foto: EPA/Scanpix
Ne jau atkal! Atklāts, ko Putins vizītē Ziemeļkorejā uzdāvināja Kimam Čenunam
Krievijas prezidents Vladimirs Putins vīzītē Ziemeļkorejā ar Kimu Čenunu.
Pasaulē
2024. gada 19. jūnijs, 14:36

Ne jau atkal! Atklāts, ko Putins vizītē Ziemeļkorejā uzdāvināja Kimam Čenunam

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam uzdāvinājis vēl vienu limuzīnu "Aurus", armijas nazi un tējas servīzi, paziņojis Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs.

"Jau apmainījušies [valstu vadītāji] ar dāvanām. Mēs uzdāvinājām automašīnu ar nosaukumu "Aurus". Jā, otro," Ušakovu citē "Interfax".

Pēc viņa teiktā, Ziemeļkorejas vadītājs Putinam pasniedzis "arī labas dāvanas". Viņš neskaidroja, kas tieši tika uzdāvināts prezidentam, taču norādīja, ka tās saistītas ar valsts vadītāja attēlu.

"Tur ir vairāki attēlu varianti, visi pie tam pietiekami mākslinieciski, ieskaitot krūšutēlus," viņš piebilda.

20. februārī Putins Kimam Čenunam dzimšanas dienā uzdāvināja vairāk nekā 40 miljonus rubļu (440 tūkstoši dolāru) vērtu Krievijas ražojuma limuzīnu "Aurus". Pēc "Bloomberg" rīcībā esošās informācijas, ar šādu dāvanu Krievijas prezidents pārkāpis ANO Drošības padomes sankcijas, kas pret Ziemeļkoreju ieviestas Republikas kodolprogrammas dēļ, vēsta "The Moscow Times".

Ierobežojumi aizliedz ievest Ziemeļkorejā luksusa preces, pie kurām pieder arī luksusa klases automašīnas. Turklāt Krievija pati balsoja par šīm sankcijām.

Ziemeļkorejas vadītājs ne reizi vien ir demonstrējis, ka viņam patīk pārvietoties ar dārgām automašīnām. Viņa garāžā ir apvidus automobilis Mercedes-Benz Maybach GLS 600, kura cena sākas no 174 tūkstošiem dolāru. Tāpat Kima limuzīnu parkā ir bruņumašīnas Mercedes-Maybach, kas varētu maksāt vairāk nekā 1 miljonu dolāru. 15. martā Ziemeļkorejas līderis pirmo reizi publiskajā pasākumā parādījās ar Krievijas auto.

Putins Ziemeļkorejā ieradās 18. jūnija vakarā. Krievijas prezidenta vizīte Ziemeļkorejā bija pirmā kopš 2000. gada. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Putinu personīgi sagaidīja Phenjanas lidostā. Pēc vietējo mediju ziņām, pa ceļam no lidostas valstu vadītāji aizvadījuši "dvēselisku" sarunu par Krievijas un Ziemeļkorejas attiecībām.

Pirms tam Putins ar Kimu Čenunu ticies 2023. gada septembrī. Toreiz Ziemeļkorejas līderis ieradās Piejūras novadā un apmeklēja Austrumu kosmodromu, kur apskatīja kosmosa raķešu kompleksu "Sojuz-2", kā arī apmeklēja aviācijas rūpnīcu Komsomoļskā pie Amūras.

Pēc Kima Čenuna vizītes Krievijā, Ziemeļkoreja palielināja artilērijas šāviņu piegādes Krievijas armijai. Pēc Dienvidkorejas aizsardzības ministra Sin Von-Sika datiem, kopumā Phenjana Maskavai varēja nosūtīt vismaz 10 tūkstošus konteineru, kuros bija līdz 4,8 miljoniem šāviņu. Maskava sākusi Phenjanu apgādāt ar tankiem, lidmašīnām un tehnoloģijām satelītspiegu programmas īstenošanai, apgalvoja Sins.

Vizītes laikā Ziemeļkorejā Putins tieksies pēc ciešākas sadarbības ar Phenjanu drošības jomā, īpaši daļā militāro piegāžu, piemēram, artilērijas šāviņu, kas nepieciešami karam Ukrainā, uzsvēra Sins.