foto: REUTERS/SCANPIX
Aiz propagandas priekškara: antifašistisks karš un trieciens Eiropas galvaspilsētām
Vudū lelle ar manāmu līdzību Krievijas vadonim Vladimiram Putinam.
Pasaulē
2024. gada 5. jūnijs, 05:06

Aiz propagandas priekškara: antifašistisks karš un trieciens Eiropas galvaspilsētām

Ziņu nodaļa

LETA

NATO gatavojas kodolkaram, savukārt Krievija izcīna antifašistisku karu pret imperiālistiskajiem Rietumiem - tāds bija aizvadītās nedēļas galvenais Kremļa propagandistu vēstījums Krievijas sabiedrībai. To pavadīja kolektīvs ideoloģiskā kora piedziedājums: "мы просто долбанём" - mēs vienkārši dosim triecienu. Protams, pa Eiropas galvaspilsētām.

Krievu draudi, kurus pagājušajā nedēļā ļoti atklāti izteica arī diktators Vladimirs Putins, ir reakcija uz arvien lielāku skaitu Eiropas valstu paziņoto, ka Ukraina drīkst izmantot to piegādāto bruņojumu, lai īstenotu triecienus pa mērķiem agresorvalstī. Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir teicis, ka ir loģiski, ka ukraiņu spēki var apšaudīt tos militāros objektus Krievijā, no kuriem tiek vērsti regulāri triecieni pa mērķiem Ukrainā. Šādu pozīciju NATO ģenerālsekretārs 31.maijā pauda pēc alianses ārlietu ministru neformālās sanāksmes Prāgā. Eļļu ugunij pielēja ziņa, ka ASV prezidents Džo Baidens devis Ukrainai atļauju izmantot amerikāņu piegādātos ieročus, lai dotu triecienus mērķiem Krievijā, bet tikai netālu no Harkovas apgabala. Tajā pašā laikā amerikāņu pozīcija par to, ka ukraiņi nedrīkst apšaudīt Krievijas teritorijas ar tālas darbības raķetēm, nav mainījusies.

No Baltijas līdz Moldovai un Armēnijai

Pagājušajā nedēļā propagandistiem šķita, ka atkal pienācis laiks parunāt par to, kā "imperiālistiskie Rietumi" mazās valstis padara par savām marionetēm. Šoreiz kārta bija Baltijai, kuru jau izsenis "kremlini" dēvē par "amerikāņu vaukšķiem", Armēnijai un Moldovai. Pēc ilgāka laika propagandists Vladimirs Solovjovs no ideoloģiskās aizmirstības mēslaines atkal bija izvilcis kādreizējo Eiropas parlamenta deputātu no Latvijas Andreju Mamikinu, kurš pārcēlies uz dzīvi Krievijā.

Mamikins šoreiz izvēlējās sašust par Igaunijas prezidenta Alara Karisa 30.maijā izsludināto likumu, kas ļauj izmantot Krievijas fizisko un juridisko personu aktīvus, kas iesaldēti saskaņā ar starptautiskajām sankcijām, lai kompensētu Ukrainai Krievijas militārās darbības radītos zaudējumus. Viņš paziņoja, ka tā esot prasta zādzība un nekas vairāk. Līdztekus prokrieviskais aktīvists gaudās, cik zems dzīves līmenis ir Baltijas valstu iedzīvotājiem, bet valdības, lai izpatiktu Rietumu "saimniekiem", finansējumu novirza Ukrainas atbalstam, aizmirstot par savu cilvēku labklājību. Kā uzskata Mamikins, esot skaidri redzams, ka Baltija gatavojas karam.

Savukārt par Armēniju tika izplatītas viltus ziņas, ka tā ir pilnībā pārdevusies amerikāņiem un ASV šajā valstī esot izvietojusi laboratorijas bioloģisko vīrusu izstrādei, kas nopietni apdraudot vietējo iedzīvotāju veselību un dzīvību. Tāpat izskanēja vēstījumi, ka Armēnijas valdība valsti ir pārdevusi sātanistiem un metodiski tiekot iznīcinātas senās Armēnijas pareizticības tradīcijas. Kā ķirsītis uz tortes bija paziņojums, ka kopš padomju varas beigām Armēnijā valsti ir pārņēmis sātans.

Par Moldovu garu tirādi veica ASV sankcijām pakļautais prokremliski noskaņotais Moldovas politiķis Ilans Šors, kura vadītā partija valstī ir aizliegta. Šors klāstīja, ka Moldovu ir sagrābuši Rietumi, valstī esot iznīcināta jebkāda demokrātija, tiekot aizliegtas opozīcijas partijas un represēti mediji. Šors nekautrējās paziņot, ka Moldovu gaida Ukrainas liktenis, jo tā tiekot gatavota par placdarmu Rietumu karam pret Krieviju.

Uz visa šā fona ciniski un liekulīgi izskanēja propagandista un raidījuma "60 minūtes" vadītāja Jevgēņija Popova paustais, ka haosa un neprāta pārņemtajā pasaulē tikai Krievija un Ķīna esot vienīgās saprāta saliņas, kas iestājas par mieru.

"Eiropas galvaspilsētas ir blīvi apdzīvotas"

Putins preses konferencē saistībā ar vairāku rietumvalstu paziņojumiem, ka tās atļauj ar to piegādātajiem ieročiem Ukrainai veikt triecienus pa Krievijas militārajiem objektiem, visnotaļ ciniski pauda, ka Rietumi spēlējas ar uguni un nevajagot aizmirst, ka "Eiropas galvaspilsētas ir blīvi apdzīvotas". Tie bija draudi, ka šādu triecienu rezultātā cietīs Eiropas pilsētas, jo krievi došot prettriecienus.

Visa propagandistu svīta, acis nemirkšķinot, meloja, ka Rietumi ukraiņiem ļaujot uzbrukt krievu civiliedzīvotājiem, ka tikšot doti raķešu triecieni pa Krievijas siltumapgādes un elektrības infrastruktūru utt. Proti, no vienas puses, Krievijas iedzīvotājiem tiek radīta absolūta apdraudējuma sajūta, no otras puses, tiek stāstīts, ka Kremlis ir spējīgs viņus pasargāt un visa Eiropa aizies bojā, bet Krievija izdzīvos. Tādējādi redzams Kremļa ideologu ciniskais aprēķins - likt Krievijas iedzīvotājiem konsolidēties ap valdošo režīmu, jo viņiem draud nāves briesmas, no kurām var pasargāt tikai Kremļa vara.

31.maija raidījums "60 minūtes" iesākās ar vēstījumu, ka ASV prezidents Džo Baidens ir piešķīris kārtējo palīdzību Ukrainai un jau drīzumā varot gaidīt triecienus pa Krievijas teritorijām, Francijas prezidents Emanuels Makrons sūtīšot karavīrus uz Ukrainu, bet eiropieši gatavojas kodolkaram, masveidā pakojot "izdzīvošanas mugursomas" un labiekārtojot pagrabus. Visā nopietnībā krieviem tiek iestāstīts, ka NATO valstis ir pārņēmis kodolneprāts un tās gatavojas Trešajam pasaules karam. Savukārt Krievija dara visu, lai to novērstu. Tas ir, mazākais, absurdi tāpēc, ka līdz šim vienīgā (!) valsts, kas runā par iespējamu kodolkaru un kodoltriecieniem, ir pati Krievija. Neviena cita valsts pat pieļāvuma formā nav runājusi par kodolieroču izmantošanu.

Tikmēr Solovjovs pilnā nopietnībā atkārtoti apgalvo, ka Rietumi gatavojas kodolkaram ar Krieviju, kas noliek Krieviju izvēles priekšā. Un izvēles sekas būšot tādas, ka Eiropa vienkārši tikšot iznīcināta. Tāpat izskanēja kareivīgas klaigas, ka Rietumu ieroči, kas domāti Ukrainai, ir likumīgs Krievijas mērķis, lai kurā valstī tie arī atrastos. Šādi skaļi paziņojumi nav nekas jauns. Pirmo reizi tie atskanēja saistībā ar "Abrams" un "Leopard" tanku piegādi.

Jāteic, ka propagandistu ideoloģiskais arsenāls jau labu laiku ir sevi izsmēlis. Kopš kara sākuma, kad kļuva skaidrs, ka to neizdosies pabeigt nosacītajās trīs dienās, "kremlini" izplata vislielākajā mērā iekšējai lietošanai paredzētus draudus, ka tūlīt iebliezīsim Eiropai. Vienlaikus tam paliekot tikai klaigu līmenī, Kremļa ideologi eskalē apdraudējuma sajūtu.

Tikmēr propagandiste Margarita Simonjana paziņoja, ka "mēs nekad neatdosim atgūtās teritorijas". Ar to Simonjana pauda arī Kremļa oficiālo nostāju, ka Krievija Ukrainai neatņem teritorijas, jo patiesībā tās vienmēr bijušas "vēsturiskās krievu zemes".

Brīnišķīgā nodokļu reforma

Lai arī propagandas raidījumi tikpat kā nepieskaras Krievijas iekšpolitikai, tomēr nodokļu celšanas jautājums, ieviešot progresivitāti, acīmredzami ir pārāk svarīgs, lai būtu nepieciešamība to pareizi pasniegt. Uz vispārējā dzīves līmeņa pasliktināšanās fona ideologi raujas vaiga sviedros, lai nodokļu progresivitātes ieviešanu pasniegtu kā panaceju dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Patiesībā, kā raksta, piemēram, neatkarīgais izdevums "The Moscow Times", nodokļu palielināšana ir nepieciešama tikai un vienīgi tāpēc, lai nosegtu pieaugošos militāros izdevumus. Līdz ar to visi Putina un viņa ministru vēstījumi, ka nodokļu ieņēmumi ļaus atbalstīt ģimenes ar bērniem, izklausās tikai pēc pasaciņām.

Taču šādas "baikas" Krievijas sabiedrībai ir nepieciešamas, jo saskaņā ar Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) ekspertu vēstīto, oficiāli neatzīstot daudzu krievu sarežģītos dzīves apstākļus, prokremliskie analītiķi ir izteikušies par savām bailēm, ka var sākties sabiedrības neapmierinātības uzliesmojumi, un mēģina paredzēt, kas varētu izraisīt tautas dusmas.

Lai arī propagandisti stāsta, ka nodokļu paaugstināšana attieksies tikai uz "bagātākajiem" un nodrošinās vienlīdzīgāku ienākumu sadali, tas īsti neatbilst patiesībai. Ar paaugstinātu likmi tiks apliktas lielās algas un uzņēmumi, taču nodokļu progresivitāte neskars ienākumus no dividendēm un kapitāla pieauguma. "Nodokļi būs izdevīgāki ienākumiem no investīcijām nekā no algām, kas ne visai atbilst taisnīgākai nodokļu sloga sadalei," aģentūrai "Reuters" atzina analītiķe Olga Beļenkaja. Proti, ar lielākiem nodokļiem tiks aplikti ienākumi no algām nekā no kapitāla, kas, kā norāda eksperti, nozīmē palielināt nodokļu slogu vidusšķirai.

Aprēķins šķiet visai cinisks - neaiztikt nabadzīgākos un radīt sajūtu, ka sistēma paliek taisnīgāka, vienlaikus neaiztiekot arī oligarhus. Visērtāk jebkurai varai ir piežmiegt vidusšķiru, un to arī dara Krievija, neaiztiekot patiesi bagātāko oligarhu slāni.