Šolcs: Putina tā sauktais "miera plāns" Ukrainai nav nopietns
foto: AFP/Scanpix
Šolcs norāda, ka Putins parādījis to, kas viņu patiešām interesē - klasiska imperiālistiska zemes iekarošana.
Pasaulē
2024. gada 15. jūnijā, 12:23

Šolcs: Putina tā sauktais "miera plāns" Ukrainai nav nopietns

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas diktatora Vladimira Putina priekšlikumi sākt tā dēvētās miera sarunas ar Ukrainu nav nopietni, intervijā ZDF paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

Šolcs: Putina tā sauktais "miera plāns" Ukrainai n...

Šolcs nāca klajā ar atbilstošu paziņojumu pirms Ukrainas miera samita sākuma Šveicē. Putina tā dēvēto "miera plānu" viņš nosauca par vieglprātīgu.

"Tajā pašā laikā Putins parādīja arī to, kas viņu patiešām interesē: klasiskā imperiālistiskā zemes iekarošana. Viņš izmantoja lielu militāru spēku un sāka brutālu karu," sacīja Vācijas kanclers.

Kā norādīja Šolcs, par "imperiālistisku sapni" Krievijas diktators pieņēmis, ka simtiem tūkstošu Krievijas karavīru ies bojā vai tiks ievainoti.

Piektdien Krievijas diktators Vladimirs Putins atkal runāja par miera sarunām ar Ukrainu un paziņoja par "kārtējo reālu miera priekšlikumu".

Diktators Putins piektdien, uzrunājot Ārlietu ministrijas vadību, paziņoja, ka Krievija esot gatava pārtraukt karadarbību Ukrainā, ja tiks izpildīti vairāki nosacījumi - Ukrainai jāsāk pilnīga karaspēka izvešana no Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabaliem, kurus Krievija, pārkāpjot starptautiskās tiesības, iepriekš pasludinājusi par savu teritoriju.

Kijivai saskaņā ar uzurpatora vēlmēm esot arī oficiāli jāpaziņo par atteikšanos no plāniem pievienoties NATO.

Turklāt Ukrainai esot jāatzīst Kremļa diktatora veiktā Krimas pussalas, kā arī Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu nelikumīgā aneksija, bet Rietumiem jāatceļ visas sankcijas pret Krieviju.

Reaģējot uz tā dēvētajiem miera priekšlikumiem, kurus piektdien, Šveices miera samita priekšvakarā, izvirzījis Krievijas diktators Vladimirs Putins, Ukraina norādījusi, ka viņš vien spējis kārtējo reizi izklāstīt "agresora standarta komplektu".

Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks atzinis, ka Kremlim nav nekādas vēlmes izbeigt karu un ka Putina priekšlikumi liecina par "pašreizējās Krievijas vadības nespēju adekvāti novērtēt reālo situāciju".

Arī NATO un ASV noraidījušas Putina prasības.

Miera samits Šveicē

Sestdien, 15. junijā Šveicē sākas Ukrainas miera samits. Tas notiek Burgenstok kūrortā netālu no Lucernas pilsētas.

Samitā piedalīsies aptuveni 100 valstu un starptautisko organizāciju pārstāvji. Galvenās tēmas būs trīs jautājumi par Ukrainas miera formulu.