņi savās mājās, savā valstī runā ukraiņu valodā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka prokuratūra blogerim Kirilam Fjodorovam piemērojusi 12 400 eiro sodu par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un naidīgu attieksmi pret ukraiņiem un latviešiem.

Kriminālprocesu Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022. gada 16. martā saistībā ar šīs personas veidoto un publicēto saturu interneta vietnēs "YouTube" un "Telegram" izveidotos kanālos.

Fjodorovs tika apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par to, ka izdarīja kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru, publisku noliegšanu un attaisnošanu, kā arī izdarīja darbību, kas vērsta uz nacionālā un etniskā naida izraisīšanu, kā arī nesaticības izraisīšanu.

Prokuratūra secinājusi, ka apsūdzētais internetā apzināti un mērķtiecīgi veidoja saturu, ietverot personu grupu aizskaršanu, stigmatizāciju, nomelnošanu, balstoties uz nacionālo izcelsmi, ar nievājošu un izsmejošu kontekstu un tīši šāda satura tekstus publicēja ar automatizētu datu apstrādes sistēmu starpniecību, apzinoties, ka šāds saturs ir vērsts uz Krievijas īstenoto kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci un mieru publisku attaisnošanu dažreiz noliegšanu.

Piemēram, "Youtube" kādā raidījumā apsūdzētais tika attaisnojis, noliedzis, aizstāvējis un novērtējis kā pareizu Krievijas iebrukumu Ukrainā, tādējādi publiski attaisnojot un noliedzot Krievijas īstenotos kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci un mieru.

Apsūdzētais vairākkārt tika paudis tiešu, pozitīvu un konkrētu atbalstu un attaisnojumu Krievijas īstenotajai karadarbībai un vērtējis to kā Ukrainas un ukraiņu pašu vainu, ka notiek karš, jo Ukraina pati šo karu ir izraisījusi, skaidroja apsūdzība. Apsūdzētā interneta vietnēs publiski paustais saturs tika veidots no Kremļa pozīcijām, pauda atbalstu Krievijas militārajai varenībai, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, atzinīgi novērtējot Putina darbību un pielietotās metodes.

Tāpat vīrietis paudis naida un nesaticību izraisošu tekstu. Apsūdzētā veidotais pēc satura ir cieņas pazemojošs aizskārums pret latviešu un ukraiņu nāciju un demokrātiskām vērtībām.

Apsūdzētā rakstītais un personiski paustais publiskā interneta vietnē saturs ir ar dezinformāciju, kura vienlaicīgi ir tieša un provokatīva, naidīga, nievājoša un vērsta pret latviešiem un ukraiņiem.