Gruzijā apstiprina "ārvalstu ietekmes" likumu; parlaments neņem vērā prezidentes veto
foto: Ieva Leiniša/LETA
Pasaulē
2024. gada 28. maijā, 21:53

Gruzijā apstiprina "ārvalstu ietekmes" likumu; parlaments neņem vērā prezidentes veto

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Gruzijas parlaments otrdien apstiprināja pretrunīgi vērtēto likumu par "ārvalstu ietekmi", kas izsaucis plašus protestus un nosodījumu ārvalstīs.

Gruzijā apstiprina "ārvalstu ietekmes" likumu; par...

Deputāti ar 84 pret četrām balsīm pārvarēja prezidentes Salomes Zurabišvili veto.

Gruzijas parlamenta pieņemtais likums paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Rīgā piketē pret Gruzijā topošo ārvalstu aģentu likumu – tas aizgūts no Krievijas.

Pikets Rīgā pret Gruzijā topošo ārvalstu aģentu likumu

Ceturtdien, 9. maijā, Rīgā, pie Gruzijas vēstniecības norisinājās pikets pret Gruzijas parlamentā virzīto ārvalstu aģentu likumu.

Gruzijas opozīcija to dēvē par "Krievijas likumu", jo Maskava izmanto līdzīgus tiesību aktus, lai apspiestu neatkarīgos medijus, bezpeļņas organizācijas un opozīcijas aktīvistus, kas kritizē Kremli.

Šis likums ir izraisījis valstī bezprecedenta protestus un Briseles brīdinājumus, ka tas var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Gruzijas parlaments likumu apstiprināja jau 14.maijā, taču Zurabišvili 18.maijā uzlika tam veto.

Svētdien ceremonijā par godu Gruzijas neatkarības dienai prezidente un premjerministrs Iraklijs Kobahidze viens otru kritizēja.

"Kamēr Krievijas rēgs uzglūn mums, partnerība un tuvināšanās Eiropai ir īstais ceļš uz mūsu neatkarības un miera saglabāšanu un stiprināšanu. Tie, kas sabotē un grauj šo ceļu, apgrūtina un kaitē mūsu valsts mierīgai un drošai nākotnei, kavējot ceļu uz pilntiesīgu iekļaušanos brīvajā un demokrātiskajā pasaulē," norādīja Zurabišvili.

Savukārt, premjerministrs kritizēja Zurabišvili. "Tieši tautas un tās ievēlētās valdības vienotība un saprātīgi soļi deva mums iespēju saglabāt mieru valstī pēdējos divus gadus, neraugoties uz eksistenciāliem draudiem un vairākkārtēju nodevību, tostarp Gruzijas prezidenta nodevību," izteicās premjers.

Likuma par "ārvalstu ietekmi" kritiķi apgalvo, ka to, iespējams, ierosinājusi Krievija, lai kavētu Gruzijas iespējas turpināt integrāciju Rietumos.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien paziņoja, ka Gruzijas amatpersonām, "kuras ir atbildīgas par demokrātijas graušanu Gruzijā vai līdzdarbojas tās graušanā", tiks piemērotas sankcijas. Viņš piebilda, ka "mēs joprojām ceram, ka Gruzijas vadītāji pārskatīs likumprojektu un spers soļus, lai virzītos uz priekšu savas valsts demokrātisko un eiroatlantisko centienu īstenošanā".