foto: AP/Scanpix
Lieta, kas izraisīja vispasaules ažiotāžu: ASV pēc 10 gadiem no cietuma atbrīvots tēvs, kura mazulis nomira uzkarsušā automašīnā
Aizstāvības advokāts Madokss Kilgors 2016. gada 31. oktobrī tiesas sēdē rāda bojāgājušā Kūpera Harisa fotogrāfiju viņa tēvam Džastinam Rosam Harisam.
Pasaulē
2024. gada 18. jūnijs, 12:46

Lieta, kas izraisīja vispasaules ažiotāžu: ASV pēc 10 gadiem no cietuma atbrīvots tēvs, kura mazulis nomira uzkarsušā automašīnā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

ASV Džordžijas štatā pēc 10 gadiem no cietuma atbrīvots tēvs, kura mazulis gāja bojā karstā automašīnā. Šī lieta izraisīja plašu ažiotāžu vispasaules medijos un televīzijas šovos. Prokurori vīrieti apsūdzēja slepkavībā, vēsta AP.

Džastins Ross Hariss svētdien – Tēva dienā – tika atbrīvots no Makonas štata cietuma. Sodu viņš sāka izciest 2016. gada 6. decembrī.

Hariss 2012. gadā darba dēļ pārcēlies no Alabamas uz Atlantas apgabalu. Viņš policijai pastāstīja, ka 2014. gada 18. jūnija rītā aizmirsis dienas aprūpē nogādāt savu 22 mēnešus veco dēlu Kūperu. Tā vietā viņš uzreiz aizbrauca uz darbu un atstāja bērnu savas automašīnas sēdeklī.

Kūpers nomira pēc tam, kad apmēram septiņas stundas sēdēja "Hyundai Tucson SU" aizmugurējā sēdeklī pie tēva biroja Atlantas priekšpilsētā, kur temperatūra todien sasniedza aptuveni 26 grādus pēc Celsija.

Tiesas procesā prokurori izvirzīja teoriju, ka Hariss nogalināja dēlu, "lai varētu būt brīvs". Viņi iepazīstināja tiesu ar pierādījumiem par viņa ārlaulības seksuālajām aktivitātēm, tostarp skaidriem vēstījumiem un grafiskām fotogrāfijām ar sievietēm, ar kurām viņš satikās seksa dēļ.

Hariss tika atzīts par vainīgu 2016. gada novembrī astoņos noziegumos, tostarp slepkavībā. Tiesnesis viņam piesprieda mūža ieslodzījumu bez atbrīvošanas tiesībām, kā arī vēl 32 gadus cietumā par citiem noziegumiem.

Prokurori toreiz sacīja, ka viņš nestāsies citas tiesas priekšā par Kūpera nāvi. Harisa advokāti vienmēr apgalvojuši, ka viņš bijis mīlošs tēvs un zēna nāve bijusi traģiska nelaime.

Tomēr Džordžijas Augstākā tiesa 2022. gada jūnijā lēma, ka notiesājošais spriedums par bērna slepkavību ir apgāžams, norādot, ka zvērināto žūrija saskatījusi lietas pierādījumus kā "ārkārtīgi un netaisnīgi aizspriedumainus".

Valsts Augstākā tiesa apmierināja apsūdzības pret Harisu par trim dzimumnoziegumiem, kas pastrādāti pret 16 gadus vecu meiteni un kurus viņš nav pārsūdzējis. Vīrietis turpināja izciest sodu par šiem noziegumiem līdz svētdienai, kad tika atbrīvots no cietuma.

Harisa lieta piesaistīja ārkārtīgi lielu ārvalstu mediju uzmanību.