Aizturētas 72 personas un konfiscētas 8,2 tonnas narkotiku — pēc Latvijas iniciatīvas sāktā starptautiskā projekta panākumi
Foto: Shutterstock
Pasaulē
2024. gada 31. maijā, 18:12

Aizturētas 72 personas un konfiscētas 8,2 tonnas narkotiku - pēc Latvijas iniciatīvas sāktā starptautiskā projekta panākumi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pēc Latvijas iniciatīvas 2021.gadā sāktā starptautiskajā projektā vairākās valstīs aizturētas 72 personas un konfiscētas 8,2 tonnas narkotiku, paziņoja Valsts policija (VP).

Aizturētas 72 personas un konfiscētas 8,2 tonnas n...

2021.gadā VP sāka projektu "Inovatīvu proaktīvu instrumentu izstrāde un pielietošana, apkarojot narkotiku kontrabandas organizācijas ES dalībvalstīs" jeb "projektu FIDR".

Tā pamatmērķis bija piedāvāt Eiropas Savienības dalībvalstīm inovatīvu un proaktīvu metodi, jaunākos tehniskos risinājumus, lai efektīvi cīnītos ar organizētajām noziedzīgajām grupām nacionālā, reģionālā un starpvalstu līmenī, tajā skaitā apzinātu un likvidētu tranzīta ceļus, īstenotu narkotisko un psihotropo vielu partiju izņemšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas mehānismu apzināšanu un izjaukšanu.

Projektā piedalās tādas valstis kā Somija, Vācija, Polija, Norvēģija, Šveice, Austrija, Beļģija, Francija, Nīderlande, Spānija, Portugāle, tāpat projektam pievienojušās arī ASV tiesībaizsardzības iestādes.

FIDR projekts sākts pēc Latvijas iniciatīvas, kura arī ir projekta vadošā valsts, bet akreditētie partneri ir Lietuvas Kriminālpolicijas birojs un Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvalde, kā arī būtisks ir Eiropola atbalsts.

"Nav noslēpums, ka organizētās noziedzības mērķis ir nelikumīgas peļņas gūšana un ik gadu noziedzība attīstās un meklē jaunus risinājumus, kā šos nelikumīgos līdzekļus legalizēt. Savukārt mēs meklējam risinājumus, kā turēt līdzi un cīnīties ar viņiem. Vienlaikus jāņem vērā, ka organizētajai noziedzībai nav robežu, laika ierobežojumu un nepastāv birokrātija. Lai iestādes saņemtu finansējumu cīņai pret organizēto noziedzību, dažkārt nepieciešams pat mēnešiem ilgs laiks - mēs FIDR projektā atradām šim risinājumu," norādījis projekta vadītājs, VP Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Romāns Jašins.

Ņemot vērā specifiku, līdz galam publiski policija nevarot izpaust kā tieši strādā FIDR projekts un kas ir šis inovatīvais rīks, bet policija varot apliecināt, ka tas ir pierādījis un attaisnojis cerības vairākkārt.

Kopumā projekta laikā atbalstītas vairāk nekā 50 pārrobežu operācijas, atbalstītas vairāk nekā 20 kopīgas starptautiskas izmeklēšanas. Tāpat identificētas, traucētas vai izjauktas deviņus augsta līmeņa noziedzības līderu vadītas organizētās noziedzīgās grupas, kā arī veiktas izmeklēšanas saistībā augsta līmeņa noziedzības līderiem, kuru rezultātā apcietinātas 72 personas.

Konfiscēto narkotiku kopējais daudzums pārsniedz 8,2 tonnas - galvenokārt konfiscēts kokaīns un marihuāna, bet konfiscēti lieli daudzumi arī MDMA, sintētisko opioīdu, metamfetamīna. Kopējā šo narkotiku vērtība nelegālajā tirgū mērāma vairāku simtu miljonu apmērā.

Projekta laikā arī konfiscēts kustamais un nekustamais īpašums vairāk nekā 10 miljonu vērtībā, tostarp luksus klases automašīnas;

Vienlaikus kā būtisku projekta sasniegumu var izcelt Eiropola koordinācijas un analīzes atbalstu, kā arī stiprināto mūsdienīgo tehnisko atbalstu un nodrošinājumu, kurš pēc nepieciešamības ir pieejams projekta dalībvalstīm.

Šogad Eiropas Komisija atzina FIDR projektu, kā vienu no labākās prakses piemēriem dalībvalstu policiju sadarbības spēju un narkotiku kontrabandas apkarošanas jomā, kas būtu jāievieš katrā dalībvalstī.

Projekta īstenošanas termiņš bija trīs gadi un tas noslēgsies 2024.gadā. Paredzētais budžets ir teju 650 000 eiro.