Pasaulē
2024. gada 13. jūnijs, 03:40

Vāciju satriec 9 gadus vecās ukraiņu meitenītes Valērijas slepkavība: viņa pazuda pirms pusotras nedēļas ceļā uz skolu, atrasta mežā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Traģiski noslēgusies 9 gadus vecās ukraiņu meitenītes Valērijas meklēšana, kas sākās pirms pusotras nedēļas — viņas līķis atrasts mežā apmēram 4 kilometrus no viņas mājām, trešdien paziņoja Vācijas policija. 

Viņa kļuvusi par nozieguma upuri un uzsākta slepkavības izmeklēšana, policijai solot darīt visu iespējamo vainīgā atrašanai. Viņas līķis atrasts prom no meža takām, grūti pieejamā meža daļā, paziņoja Kemnicas kriminālizmeklēšanas nodaļas vadītāja Mendija Kiršne, savukārt Kemnicas prokuratūras pārstāve Ingrida Burgharta norādīja, ka nav konstatētas seksuālas vardarbības pēdas, taču viņa nogalināta tieši tur, kur vēlāk atrasta.

“Mēs darīsim visu, lai atrastu vainīgo. Tas ir mūsu pienākums pret Valēriju un viņas ģimeni,” laikraksts “Tagesschau” citē Kemnicas policijas priekšnieka Karstena Kempfa teikto. Pagaidām policijai nav konkrēta aizdomās turamā, taču Burgharta sacīja, ka tiek pārbaudītas “ar viņas ģimeni tuvākās saistītās personas”.

Viņa pēdējo reizi bija redzēta 3. jūnijā ceļā uz skolu, taču tur neieradās, un skola nepabrīdināja māti par viņas prombūtni. Māte viņu sāka meklēt, kad meitenīte nepārradās no skolas, viņa par pazušanu paziņoja policijā. Viņas meklēšanas operācijā vairāk nekā 400 Saksijas un Saksijas-Anhaltes policistu, citu ārkārtas situāciju dienestu darbinieki, ieskaitot ugunsdzēsējus un ūdenslīdējus, kuri pārmeklēja Muldes upes dibenu, kā arī Dēbelnas pilsētas iedzīvotāji, kuri organizēja meklēšanas grupas un pārmeklēja dārzus, pagrabus un garāžas, vēsta BBC. Viņas tēvs pieļāva iespēju, lai Valērija ir nolaupīta, un ar video starpniecību lūdza nolaupītājus atgriezt meitiņu.

Vietējie mediji pauda neizpratni, kādēļ meitenītes atrašana prasīja tik daudz laika, ja 5. jūnijā kāda sieviete apgalvoja, ka meitenītes pazušanas dienā mežainā apvidū netālu no viņas atrašanas vietas esot dzirdējusi kliedzienus, un policija šo faktu atzinusi. Uz to Kiršne atbildēja, ka policijai nebija tiesību sašaurināt meklēšanas zonu, pamatojoties uz privātpersonas paziņojumu. “Lai mainītu meklēšanas teritoriju, vajadzīga droša informācija.”

Viņas pazušana un meklēšana kļuva par vienu no aktuālākajām Vācijas ziņu pārraižu tēmām. Par spīti regulāriem ziņojumiem televīzijā un plaša mēroga meklēšanai, meitenītes ķermeni atrada tikai 11. jūnijā.

Valērija ar savu māti ieradās Vācijā 2022. gadā, bēgot no Krievijas okupantu armijas. Viņas apmetās Dēbelnas pilsētā apmēram 40 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kemnicas. Tēvs palika karot Ukrainā, taču pēc Valērijas pazušanas viņam ļāva no frontes doties uz Vāciju, diemžēl traģiskā ziņa viņu sagaidīja ceļā uz Dēbelni. Laikraksts LVZ vēsta, ka Valērija Dēbelnā dzīvoja ne tikai ar māti, bet arī patēvu.

Nesen Vācijā notika cits, plašu rezonansi izraisījis noziegums pret ukraiņu bēglēm. Šā gada 12. martā uz Reinas dambja pie Hokenheimas policija atrada 27 gadus vecās ukrainietes Margaritas Razazas līķi, bet 19. martā kādā ezerā — viņas 51 gadu vecās mātes līķi. Pirms tam viņas bija izsludinātas meklēšanā kā pazudušas kopā ar Margaritas 5 mēnešus veco meitiņu. Aizdomās par slepkavības pastrādāšanu policija arestēja 44 gadus veco Vācijas pilsoni Marko un viņa 43 gadus veco sievu, Krievijas pilsoni Innu, kuriem jau bija trīs puikas, un kuri bija tuvās attiecībās ar pazudušajām. Policija uzskata, ka pāris nogalināja ukrainietes, lai nolaupītu viņu mazuli, par ko liecināja sarunas ar arestēto kaimiņiem, kuriem viņi bija jau iepriekš stāstījuši, ka gaida bērniņu, bet vēlāk, ka viņš piedzimis, kaut gan Inna nebūt nav izskatījusies pēc grūtnieces. Jaundzimušo Miju atrada pāra mājā, DNS analīze apstiprināja, ka viņa ir Margaritas meita.